SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Kong Carl Gustaf: – Vi har alt annet enn en stille uke foran oss:

Sveriges konge rettet en dyptfølt takk til helsearbeiderne i talen han holdt til det svenske folk søndag.

– En sivil mobilisering har begynt, sa kong Carl Gustaf, og pekte spesielt på de frivillige og ansatte i helsevesenet.

– Det er en stor oppgave. Det kreves mot. Og det kommer til å kreves utholdenhet, sa kongen i TV-talen som ble holdt under innledningen til det som vanligvis blir betegnet som «den stille uken».

– Vi har alt annet enn en stille uke foran oss, sa Kong Carl Gustaf, som sammen med dronning Silvia befinner seg på Stenhammars Slott 120 kilometer utenfor Stockholm.

Kongen påpekte at svenskene nå må forberede seg på en annerledes påske. Han oppfordret folket til å ta ansvar og ikke bare tenke på seg selv i dagene som kommer.

– De valgene vi tar i dag skal vi leve med lenge. De kommer til å påvirke mange.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

To drept av politiet i Iowa:

To personer er skutt og drept og en politibetjent er såret under opptøyer i Davenport i Iowa.

Ifølge CNN var det flere skyteepisoder og omfattende sammenstøt mellom demonstranter og politiet i Davenport natt til mandag.

I morgentimene ble tre politifolk beskutt mens de patruljerte i sentrum av byen, og den ene av dem ble såret. Flere personer er pågrepet etter hendelsen.

Politiet løsnet også ved flere anledninger skudd mot personer som plyndret bygninger. To ble ifølge byens politisjef Paul Sikorski drept og to ble såret.

(©NTB)

Åtte nye coronadødsfall i Sverige:

Svenske helsemyndigheter har registrert åtte nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

37.814 har fått påvist coronasmitte i Sverige, og dette er en økning på 461 fra dagen før. 4.403 av de smittede er døde.

Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall coronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

(©NTB)

Mann skutt og drept under protester i Louisville:

En mann er skutt og drept i sammenstøt mellom demonstranter og politi i Louisville i Kentucky, bekrefter politisjefen i byen.

Styrker fra politiet og nasjonalgarden, som forsøkte å rydde parkeringsplassen utenfor en stor matbutikk, åpnet ifølge politisjefen Steve Conrad ild mot menneskemengden etter selv å ha blitt beskutt.

– Både politifolkene og medlemmer av nasjonalgarden returnerte ild, og vi har en død mann på stedet, sier han.

Det er ikke kjent om mannen som ble drept var blant dem som skjøt mot politiet. Politiet foretar nå avhør og samler opptak fra hendelsen, for å kunne fastslå hva som skjedde.

Fredag kveld ble en 19 år gammel mann drept etter at ukjente skjøt inn i gruppe demonstranter i Detroit. Politiet nektet for å ha løsnet skudd på stedet.

(©NTB)

Leteaksjon etter funn av båt utenfor Florø:

Både helikopter og redningsskøyte er i gang med søk etter at en snekke mandag morgen ble funnet ved Florø med motoren i gang, men uten folk om bord.

Det er satt i gang fullt søk i området i tilfelle noen skulle ha falt i sjøen fra båten, melder Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Båten er en 20 fots snekke av merket Saga.

Det søkes både fra land og med brannbåt i tillegg til helikopter.

(©NTB)

Kvinne knivstakk kvinne på Hønefoss:

Under en krangel i en privatbolig på Hønefoss ble en kvinne i 20-årene knivstukket av en annen kvinne natt til mandag.

Den skadde kvinnen ringte selv til politiet klokka 5.13 natt til mandag. Hun hadde hatt besøk av en annen kvinne i midten av 30-årene, men i løpet av natta hadde et hyggelig besøk utartet til uenighet.

– Det hadde oppstått en uoverensstemmelse og den ene hadde stukket den andre i armen slik at hun har fått et forholdsvis alvorlig kutt. Deretter har den mistenkte kvinnen dratt fra stedet, forteller oppdragsleder Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt til NTB.

Han sier den skadde kvinnen ble kjørt til legevakta av politipatruljen som rykke til stedet. Hun ble natt til mandag avhørt.

Det skal ikke ha vært noen andre til stede knivstikkingen skjedde. Kvinnen i 30-årene, som dro fra stedet vil bli anmeldt for forholdet.

(©NTB)

Fotballkamp med russejenter endte i slåssing:

Politiet måtte bryte inn etter at en fotballkamp mellom jentene i årets og neste års russekull på Kongsberg endte i slåsskamp.

Det var på forhånd gitt tillatelse til fotballkampen på Raumyr stadion i Kongsberg, men det gikk ikke langt tid før ting gikk skeis, melder Sørøst politidistrikt på Twitter.

– Det ble slåssing og utagering allerede tidlig i første omgang, så nå er kampen avlyst av politiet og alle bortvises, skriver politiet.

(©NTB)

Mann i 60-årene omkom etter å ha kjørt av veien:

En mann i 60-årene fra Romerike omkom etter å ha kjørt av veien på i Lunner på Hadeland søndag kveld.

– Det er et enslig kjøretøy som har kjørt av veien. En mann i 60-årene var alene i bilen. Det ble forsøkt livreddende førstehjelp, men mannen ble erklært død på stedet, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Øst politidistrikt til NTB.

Ambulanse og luftambulanse ble sendt til stedet etter utforkjøringen, som ble meldt til politiet klokken 19.28 søndag kveld.

– Mannen er i begynnelsen av 60-årene, og er hjemmehørende på Romerike, sier Hoft.

Bilen har store materielle skader. Politiet gjennomfører tekniske undersøkelser på stedet.

(©NTB)

MC-fører hentet av luftambulanse etter kollisjon med traktor:

En mannlig MC-fører i 50-årene er hentet med luftambulanse etter en kollisjon med en traktor ved Randsfjorden.

Politiet fikk melding om ulykken på Fjordlinna, som går langs Randsfjorden, klokken 15.50 søndag ettermiddag. Ulykken skjedde i Jevnaker, ikke langt unna kommunegrensen til Gran.

– De kolliderte i et veikryss. Motorsykkelen kjørte inn i siden på traktoren da traktoren skulle svinge av veien, sier operasjonsleder Trond Egil Groth i Sørøst politidistrikt til NTB.

Skadeomfanget på MC-føreren er ukjent. Traktorsjåføren kom uskadd fra kollisjonen.

Politiet er på stedet og etterforsker saken.

(©NTB)

SpaceX-kapselen har koblet seg til ISS:

SpaceX-kapselen Crew Dragon nådde fram til Den internasjonale romstasjonen ISS søndag og fikk koblet seg til uten problemer.

De to astronautene Bob Behnken (49) og Doug Hurley (53) kom fram til ISS klokka 16.16 norsk tid søndag, noen minutter før skjema og om lag 19 timer etter oppskytingen fra Kennedy Space Center i Florida.

Romstasjonen og kapselen befant seg da omtrent like over grensen mellom Kina og Mongolia.

Behnken og Hurley måtte imidlertid vente litt før de kunne gå om bord og møte det amerikansk-russiske mannskapet som allerede er i romstasjonen. Det må først sjekkes at det ikke er noen lekkasjer og at trykket er på korrekt nivå.

Tilkoblingen var helautomatisk, verken Behnken og Hurley eller mannskapet inne på ISS behøvde å gjøre noe. Behnken og Hurley hadde imidlertid på forhånd øvd på manuell tilkobling, skriver BBC.

Elon Musks SpaceX er det første kommersielle selskapet som sender mennesker til den internasjonale romstasjonen. Dette er også den første bemannede oppskytingen fra USA siden 2011.

Behnken og Hurleys hovedoppgave på denne romferden er å teste at alle systemer fungerer og gi tilbakemeldinger til teknikerne og ingeniørene til SpaceX og Nasa.

SpaceX har siden 2012 sendt opp laste-romkapsler til den internasjonale romstasjonen.

(©NTB)

Frist i forhandlingene mellom TV 2 og Get går ut ved midnatt:


Distribusjonsavtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get går ut 31. mai. Blir de ikke enige innen midnatt, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler.

Avtalen som reforhandles regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler, slik at de kan legge kanalene i pakkene som de selger til sine kunder.

På sine nettsider skriver TV 2 at de er overrasket over at Get ikke klarer å finne plass til alle de norske kanalene i sin grunnpakke, slik alle de andre TV-distributørene har gjort.

De hevder videre at Get ønsker en annen pris enn andre distributører.

Uenighet om pris
Telia-eide Get på den andre siden skriver at TV 2 ikke ønsker å tilby valgfrihet av sine kanaler for kundene.

– De ønsker at du som Get-kunde skal betale mye mer for å se på deres kanaler. Det kan vi selvsagt ikke akseptere, skriver de på sine nettsider.

TV-kanalene som blir påvirket ved et brudd i forhandlingene, er TV 2, TV 2 Zebra, TV 2 Nyhetskanalen, TV 2 Livsstil, TV 2 Sport 1 og 2, TV 2 Sport Premium og C More-kanalene og arkivet.

Forhandlingene pågår
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 skriver i en SMS til NTB ved 11-tiden søndag formiddag at det fortsatt er dialog mellom partene.

– Vi har allerede strukket oss langt i forhandlingene, og vil fortsette å jobbe for å komme til enighet innen fristen. TV 2 har aldri gått i brudd med hovedkanalen før. Vi ønsker at heller ikke Get-kundene skal miste TV 2 fra i morgen, skriver hun.

(©NTB)