SOL livestudio

Synne Elise Solli Sanderud

SAS forlenger flystans til Kina:

SAS forlenger stansen i flygninger til Shanghai og Beijing i Kina til 29. mars som følge av virussykdommen covid-19.

Berørte passasjerer får tilbake pengene sine, eller kan ombooke billettene.

– SAS fortsetter å overvåke situasjonen i nær dialog med myndighetene, opplyser selskapet i en pressemelding fredag.

Flygninger til Hongkong går som normalt, men reisende kan også få booke om eller refundert sine billetter hit.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Sverige åpner for innenlandsreiser:

Fra og med 13. juni kan symptomfrie personer igjen reise fritt innad i Sverige, kunngjorde statsminister Stefan Löfven torsdag.

Siden mai har det vært tillatt i Sverige med reiser på opptil to timer med bil fra hjemstedet under visse forutsetninger. Som i Norge har det vært anbefalt å unngå unødvendige reiser.

Fra 13. juni oppheves imidlertid alle restriksjoner innenriks i Sverige, under den forutsetning at man ikke har symptomer på koronasmitte.

I takt med at sommeren har nærmet seg, har ønsket om økt bevegelsesfrihet innenlands vokst seg sterkere både fra den hardt pressede besøksnæringen og feriesugne svensker.

(©NTB)

16-åring pågrepet etter machete-episode ved Oslo-skole:

En 16 år gammel gutt er pågrepet etter en trusselsituasjon med machete ved Jordal skole i Oslo. Ingen ble fysisk skadd i hendelsen.

Politiet fikk melding om saken litt før klokka halv ett torsdag.

– Vi har anholdt en gutt som vi mistenker kan ha noe med forholdet å gjøre, sa operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB rundt en halvtime senere.

Først opplyste politiet at 16-åringen trolig ikke hadde noe med hendelsen å gjøre, men basert på vitneopplysninger ble han likevel pågrepet.

Ifølge politiet er det ingenting som tyder på at dette var et angrep mot skolen, men heller at det er en konflikt i et kriminelt miljø.

(©NTB)

Myndighetene nekter støttedemonstrasjoner for George Floyd i Oslo, Bergen og Trondheim:

Faren for koronasmitte gjør at myndighetene setter foten ned for demonstrasjonene i Oslo, Bergen og Trondheim i forbindelse med George Floyds dødsfall.

Over 15.000 personer har varslet at de vil delta på demonstrasjonen utenfor USAs ambassade på Makrellbekken i Oslo.

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier Rawha Yohaness til Klassekampen.

Hun er styremedlem i African Student Association, som er blant arrangørene bak demonstrasjonen. Beskjeden fra myndighetene gjør at alt tyder på at arrangementet ikke kan gjennomføres.

– Verken området utenfor ambassaden eller Eidsvolls plass kan romme i nærheten av så mange. Særlig ikke hvis man skal holde avstand av smittehensyn, sier Yohaness.

Arrangørene bak demonstrasjonen i Bergen og Trondheim har også fått beskjed fra henholdsvis kommunen og politiet om at forsamlingen over 50 personer vil anses som brudd på smittevernseglene. Demonstrasjonen i Trondheim er allerede utsatt til 15. juni.

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse.

(©NTB)

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet enige om iskantgrense på 15 prosent:

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre har kommet til enighet med Fremskrittspartiet om en iskantgrense på 15 prosent i Barentshavet.

– Vi har kommet til en enighet med Fremskrittspartiet. For oss var det naturlig å gå til Frp først. De er vår nærmeste og viktigste samarbeidspartner, sier Høyres Stefan Heggelund til NTB.

– Nå har våre fire partier en enighet som er utgangspunkt for dialog med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, legger han til.

Regjeringen foreslo tidligere i år å flytte den såkalte iskanten til der det i snitt er is 15 prosent av dagene i april. I områdene nord for dette skal det ikke igangsettes ny petroleumsvirksomhet.

Politisk betent
Saken er politisk betent, fordi definisjonen av iskanten i praksis handler om hvor langt nord i Barentshavet det kan åpnes for boring etter olje og gass.

– For oss har det vært viktig å få landet et grunnlag for forvaltningsplanen som trygger arbeidsplassene i oljeindustrien, som legger grunnlag for videre vekst, og som ivaretar norske interesser i våre havområder. Det opplever vi at vi har fått til nå, sier Frps Jon Georg Dale til NTB.

– Vi har kommet fram til gode løsninger med regjeringspartiene på flere områder. Og de er basert på at næringen selv har ønsket et bredt forlik i Stortinget på dette. Så har vi også sagt at vi naturligvis er villige til å snakke med de andre partiene, basert på at vi nå har enighet oss fire imellom, sier Dale.

Ikke detaljer
Verken regjeringspartiene eller Frp vil derimot ut med flere detaljer om hva de er blitt enige om.

– For oss er det ikke naturlig å gå ut med det. Nå har vi et utgangspunkt som er grunnlag for videre dialog med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Da tar vi det der, sier Heggelund.

Venstres Ketil Kjenseth, som er saksordfører og leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier partene hele tiden har siktet mot en bred løsning.

– Jeg er veldig glad for at Fremskrittspartiet vil være med på slik forutsigbar forvaltningsplan, der 15 prosent står seg. Det gir også trygghet for viktige sårbare miljøverdier, sier han.

vaktsjef@ntb.no

George Floyd hadde covid-19 da han døde:

46 år gamle George Floyd, som døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i USA i forrige uke, hadde covid-19, ifølge en offisiell obduksjonsrapport.

Den 20 sider lange rapporten konkluderer også at koronasmitten ikke var medvirkende til at Floyd døde.

Hans diagnose hadde vært kjent siden 3. april, og Floyd hadde «mest sannsynlig» ingen symptomer, ifølge rapporten, som også viser til at 46-åringens lunger virket friske, men at enkelte blodårer i hjertet var innsnevret.

Floyd døde mandag i forrige uke i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis, en hendelse som har ført til store demonstrasjoner i USA. Det har også vært demonstrasjoner i flere andre land.

(©NTB)

Mann siktet for drapsforsøk på taxisjåfør i Stavanger:

En taxisjåfør er ifølge politiet alvorlig skadd etter å ha blitt stukket med en spiss gjenstand. Politiet har pågrepet og siktet en mann for drapsforsøk.

Taxisjåføren varslet politiet klokka 1.26 natt til torsdag. Han fant seg da utendørs på Buseneset på Sunde i Stavanger.

– Politiet lette med store styrker etter en mistenkt mann i 20-årene, og han ble pågrepet utendørs på Sunde rundt klokken 5.30. Mannen er siktet for drapsforsøk, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma i en pressemelding.

Fornærmede ble raskt tatt hånd om av helsepersonell og er fraktet til Stavanger universitetssjukehus. Han fremsto alvorlig skadd da politiet ankom Sunde i natt.

Flere krimteknikere er på stedet. Et område med flere boliger er sperret av, og det er gjort undersøkelser inne i en bolig. Politiet ønsker tips i saken.

(©NTB)

Varsler fall i oljeservice på 22 prosent i år:

Leverandørindustrien i oljebransjen står foran kraftig fall i etterspørsel i år, anslår analyseselskaper Rystad Energy, som varsler mange konkurser.

Sjef for oljeserviceanalyse i Rystad Energy, Audun Martinsen, sier til Dagens Næringsliv at ett av fem selskaper i leverandørindustrien kan gå konkurs etter at oljeselskapene har varslet store kutt i investeringene.

Koronapandemien og fallet i oljeprisen har rammet norsk og internasjonal oljenæring brutalt. Flere tusen er permittert eller har allerede mistet jobben. Martinsen sier det ikke ser lyst verken for tredje og fjerde kvartal i år, eller for de seks første månedene i 2021.

Siden årsskiftet er oljeprisen nesten halvert. Servicebedriftene merker ordrestansen fra oljeselskapene umiddelbart. Ikke før i 2022/ 23 tror analysesjefen markedet vil bedre seg. Og verst vil det bli for riggselskaper og brønnserviceselskapene, mener Martinsen.

– Blant riggselskapene, og veldig mange norske brønnserviceselskap som leverer utstyr og tjenester til riggene, venter vi dessverre at mange kommer til å gå bort, sier han.

(©NTB)

Boreriggen Scarabeo 5 da den lå i opplag i Florø i august i fjor. I en fersk analyse anslår Rystad Energy at riggmarkedet og den øvrige oljeservicebransjen går tunge tider i møte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Visjon Norge dømt for å ha krenket privatlivets fred:

Visjon Norge lot moren til en hardt skadd mann uttale seg om sønnens helsetilstand uten hans samtykke. Nå er TV-kanalen dømt til å betale mannen erstatning.

Programmet gikk på lufta i 2017. Det ble sendt i reprise to ganger og var også tilgjengelig på nett-TV, skriver Stavanger Aftenblad.

I programmet fortalte moren om sønnens helsetilstand etter en alvorlig trafikkulykke. Det ble også vist private bilder av ham, blant annet da han lå bevisstløs på sykehuset.

Mannen gikk til sak mot TV-kanalen, redaktør og styreleder Jan Kaare Hanvold og en programleder. Kanalen mente omtalen falt innenfor ytringsfriheten og at de ikke visste eller burde visst at samtykket manglet.

Jæren tingrett kom imidlertid til at informasjonen var av sensitiv art og at det måtte veie tyngre enn ytringsfrihet. Retten mente også at TV-kanalen har økonomisk motiv av å formidle slike historier fordi det får seere til å donere penger.

Til sammen lyder oppreisningserstatningen på 145.000 kroner, og kanalen må også dekke saksomkostningene.

(©NTB)

TV-pastor Jan Hanvold fra Visjon Norge er dømt til å betale oppreisningserstatning etter å ha omtalt helseopplysninger til en trafikkskadd mann uten hans samtykke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Medier: 40 skadd i knivangrep på skole i Kina:

En mann er ifølge kinesiske medier pågrepet etter et knivangrep mot en barneskole i Wuzhou i Kina.

Mer enn 40 ansatte og elever ble skadd i knivangrepet, som skjedde torsdag morgen i regionen Guangxi Zhuang i Sør-Kina, melder den engelskspråklige avisen Global Times.

(©NTB)

Trener dømt til fengsel etter overgrep mot tenåring:

En trener i 40-årene er i Stavanger tingrett dømt til fengsel i 1 år og 3 måneder for å ha begått overgrep mot en jente under trening.

Mannen er også dømt for å ha utvist seksuelt krenkende atferd og for å ha oppbevart og også produsert overgrepsmateriale, skriver Stavanger Aftenblad. Noen av bildene som ble funnet hjemme hos mannen viste grove overgrep mot barn.

Treneren ble oppsagt av klubben da forholdet ble kjent. Før rettssaken hadde han erkjent straffskyld, men under rettsforhandlingene nektet han å forklare seg så lenge det var tilhørere i salen.

Overgrepene mot jenta startet da hun var under 16 år. De skjedde etter at treneren hadde hatt kontakt med en han trodde var en kvinne, men som viste seg å være en mann bosatt nord i Rogaland, på sosiale medier. De to skal ha planlagt hvordan treneren skulle gå fram for å beføle jenta, noe Stavanger tingrett anser for å være skjerpende.

Foruten straffen på 1 år og 3 måneders ubetinget fengsel, må mannen også betale den fornærmede en erstatning på 50.000 kroner. I tillegg er han for alltid fradømt retten til å inneha stilling eller verv, eller til å utøve annen virksomhet rettet mot barn.

(©NTB)