SOL livestudio

Synne Elise Solli Sanderud

35 personer innlagt på sykehus med påvist coronasmitte:

35 pasienter med påvist koronasmitte er innlagt på sykehus i Norge, noe som er ti færre enn fredag.

Sju pasienter får behandling i respirator. Det er én færre enn fredag, opplyser Helsedirektoratet.

Flest, 26 pasienter, er innlagt i Helse sør-øst, fire er innlagt i Helse Midt-Norge, tre i Helse nord og to i Helse vest.

Blant helseforetakene er flest innlagt ved Oslo universitetssykehus med elleve pasienter. Tre er innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge og to ved St. Olavs hospital.

Det var ved midnatt registrert 8.332 tilfeller av koronasmitte i Norge, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Studioet fortsetter under annonsen

Johnson setter døren på gløtt for 3 millioner hongkongkinesere:

Storbritannias statsminister åpner for at nesten tre millioner hongkongkinesere kan komme til Storbritannia dersom den omstridte sikkerhetsloven blir innført.

– Mange i Hongkong frykter at deres levesett – som Kina lovet å opprettholde – er truet. Dersom Kina fortsetter å gi folk grunn til å frykte dette, kan ikke Storbritannia bare trekke på skuldrene og gå videre, skriver Boris Johnson i avisen South China Morning Post onsdag.

Dersom den nye loven – som allerede er vedtatt i Beijing – blir iverksatt, åpner Johnson for å slippe inn folk med status som såkalte British Nationals (Overseas). Denne gruppen kan i dag oppholde seg i Storbritannia i seks måneder uten visum. Johnson snakker om å utvide perioden til tolv måneder, med mulighet for forlenging. Det kan bli en vei til britisk statsborgerskap.

– Dette vil være en av de største endringen i vårt visumsystem noensinne. Jeg håper det ikke blir nødvendig, skriver Johnson.

British Nationals (Overseas) har britisk nasjonalitet, men ikke statsborgerskap. De kan få en type britisk pass, men har ikke automatisk rett til opphold i Storbritannia. Ordningen ble innført for dem som var fast bosatt i Hongkong før tilbakeleveringen til Kina i 1997, men som ikke var britiske borgere.

Rundt 350.000 har i dag den aktuelle passtypen, mens ytterligere 2,5 millioner er kvalifisert til å søke om det.

(©NTB)

Togtrafikken i gang igjen:

Vestfoldbanen er åpnet for trafikk igjen etter en avsporing i morgentimene onsdag.

Bane Nor opplyser i 9-tiden at reisende fortsatt må regne med forsinkelser og innstillinger fram til driften er i normalt gjenge.

Togene mellom Porsgrunn og Sandefjord sto stille etter at en målevogn sporet av inne på området til Larvik stasjon klokka 7.15. Ingen personer ble skadd i avsporingen.

(©NTB)

Mann på sparkesykkel alvorlig skadd i ulykke i Sandefjord:

En mann i 20-årene er sendt til Ullevål sykehus med alvorlige hodeskader etter et uhell med elektrisk sparkesykkel i Sandefjord natt til onsdag.

Politiet fikk klokka 0.48 natt til onsdag varsel om at ambulanse var rykket ut til en ulykke ved Sandefjord Kurbad der en mann var blitt funnet bevisstløs i en gang- og sykkelsti.

– Mannen er i 20-årene har hatt et uhell med en elektrisk sparkesykkel og har fått alvorlige hodeskader, sier operasjonsleder Øyestein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Mannen ble først fraktet til Sykehuset i Vestfold, men ble ut på morgenen onsdag fløyet til Ulevål sykehus i Oslo for operasjon. Politiet kjenner ikke omstendighetene rundt ulykken og etterlyser vitner som kan ha sett noe forut for hendelsen.

– Det er trolig ingen andre involvert. Dette er en elektrisk sparkesykkel som kan gå ganske fort. Den skadde hadde ikke hjelm, men det er det heller ikke krav om på slike, sier operasjonslederen.

(©NTB)

Washington Post: USAs justisminister ba personlig om å få fredelige demonstranter fjernet:

USAs justisminister William Barr ba personlig om at demonstranter skulle presses vekk fra Lafayette Square i Washington D.C., ifølge Washington Post.

Hendelsen har vekket sterke reaksjoner blant mange i USA. Plassen ble ryddet av opprørspoliti like før president Donald Trump skulle tale mandag. Etter talen krysset Trump veien for å posere med en bibel ved St. John’s Episcopal Church.

Direktivet fra Barr førte til at politiet gikk til aksjon med batonger, skjold og tåregass mot en gruppe demonstranter som framsto som fredelige. Politifolk til hest dyttet og jaget folk som hadde samlet seg for å protestere mot behandlingen av George Floyd, som døde under en pågripelse i Minneapolis.

Det ble også avfyrt gummikuler, skriver avisen.

Tirsdag melder nyhetsbyrået AP, med tjenestemenn i forsvarsdepartementet som kilde, at Trump også beordret militære helikoptre til å fly over demonstrantene for å «vise styrke».

(©NTB)

To omkom i flystyrt utenfor Borås:

To personer omkom da et småfly styrtet i et boligområde utenfor Borås i Sverige, opplyser politiet.

Årsaken til styrten er så langt ikke kjent. Det brøt ut brann i flyet etter ulykken.

Flyet gikk ned mellom to tomter, uten å treffe hus, opplyser redningstjenesten. Meldingen om styrten kom rundt klokka 18.30.

(©NTB)

Folk trosser råd om ikke å bade etter kloakkutslipp i Oslo:

Oslo kommune fraråder inntil videre folk å bade i Hvervenbukta i Oslofjorden. Årsaken er et kloakkutslipp mandag. Likevel var det flere som badet tirsdag.

Bymiljøetaten opplyser at det var store problemer med toalettanlegget i Hvervenbukta mandag. Det viste seg at pumpene som pumper opp til pumpestasjonen ikke virket. Det førte til at mye kloakk rant nedover stranden.

Til tross for at det var satt opp skilt om situasjonen, var det mange folk på stranda og flere som badet.

Kommunen har sperret av området der kloakken har rent ut. Toalettene er stengt, og sanden vil bli skiftet ut onsdag morgen.

Det ble tatt en badevannsprøve tirsdag morgen. Svaret vil foreligge onsdag morgen, og kommunen vil da oppdatere med ny status. Skilt om dette blir satt ut på stranda.

(©NTB)

Oslo kommune fraråder inntil videre folk å bade i Hvervenbukta i Oslofjorden grunnet et kloakkutslipp. Tirsdag var det likevel flere som badet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vinmonopolet får senere åpningstid på lørdager:

Stortinget debatterte tirsdag forslaget om at Vinmonopolet kan ha åpent til klokken 16 på lørdager, men voteringen er utsatt til i morgen.

Regjeringen foreslår at Vinmonopolets åpningstider skyves til klokken 10 til 16 på lørdager og dager før helligdager. Til nå har Vinmonopolet hatt mulighet til å ha åpent på lørdager fra klokken 8.30 til 15, men de fleste har åpent fra 10 til 15.

Debatten i Stortinget klargjorde at det er flertall for forslaget. SV er trolig det eneste partiet som vil stemme mot forslaget onsdag.

Høyres Sveinung Stensland sier at de gjør slike små forandringer i alkoholloven for å bevare institusjonens legitimitet.

– Alkohol er det farligste rusmiddelet i samfunnet, og det er viktig å ha en kontroll på alkoholomsetningen. Derfor gjør vi små justeringer for å sikre at Vinmonopolet har fortsatt legitimitet i befolkningen, sier Stensland, som er saksordfører, til NTB.

Forslaget om lovendring er i tråd med enigheten mellom Venstre, KrF, Høyre og Frp i Granavolden-plattformen. Frp har tidligere gjort det klart at de vil støtte regjeringspartiene for å få flertall i saken.

(©NTB)

65 nye coronadødsfall i Sverige:

Svenske helsemyndigheter har registrert 65 nye koronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

38.589 har fått påvist koronasmitte i Sverige, og dette er en økning på 775 fra dagen før.

– Tallene fra det siste døgnet er ganske typiske. Det gjenspeiler at vi har tatt igjen på tester og analyser etter helgen, sier overlege Karin Tegmark Wisell ved Folkhälsomyndighetens avdeling for mikrobiologi.

4.468 av de smittede er døde. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

(©NTB)

Klæbos nye hovedsamarbeidspartner på plass:

Det norske langrennsesset Johannes Høsflot Klæbo er blitt enig med Uno-X Norge AS om en samarbeidsavtale som varer til og med VM i 2025.

Avtalen ble underskrevet fredag og er den største kommersielle avtalen i Klæbos karriere. Avtalen strekker seg fem år framover og gjelder til over VM i 2025 som for håpentligvis blir i Klæbos hjemby Trondheim. Det skal avgjøres av FIS senere i sommer.

– Dette er perfekt match for meg. Uno-X er godt fremme i skoene, offensive, positive, prestasjonsorienterte og opptatt av videreutvikling og bærekraft. Vi har snakket sammen i en god stund nå. Endelig blir det alvor. Prestasjonsmiljø og vinnerkultur er også sentrale begreper i vårt samarbeid, sier Klæbo i en pressemelding.

Partene inngår et langsiktig samarbeid hvor de sammen skal fremme innovasjon, kunnskapsdeling og prestasjonskultur. Klæbo vil samarbeide tett med Uno-X Norwegian Development Team, som er det første norske profflaget i sykling.

– Partnerskapet skal knytte Johannes sine tanker om utvikling og innovasjon sammen med prestasjonsmiljøet vårt. Vi skal lage gode møteplasser hvor vi kan inspirere, samt lære av hverandre, sier administrerende direktør og sykkelsjef Jens Haugland i selskapet.

(©NTB)

Granat funnet i nærheten av statsministerboligen:

Politiet har konkludert med at det var en gammel granat som ble funnet under gravearbeider like ved statsministerboligen i Parkveien i Oslo tirsdag.

Politiet fikk melding om funnet, som ble gjort i forbindelse med gravearbeider mellom Riddervolds gate og Colbjørnsens gate, klokken 11.15. En drøy time senere var bombegruppen på plass.

– Politiets bombegruppe har undersøkt gjenstanden og konkludert med at det er en granat, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet opplyser at det er snakk om en skarp granat som har ligget lenge under jorda. Rett før klokken 15 var granaten fjernet og sperringene opphevet.

Ifølge operativ uteleder Nicolai Backe-Henden var det anleggsarbeidere i Slottsparken som i forbindelse med graving kom over sprenglegemet.

Gjenstanden var rundt 30 centimeter lang.

Statsministerboligen og slottet ble varslet, i tillegg til andre berørte i området. Regjeringens representasjonsbolig og flere ambassader ligger også i nærheten av funnstedet.

(©NTB)