SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Nesjar-arvingene saksøker staten for å hindre riving av Y-blokka:

Arvingene etter kunstner Carl Nesjar og arkitekt Erling Viksjø har bestemt seg for å stevne staten for å hindre demontering av Picasso-verkene i Y-blokka.

I et brev som er sendt både til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og til Kulturdepartementet, skriver advokat Idag Gjessing av stevning med krav om forbud mot rivning i henhold til gjeldende reguleringsplan, og forbud mot endring og remontering av verkene, er blitt sendt.

Arvingene mener å ha opphavsrett til kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» og sier at de ikke vil gi samtykke til at kunstverkene kan gis ny plassering i det nye regjeringskvartalet.

Regjeringen avviste fredag at det forelå noe rettslig grunnlag for å stanse rivingen, men arvingene er ikke enige i dette.

I brevet til departementene som NTB har fått tilgang til, skriver advokaten at «Resonnementet om at det dessuten ikke var nødvendig å spørre om samtykke etter åndsverkloven paragraf 5 annet ledd fordi forespørselen resulterte i et samtykke fra dem som ble spurt, kan man heller ikke slutte seg til. Våre klienter fastholder at de motsetter seg endring og ny plassering av verkene utenfor V-blokka».

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen godkjenner Remdesivir til bruk i behandling av covid-19:

EU-kommisjonen har godkjent bruk av legemiddelet Remdesivir i behandling av alvorlig syke covid-19-pasienter.

– Vi vil snu hver stein i jakten på å finne effektive behandlinger eller vaksiner mot koronaviruset, sier helsekommissær Stella Kyriakides i en pressemelding fredag.

Ved at EU-kommisjonen har gitt sitt godkjent-stempel, er det nå grønt lys for å ta i bruk Remdesivir i EU. Den europeiske helsemyndighet (EMA) har tidligere anbefalt at legemiddelet godkjennes.

Testing har vist at legemiddelet, som produseres av den amerikanske legemiddelprodusenten Gilead, kan korte ned sykdomsforløpet hos alvorlig syke covid-19-pasienter fra i gjennomsnitt 15 til elleve dager.

USA godkjente i mai Remdesivir for behandling av covid-19.

Tallet på arbeidssøkere falt med 83.000 i juni:

Ved utgangen av juni var det registrert 272.400 helt arbeidsløse, delvis arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak. Det utgjør 9,6 prosent av arbeidsstyrken.

Tallet er 83.000 lavere enn ved utgangen av mai.

Frankrikes statsminister går av:

Frankrikes statsminister Édouard Philippe går av, noe som åpner for en lenge ventet rokering i regjeringen.

Philippe leverte sin avskjedssøknad til president Emmanuel Macron fredag, opplyser Élysée-palasset, kontoret til den franske presidenten.

Det oppgis ingen årsak til avgangen, men ifølge Reuters går Philippe av fordi han er ble valgt til ordfører i Le Havre i lokalvalget i mai.

Det har lenge vært ventet at Macron ville gjøre endringer i regjeringen. Hans sentrumsregjering har slitt med stadig synkende oppslutning i lang tid, og han har lovet å «gjenskape» seg selv etter koronakrisen.

Det har blitt spekulert på om Macron vil forsøke å få en ny regjering som heller mer mot det rødgrønne.

Philippe blir trolig sittende fram til det er gjort endringer i regjeringen og en ny statsminister er på plass.

Han har vært Frankrikes statsminister siden mai 2017 og tilhører det borgerlige partiet Republikanerne.

(©NTB)

Frankrikes statsminister Édouard Philippe (t.v.), her sammen med president Emmanuel Macron, har varslet at han går av. Foto: AP / NTB scanpix

Dynamitt funnet ved Grimstad destruert av bombegruppa:

Dynamitten funnet i Randviga på Fevik utenfor Grimstad er nå destruert. Politiet var ferdige på stedet klokken 04.30 natt til fredag.

Politiets bombegruppe fra Oslo ankom stedet litt før klokken 1.30 natt til fredag, og etter å ha undersøkt funnet ble det konkludert med at det dreide seg om mindre mengder med sivil dynamitt.

Agder politidistrikt opplyser at dynamitten er destruert og at sperringene på stedet ble fjernet klokken 04.30.

– Det er ukjent hvordan dynamitten har havnet på stedet. Hvis noen har opplysninger om dette, så ta kontakt med politiet sier operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt til NTB.

Han understreker at det finnes gode ordninger for destruering av sprengstoff hvis man skulle komme over slikt ved for eksempel arv av bolig og dødsbo. Formo opplyser at politiet vil etterforske saken videre.

Det var en tilfeldig turgåer som oppdaget sprengstoffet og varslet politiet torsdag ettermiddag. Dynamitten lå i et område like i nærheten av en populær badeplass.

(©NTB)

Begravelsesbyrå ba tilfeldig forbipasserende om hjelp til å bære død person:

Et begravelsesbyrå i Trondheim får kritikk for å ha transportert en død person på en båre langs bakken og spørre en forbipasserende om hjelp til å bære.

Hendelsen skjedde i et boligstrøk i Trondheim, skriver Adresseavisen.

De to representantene fra Vigdal begravelsesbyrå skal ha spurt om hjelp fra en forbipasserende på grunn av avdødes vekt.

– Det er beklagelig at en utenforstående ble spurt om hjelp, men jeg skjønner hvorfor det ble gjort, sier daglig leder Ola Vigdal.

– Å vinke på en utenforstående for å få hjelp til å løfte en død person synes jeg er under enhver kritikk. Med smittefaren som er i disse tider, reagerer jeg også på at de åpenbart var mye nærmere hverandre enn én meter, sier naboen som varslet avisa om hendelsen.

(©NTB)

Vinmonopolets salg økte med 32 prosent i første halvår:

Salget til Vinmonopolet økte med 32 prosent i første halvår målt mot samme periode i fjor. Særlig er det stor økning langs svenskegrensa.

Salgsveksten er omtrent som ventet med tanke på at grensehandel og taxfree for en periode har stoppet nesten helt opp på grunn av koronatiltakene.

Skjenking ved landets barer, restauranter og kafeer er også betydelig ned fra i fjor, opplyser kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til NTB.

Veksten er særlig markert i Viken. Fylket, som normalt er sterkest berørt av grensehandel, har en vekst på hele 49 prosent. Til sammenligning har Møre og Romsdal og Vestland vekst på henholdsvis 19 og 21 prosent.

Tryg fortviler over savnede livbøye:

Flere titalls livbøyer fra forsikringsselskapet Tryg har den siste tiden forsvunnet fra badesteder, havner og vann landet rundt. Nå ber de publikum om hjelp.

– Hvert eneste år blir livbøyer borte, men antallet hittil i sommer synes rekordstort. Det bekymrer oss da hver eneste livbøye kan være redningen for noen som er i ferd med å drukne, og som blir sett av andre på land, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Den siste tiden har det vært en rekke drukningsulykker rundt om i hele landet. Flere av dem har endt med at folk har mistet livet.

– Det å ha tilgang på redningsmateriell i en kritisk situasjon er livsviktig. Da kan ikke livbøyestativet være tomt, sier Rimestad.

Tryg begynte å plassere ut bøyer i 1952 og har siden den gang utplassert over 45.000 livbøyer over hele landet. Rimestad oppfordrer alle som ser en Tryg-bøye på avveie, til å sette den tilbake på plass, eventuelt å overlevere den til kommunen eller havnevesenet.

(©NTB)

NRK: Spesialenheten henlegger Jaren-saken:

Spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot politibetjentene som skjøt og drepte en 66 år gammel mann på Jaren i fjor.

Det bekrefter sønnen til den avdøde Tron Simen Lien på sin Facebook-side onsdag kveld, melder NRK.

Han skriver også at han skal ha et møte med familiens advokat for å bestemme hva de skal gjøre videre.

Familien har tidligere uttrykt at de har vanskelig for å forstå at aksjonen var nødvendig, og mener at politiet kunne løst dette på en annen måte.

Det var personell fra beredskapstroppen som løsnet skudd under den åtte timer lange politiaksjonen i august i fjor der politiet skal ha blitt angrepet med machete, etsende væske og motorsag.

Politiet var opprinnelig blitt tilkalt av naboer som var bekymret for mannens helse.

De tok først i bruk elektrosjokkvåpen i et forsøk på å pågripe ham. Mannen reagerte ikke på bruken og gikk til angrep på politiet.

Aksjonen endte med at politiet skjøt og drepte den 66 år gamle mannen, som ifølge obduksjonsrapporten døde av skadene.

(©NTB)

Lagmannsretten skjerper straffen for mann som er dømt for drap på Bjørndal:

Lagmannsretten har dømt en 35 år gammel mann til 14 års fengsel for et drap på Bjørndal i Oslo i 2018.

Straffen fra Borgarting lagmannsrett er seks måneder strengere enn straffen Oslo tingrett ga mannen i fjor høst. Han er også dømt for ulovlig oppbevaring av våpen på offentlig sted.

Domfelte, som var 33 år på gjerningstidspunktet, skjøt ifølge dommen en 31 år gammel mann med et automatvåpen i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo 12. mars 2018. Skuddet traff fornærmede i hodet, og han døde av skaden.

Lagmannsretten kom til at domfelte handlet forsettlig. Den fant det bevist at domfelte visste at våpenet var ladd, at han tok ladegrep før han rettet våpenet mot fornærmede, og at han trakk av i det han rettet våpenet mot fornærmedes overkropp.

Forfatteren Beate Grimsrud er død:

Forfatteren, dramatikeren og regissøren Beate Grimsrud er død, 57 år gammel. Hun døde 1. juli i Stockholm etter en tids sykdom.

Beate Grimsrud ble født i 1963 i Bærum, men har siden 1984 vært bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun er en prisbelønt forfatter som har skrevet sine bøker både på svensk og norsk og har utgitt bøker i mange sjangre.

– Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sier redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm John Erik Riley.

Grimsrud var også virksom som film- og radioregissør, og hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. I 2000 mottok hun Amandaprisen for «Noen spørsmål om boksing».