SOL livestudio

Synne Elise Solli Sanderud

SAS forlenger flystans til Kina:

SAS forlenger stansen i flygninger til Shanghai og Beijing i Kina til 29. mars som følge av virussykdommen covid-19.

Berørte passasjerer får tilbake pengene sine, eller kan ombooke billettene.

– SAS fortsetter å overvåke situasjonen i nær dialog med myndighetene, opplyser selskapet i en pressemelding fredag.

Flygninger til Hongkong går som normalt, men reisende kan også få booke om eller refundert sine billetter hit.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

833 nye coronadødsfall i Frankrike:

833 mennesker er døde i Frankrike det siste døgnet etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Det er det høyeste tallet siden utbruddet startet.

– Vi har ennå ikke nådd toppen av denne pandemien, sa helseminister Olivier Veran på en pressekonferanse mandag kveld.

8.911 er nå registrert døde i landet, og tallet omfatter mennesker som har dødd både på sykehus og aldershjem. Tidligere ble bare dødsfall på sykehus tatt med i beregningen.

98.010 mennesker har fått påvist koronaviruset i Frankrike, en økning på over 5.000 fra søndag til mandag.

(©NTB)

FHI: Tror det er drøyt 14.000 koronasmittede i Norge:

Folkehelseinstituttet beregner at det er drøyt 14.000 koronasmittede i Norge. Det utgjør 0,26 prosent av befolkningen.

5.755 personer i Norge har fått påvist koronaviruset.

Ettersom ikke alle er testet, er det trolig et større mørketall. Folkehelseinstituttet (FHI) har nå gjort analyser der det samlede antall smittede, inkludert både de som er smittet og de som har vært smittet, nå er beregnet til 14.146.

– Det er vesentlige lavere enn det som er beregnet tidligere, sa Camilla Stoltenberg, direktør for FHI, under presentasjonen av tallene.

Hun pekte også på at framskrivingstallene – hvis smittetallet på 0,71 fortsetter – viser at antall sykehusinnleggelser de nærmeste tre ukene også vil ligge langt lavere enn først beregnet.

Hun pekte på at 16. mars, da alle tiltakene som ble innført 12. mars var på plass, lå smittetallet – altså hvor mange personer en person som er smittet vil smitte – lå på 2,5. Senest sist fredag var smittetallet på 1,15.

– Hvis smittetallet fortsetter å ligge lavt og våre modeller for å beregne framskrivingen er riktige – så er det mest sannsynlig at vi får et raskt fall og at det holder seg nede, sa Stoltenberg.

Spedbarn smittet av coronaviruset i Sverige:

Et spedbarn er bekreftet smittet av koronaviruset i Sverige, melder Aftonbladet. Barnet ble brakt til akuttmottak og ligger i respirator.

– Det stemmer at vi har et veldig lite barn her som nå ligger i respirator. Barnet har det etter omstendighetene bra, sier Rainer Dörenberg, seksjonssjef på barneintensivavdelingen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, til Aftonbladet.

Det er foreløpig uklart hvordan barnet, som ble født for tidlig, ble smittet av viruset.

Til sammen 7.206 personer i Sverige er registrert som smittet av koronaviruset, mens 477 personer er døde etter å ha fått viruset.

(©NTB)

Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme:

Belegget ved Oslo universitetssykehus har bare vært på 53 prosent den siste uken i mars.

Dette til tross for at sykehuset har håndtert en stor del av de mest syke koronapasientene, skriver Aftenposten.

I ukene før 13. mars, var belegget ved sykehuset om lag 75 prosent.

Oslo universitetssykehus har sammen med Ahus behandlet en stor del av de mest alvorlige syke koronapasientene i Norge.

Nå viser det seg at regjeringen og Helsedirektoratets tiltak har fått store konsekvenser for tusenvis av pasienter som ikke har koronaviruset.

Legeforeningen er bekymret over at tiltakene kan føre til et større helsetap enn selve koronaepidemien kan få.

I et brev til helsedirektør Bjørn Guldvog denne uken advarer de mot at tiltakene «har medført en klar nedgang i undersøkelse og behandling av andre pasienter enn de med covid-19».

«Legeforeningen er svært bekymret for at helsekøene vil bli helt uhåndterlig etter krisen, men enda verre at alvorlige tilstander ikke blir behandlet og at det i befolkningen som sådan vil være et større helsetap knyttet til manglende «ordinær» behandling enn selve covid-19 epidemien».

Regjeringen skal denne uken offentliggjøre hvilke norske koronatiltak som skal videreføres etter påske.

(©NTB)

316 innlagt med coronavirus på norske sykehus – færre i respirator:

Mandag er 316 pasienter innlagt på sykehus med koronavirus i Norge. 83 av dem behandles med respirator, noe som er seks færre enn søndag.

83 får respiratorbehandling, noe som er en nedgang fra 89 søndag. Lørdag var tallet på respiratorpasienter 98. Det opplyser Helsedirektoratet.

240 pasienter er innlagt i Helse sør-øst, 33 i Helse vest, 25 i Helse Midt-Norge, og 18 i Helse nord. Helseforetaket med flest innlagte er Oslo universitetssykehus, med 66 pasienter, mens Ahus har 55 innlagte.

637 nye dødsfall i Spania:

Tallet på koronarelaterte dødsfall i Spania har økt med 634 det siste døgnet, den laveste økningen på ti dager, ifølge helsemyndighetene i landet.

135.000 har fått påvist smitte i Spania, og av disse er 13.055 døde, følge avisen El Pais.

Mens det ble rapportert om 932 nye dødsfall fredag, falt antallet til 809 lørdag og 674 søndag. Mandag fortsatte nedgangen.

Drøyt 40.000 av dem som har fått påvist smitte i Spania, er nå friskmeldt. For 6.931 smittede ble tilstanden mandag betegnet som alvorlig eller kritisk.

(©NTB)

44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir:

Mandag vil lederne bak aksjonen om å evakuere barn og sårbare fra Moria-leiren på Lesvos overlevere 44.504 underskrifter til statsminister Erna Solberg.

Foruten underskriftene støttes aksjonen av over 20 frivillige organisasjoner som Amnesty International, Røde Kors, Leger Uten Grenser, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Initiativtakerne bak underskriftsaksjonen vil overlevere regjeringen underskriftene mandag.

Aksjonen går ut på å redde om lag 1.600 barn og sårbare vekk fra den overfylte flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos, like vest for kysten av Tyrkia. Der oppholder om lag 20.000 personer seg, og nå frykter mange for konsekvensene dersom koronaviruset også bryter ut i leiren.

– Regjeringen har gjentatte ganger sagt at de vil være med og ta ansvar for flyktningsituasjonen. Den langsiktige løsningen de snakker om er det fint at man prøver å få på plass, men nå er situasjonen så akutt at man må evakuere de mest sårbare først, skriver initiativtaker Katrin Glatz Brubakk.

Før helgen uttalte statsminister Erna Solberg (H) at det på det nåværende tidspunktet ikke er aktuelt å hente noen ut av leieren, men at Norge har gitt penger blant annet til å flytte enslige mindreårige til egne mottak på fastlandet.

Aksjonen krever at Norge slutter seg til det tysk forslaget, som støttes av sju andre land blant annet Frankrike og Finland, om å evakuere de 1.600.

(©NTB)

Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme:

I sin tale til folket palmesøndag rettet dronning Elizabeth en takk til alle briter som holder seg hjemme under koronapandemien.

– På den måten hjelper de å beskytte de mest sårbare blant oss, sa den 93 år gamle monarken i talen som ble sendt i opptak fra Windsor Castle.

– Jeg håper at i årene som kommer, vil alle være i stand til å være stolte av hvordan vi responderte på denne utfordringen, sa dronning Elizabeth.

Hun påpekte at landet har stått overfor utfordringer før, men at denne er annerledes.

– Vi skal lykkes, og det vil være takket være hver og en av oss.

Dronningen oppfordret også folk til å holde ut i troen på at alt vil ble bedre,

– Vi skal være sammen med vennene våre igjen, vi skal være sammen med familiene igjen.

«Vi vil møtes igjen», fortsatte dronningen, noe mange oppfattet som en henvisning til Vera Lynns berømte sang «We'll Meet Again» fra andre verdenskrig. I løpet av talen mintes dronningen også smerten mange opplevde ved å være atskilt fra sine kjære under andre verdenskrig.

Som Sveriges konge Carl Gustaf også gjorde i sin tale til folket litt tidligere på kvelden palmesøndag, rettet den britiske dronningen en varm takk til landets helsearbeidere.

De nyeste tallene fra Storbritannia viser at nesten 5.000 mennesker er døde, mens over 47.000 er smittet av koronaviruset.

(©NTB)

Kong Carl Gustaf: – Vi har alt annet enn en stille uke foran oss:

Sveriges konge rettet en dyptfølt takk til helsearbeiderne i talen han holdt til det svenske folk søndag.

– En sivil mobilisering har begynt, sa kong Carl Gustaf, og pekte spesielt på de frivillige og ansatte i helsevesenet.

– Det er en stor oppgave. Det kreves mot. Og det kommer til å kreves utholdenhet, sa kongen i TV-talen som ble holdt under innledningen til det som vanligvis blir betegnet som «den stille uken».

– Vi har alt annet enn en stille uke foran oss, sa Kong Carl Gustaf, som sammen med dronning Silvia befinner seg på Stenhammars Slott 120 kilometer utenfor Stockholm.

Kongen påpekte at svenskene nå må forberede seg på en annerledes påske. Han oppfordret folket til å ta ansvar og ikke bare tenke på seg selv i dagene som kommer.

– De valgene vi tar i dag skal vi leve med lenge. De kommer til å påvirke mange.

(©NTB)

Coronadødsfall i Mandal:

En eldre mann bosatt i Mandal døde søndag som følge av covid-19, opplyser Lindesnes kommune til NRK.

Mannen ble akuttinnlagt på sykehus 23. mars.

Den eldre mannen bodde hjemme og skal ha vært sprek før han fikk influensasymptomer, ifølge kanalen.

– Vår dypeste medfølelse til familie. Det er utrolig trist. Vi har vært forberedt på at det kunne skje, men det er alltid tungt når det skjer, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken til Lindesnes avis.

Dødsfallet er det 71. relatert til koronavirusutbruddet i Norge.

(©NTB)