SOL livestudio

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Nytt besetningsmedlem på Hurtigruten er coronasmittet:

De siste coronatestene fra besetningsmannskapet på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen er klare. Totalt 36 ansatte er smittet.

Det bekrefter kommuneoverlege Inger Hilde Trande i Tromsø kommune til NTB.

–Vi hadde prøver som var til ny analyse. Tre prøver hadde vi ikke fått svar på, og én av dem har kommet tilbake positiv. De to andre er negative, sier Trande.

Det siste tilfellet kom like etterpå at ytterligere to personer fikk påvist viruset. Totalt 36 besetningsmedlemmer er så langt smittet. Alle prøvesvarene fra de ansatte er nå klare.

I tillegg fikk én person påvist smitte onsdag etter en tur på skipet i forrige uke.

Studioet fortsetter under annonsen

Mann med hatt og sigar gikk løs på p-vakt med paraply:

En kommunalt ansatt parkeringsvakt i Bergen sentrum ble angrepet med paraply da han var i ferd med å skrive ut en parkeringsbot onsdag.

Politiet i Bergen opplyser til NTB at parkeringsvakten gikk ned for telling etter å ha blitt slått i hodet av den store paraplyen, men at det etter forholdene gikk bra med ham. En sigarrøykende mann med mørke klær, lys hatt og stor svart paraply ble etterlyst etter hendelsen.

– Parkeringsvakten skulle skrive ut parkeringsgebyr på en bil, og mens han gjorde det kom en som ikke hadde noe med bilen å gjøre bort og truet ham og prøvde å stikke ham med paraplyen. Da oppsto det munnhoggeri. Så klinket mannen til parkeringsvakten i tinningen med paraplyen, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til NTB.

– Parkeringsvakten gikk ned i knestående, mens gjerningsmannen gikk fra stedet. Vakten trengte ikke helsehjelp, men er medtatt og oppskaket, sier Hellesund.

Ifølge operasjonslederen har politiet i Bergen nå en navngitt mann i kikkerten. Det dreier seg om en ustabil person som har skapt uro i sentrum flere ganger.

– På en dag som i dag er paraply et helt nødvendig redskap å ha med seg, men ikke for bruk på denne måten, sier Hellesund.

En lovendring fra 2015 gjør at parkeringsvakter ikke automatisk er vernet som offentlige tjenestemenn.

(©NTB)

Tallet på døde stiger i Beirut:

113 mennesker er funnet omkommet etter tirsdagens eksplosjoner i Beirut, men mange er fortsatt savnet, sier Libanons helseminister.

Minst 4.000 mennesker ble skadd i de voldsomme eksplosjonene i havneområdet, som etter alt å dømme ble forårsaket av en brann som antente et lager med flere tusen tonn ammoniumnitrat.

Ifølge Libanons helseminister Hamad Hassan er flere titall mennesker fortsatt savnet og fryktes å ligge begravd i ruiner, og redningsarbeidet fortsetter med uforminsket styrke.

(©NTB)

Alt mannskap på cruiseskipet SeaDream 1 har testet negativt:

Samtlige av de 86 ansatte på cruiseskipet SeaDream 1 har testet negativt for korona, bekrefter selskapet. Nå tester Bodø kommunen også 123 passasjerer.

– Selv om det ikke er noen mistanke om Covid-19 hos våre gjester, så er det bra at de lokale helsemyndigheter også vil teste alle våre gjester, opplyser cruiseselskapet i en pressemelding.

Testingen startet klokka 16 og resultatet vil foreligge før midnatt.

– Det er selvsagt en stor lettelse at ingen av de ansatte på skipet har testet positivt. Det er generelt de som er mest eksponerte og derfor ble prioritert for testing først, sier ordfører Ida Pinnerød i Bodø kommune.

(©NTB)

Norges ambassade i Libanon skadd i eksplosjonen: Alt personell er i god behold:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyser at den norske ambassadebygningen i Libanon er stengt etter å ha blitt skadd i tirsdagens eksplosjon.

Ambassaden vil være stengt inntil videre, sier Eriksen på en pressekonferanse i Utenriksdepartementet i Oslo.

– Alle ansatte ved den norske ambassaden er i god behold, og vi har foreløpig ingen indikasjoner på at noen nordmenn ble skadd i eksplosjonen, sier Eriksen.

(©NTB)

Tingretten vil løslate den pågrepne i Krekar-saken:

Oslo tingrett vil løslate mannen som er dømt til fengsel i Italia i mulla Krekar-saken. Beslutningen er anket, og han forblir dermed i varetekt inntil videre.

Påtalemyndigheten ba tingretten om fire ukers varetekt, noe de altså ikke fikk medhold i. Kjennelsen er gitt oppsettende virkning. Dermed blir han sittende i varetekt inntil lagmannsretten har ferdigbehandlet anken.

Mannen, som er i 40-årene og bosatt i Østfold, ble tidligere i sommer dømt til ni års fengsel i Italia uten å være til stede i retten. Norge mottok 19. juli en arrestordre fra italienske myndigheter for å få ham utlevert til Italia.

– Deretter har vi foretatt undersøkelser, slik vi skal etter loven, for å vurdere om vilkårene er oppfylt. Vi har kontaktet Kripos og italienske myndigheter, og vi har fått svar. Det har tatt noe tid, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Tirsdag morgen denne uken ble mannen pågrepet utenfor sitt hjem i Østfold.

Nye utleveringsregler
Tingrettsdommer Helen Engebrigtsen skal også ta stilling til om vilkårene om utlevering er oppfylt, og denne kjennelsen ventes i løpet av onsdag.

I november inngikk Norge i et europeisk samarbeid, med forpliktelser i henhold til europeiske arrestordre. Derfor er Norge nå forpliktet til å utlevere norske statsborgere, noe som ikke har vært gjeldende tidligere.

Det er også bakteppet for at Italia nå kan sende en begjæring om å få utlevert mannen i 40-årene.

– Dette internasjonale samarbeidet er nødvendig for å gjennomføre straffesaker med forgreininger i flere land. Denne type regelverk er veldig viktig for å komme i havn med alvorlige straffesaker, sier Bakken Staff.

Mener dommen er uriktig
Mannen har bestridt både varetektsfengsling og grunnlaget for utlevering. Han mener heller ikke at dommen mot ham i Italia er riktig.

– Han mener at den dommen er feil og bestrider da å ha vært medlem av en terrororganisasjon. Han fastholder at han har arbeidet som journalist, sier mannens forsvarer, advokat Celina Therese Ekholt, til NTB.

Påtalemyndigheten mente at det nå forelå unndragelsesfare på grunn av den nye arrestordren fra Italia. Forsvareren var imidlertid uenig i dette og viste til at mannen er godt etablert i Norge.

– Han har bodd her i 21 år og hatt statsborgerskap siden 2006. Han har også en kone som er norsk statsborger, og de har to små barn, sier Ekholt.

(©NTB)

Handlet her? Sjekk kontoen:


NTB: Betalingsinformasjon fra noen av Intersports kunder har kommet på avveie etter at en tidligere utgave av kjedens nettbutikk har vært utsatt for et dataangrep.

Intersport opplyser at angrepet er knyttet til utsjekking fra nettbutikken Intersport.no, trolig i deler av perioden 17. april til 18. juni i år.

Kunder som har handlet i nettbutikken i perioden, bes kontrollere kontoutskrifter og umiddelbart kontakte sin bank om de oppdager noe mistenkelig.

Administrerende direktør Lars Kristian Lindberg i Intersport Norge sier at butikken tar dette svært alvorlig, og at de beklager ulempene dette kan ha påført kundene.

– Da vi fikk mistanke om et mulig dataangrep i sommer, iverksatte vi umiddelbart en granskning. Av hensyn til åpenhet og våre kunder velger vi å varsle så tidlig som mulig, selv om vi ikke kjenner alle detaljene ennå, sier han i en pressemelding.

Kunder som har handlet på nett i den aktuelle perioden, blir kontaktet direkte. Informasjon om betalingskortene til kunder som ikke handlet i perioden, er ikke berørt.

18. juni tok sportsutstyrskjeden i bruk en ny netthandelsløsning.

Foto: NTB scanpix

En kritisk skadd etter trafikkulykke i Flekkefjord:

E39 ved Flikka i Flekkefjord er stengt etter en trafikkulykke mellom en lastebil og en varebil. En person er kritisk skadd, ifølge politiet.

– En person i varebilen er kritisk skadd, en annen er lettere skadd. Personen i lastebilen er uskadd, sier operasjonsleder Vidar Arnesen i Agder politidistrikt til NTB.

En person var fastklemt, men er nå frigjort. Det er store materielle skader.

Agder politidistrikt fikk melding om ulykken klokka 12.03 onsdag ettermiddag.

Veien er stengt på stedet, opplyser Vegtrafikksentralen Sør på Twitter.

(©NTB)

Over 200.000 hjemløse på grunn av eksplosjonen, ifølge Beiruts guvernø:

Over 200.000 mennesker har mistet hjemmene sine som følge av den enorme eksplosjonen i Libanons hovedstad, ifølge guvernør Marwan Abboud.

Ny Hurtigruten-passasjer bekreftet coronasmittet:

En mann i 70-årene som har vært passasjer på Hurtigruten, er bekreftet smittet av coronaviruset, opplyser Trondheim kommune.

Personen er i isolasjon i Sortland, ifølge kommunen.

Også en annen person i Trondheim kommune har blitt bekreftet smittet av viruset. Den andre har ukjent smittested, men er sannsynligvis smittet i utlandet, i et grønt land utenfor Norden. Vedkommende er i 50-årene.

Kommunen opplyser at det nå gjenstår å få prøvesvar fra én av de 18 personene fra Hurtigruten, som er hjemmehørende i Trondheim. Vedkommende ble testet i går. Alle de 18 er i karantene.

(©NTB)

Røde Kors: Over 100 mistet livet i Beirut:

Den enorme eksplosjonen i Beirut har krevd over 100 menneskeliv, opplyser Libanons Røde Kors. Over 4.000 er skadd.

– Hittil er over 4.000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser hjelpeorganisasjonen i en uttalelse onsdag morgen.

De overlevende våknet onsdag opp til et katastrofeområde med massive skader ved havnen i Beirut og omkringliggende områder.

Hele nabolag ble ødelagt, og flere ofre antas fortsatt å være begravd i ruinene. Natt til onsdag opplyste Libanons helseminister Hamad Hassan at minst 78 mennesker hadde mistet livet, og at mange er savnet.

Etter at sola gikk ned tirsdag, fortsatte mange å lete etter sine nærmeste i mørket.

Ikke strøm
– Folk spør etter sine nære og kjære ved akuttmottakene, og det er vanskelig å lete på natta, da vi ikke har noe strøm. Vi står overfor en sann katastrofe og trenger tid for å vurdere omfanget av skadene, sa Hassan.

Røde Kors opplyser at hundrevis av skadde er tatt til overbelastede sykehus, men at mange fortsatt sitter fast i ruinene etter eksplosjonen, som jevnet store deler av Beiruts havneområde med jorda.

– Det vi ser, er en enorm katastrofe. Det er døde og skadde overalt, sier Røde Kors' Libanon-sjef George Kettani.

Tre dagers sorg
Hele hovedstadsområdet er av landets forsvarsråd blitt erklært som katastrofesone.

President Michel Aoun har innført unntakstilstand i to uker, og erklært at det fra onsdag av skal være tre sørgedager. Det libanesiske forsvaret får ansvaret for sikkerheten i Beirut under unntakstilstanden.

Aoun sier han også vil frigi store mengder krisemidler i landet, som fra før er rammet av en dyp økonomisk krise.

Ammoniumnitrat
Myndighetene har bekreftet at det var 2.750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften.

Det store lageret har blitt oppbevart ved havna i seks år, uten tilstrekkelige beskyttelsestiltak.

Statsminister Diab kaller det «uakseptabelt», og president Aoun har sverget at de ansvarlige skal straffes så hardt som mulig.

Hva som startet brannen som utløste eksplosjonen, er foreløpig ukjent. Ifølge lokale medier kan den ha blitt startet av sveisearbeid i lokalet.

USAs president Donald Trump sa tirsdag kveld at hans generaler tror det er snakk om et angrep, men CNN har snakket med tre tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet, som alle sier at de ikke kjenner til noen opplysninger som tilsier at det er tilfelle.

Loves hjelp og bistand
En lang rekke land har uttrykt støtte til det libanesiske folket og tilbudt seg å hjelpe til i en situasjon som var desperat allerede før eksplosjonen.

Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron er franske ressurser og bistand alt på vei til Libanon.

Også Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er blant dem som lover at de skal sende hjelp.

I tillegg vil blant andre Danmark hjelpe, og til og med Israel, som ikke har diplomatiske relasjoner med Libanon, tilbyr hjelp via andre internasjonale kanaler.

– Norge må hjelpe
Land som Norge må trå til, mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Land som Norge må nå komme med ekstra bevilgninger til Libanon. Ingen er interessert i at denne hardt prøvede nasjonen kollapser i dette farlige hjørnet av Midtøsten, sier Egeland til NRK.

– Det vil også være en katastrofe for én million syriske flyktninger og flere hundre tusen palestinere som fortsatt er i landflyktighet i Libanon generasjoner etter at de flyktet fra Israel, fortsetter han.

Voldsomme demonstrasjoner
Libanon har vært sterkt preget av demonstrasjoner mot de politiske styringsmaktene i landet, som sliter med stor gjeld og stort budsjettunderskudd, høy arbeidsledighet og omfattende korrupsjon.

Kun timer før eksplosjonen forsøkte demonstranter å storme landets energidepartement i Beirut, i protest mot den elendige strømtilførselen i landet.

Enkelte områder av Libanon har i sommer vært uten strøm 20 timer i døgnet.