SOL livestudio

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Over 1.700 kinesiske helsearbeidere smittet av virus:

Minst seks kinesiske helsearbeidere er døde av covid-19-viruset. 1.716 har fått påvist smitte, ifølge myndighetene.

Kinesiske helsemyndigheter kommer med informasjonen fredag og understreker samtidig at leger og sykepleiere har tatt stor risiko under mangelen på masker og bekyttelsesdrakter.

Tallene kommer en uke etter dødsfallet til den 34 år gamle kinesiske legen som ble kjent for å ha varslet om virusutbruddet. Det skapte sterke reaksjoner blant folk da det ble kjent at politiet først forsøkte å stanse ham i å spre varsler på nettet og også beskyldte mannen for ryktespredning.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Ny ansatt ved Ullevål sykehus har fått påvist koronasmitte:

Enda en ansatt ved øyeavdelingen til Ullevål sykehus har fått påvist koronasmitte. Dermed er to ansatte smittet. Tre andre ansatte har testet negativt.

Det bekrefter sykehuset på Twitter lørdag morgen.

– Vi arbeider videre med ivaretakelse av pasienter og ansatte og nødvendige avklaringer i forbindelse med den positivt testede ansatte. Vi fortsetter arbeidet med å ringe opp pasienter som har hatt kontakt med de positivt testede ansatte, skriver sykehuset.

Fredag kveld ble det kjent at en ansatt ved øyeavdelingen, som nylig hadde vært på ferie i Nord-Italia, hadde testet positivt.

Fire andre ansatte på avdelingen hadde symptomer og ble testet, opplyste sykehuset. Tre av de fire som ble testet, har testet negativt, mens den fjerde altså har blitt smittet.

Dermed er det blitt påvist sju tilfeller av koronaviruset i Norge. I tillegg er en nordmann i Italia smittet av viruset.

To ansatte ved øyeavdelingen til Ullevål sykehus har fått påvist koronaviruset. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kvinne døde etter fallulykke i Oslo:

En kvinne i 20-årene omkom etter å ha falt ut fra en leilighet i fjerde etasje på Briskeby i Oslo natt til lørdag. Politiet etterforsker saken som en ulykke.

– Ut fra vitneforklaringene har vi fått opplyst at var en fest i en leilighet og at det er snakk om en ulykke. Personen har falt fire etasjer ned. Det ble startet hjerte- og lungeredning, men personen ble erklært død av helsepersonell klokken 2.02, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til NTB.

Han opplyser at det var en kvinne i 20-årene som døde og at de pårørende er varslet.

Det var ti personer på festen, men det er usikkert hvor mange som så fallet. Politiet opplyser at det er for tidlig å si noe om hva som skjedde før ulykken.

AMK fikk melding om ulykken klokken 1.39.

– En person skal ha falt ut av et vindu og ned på gaten. Ambulansepersonell jobber med vedkommende. Vi er i kontakt med vitner om hendelsen, lød første melding fra politiet i Oslo klokken 1.54.

Et kvartet senere meldte politiet at personen var omkommet og at vitner ble ivaretatt av helsepersonell.

(©NTB)

BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av koronaviruset:

Koronaviruset har tatt livet av minst 210 mennesker i Iran, opplyser helsekilder i landet til BBC. Det er langt høyere enn hva myndighetene har oppgitt.

Ifølge offisielle tall har 34 personer dødd av covid-19-viruset. I alt skal 388 personer ha blitt smittet.

Iranske myndigheter har avvist at de forsøker å legge lokk på omfanget av virusepidemien i landet.

Blant de smittede er en av landets sju visepresidenter, Massoumeh Ebtekar, og visehelseminister Iraj Harirchi.

Iran har ikke satt hele områder i karantene, men har kun innført reiserestriksjoner for personer som har fått påvist smitte, samt de som mistenkes å ha blitt smittet.

(©NTB)


Gare de Lyon i Paris evakueres på grunn av brann:

Gare de Lyon i Paris evakueres, opplyser fransk politi. Kraftig røyk stiger opp fra et område ved jernbanestasjonen, der demonstranter skal ha tent på kjøretøy.

Protestene skal ifølge politiet ha oppstått på sidelinjen av en konsert med en kongolesisk stjerne, men omstendighetene er ennå uklare.

Scootere og biler er satt i brann, ifølge Monde Media. Det er uklart om selve stasjonsbygningen som brenner.

– Unngå området og la nødetatene få komme fram, tvitrer politiet i Paris fredag kveld.

Det er også lagt ut filmsnutter på Twitter som synes å vise at demonstranter forsøker å hindre brannfolk i å ta seg fram til brannen.

(©NTB)

Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL:

Den kinesiske Svømmeprofilen Sun Yang er utestengt fra all idrett i åtte år som følge av en positiv dopingprøve.

Saken har vært til behandling i Idrettens voldgiftsrett (CAS) og fredag forelå avgjørelsen i saken.

OL- og VM-gullvinneren skal ha hindret dopingjegere i å ta en prøve av ham i forbindelse med et besøk i Kina i september 2018. Yang hevder at dopingjegerne ikke legitimerte seg ordentlig, og at han derfor ikke pliktet å avgi blod- og urinprøve.

Verdens antidopingbyrå (WADA) anket det internasjonale svømmeforbundet FINAs avgjørelse om å la 28-åringen slippe med en advarsel.

WADA oppfordret CAS til å utestenge Sun i minst to og maksimalt åtte år. Det endte med det siste.

Svømmestjernen har en tidligere dopingutelukkelse på tre måneder for bruk av et stimulerende stoff.

CAS-høringen i Montreux i november viste seg for øvrig å bli en utfordring for dommerne. Yang hadde med seg egne tolker og forklarte seg på kinesisk, men det var utbredt misnøye med kvaliteten på tolkingen, og etter lunsjpausen i den 10 timer lange høringen ble tolkene erstattet av en WADA-ansatt som behersker kinesisk.

Nå mister en av tidenes beste frisvømmere sommerens Tokyo-OL.

Sun har både OL- og VM-gull på alle distanser fra 200 til 1500 meter fri.

(©NTB)

Sun Yang utestenges i åtte år. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix.

Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars:

Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars fra Tønsberg domkirke, opplyser hans datter Sara Skorgan Teigen til NTB.

Bisettelsen blir åpen for alle. Den finner sted onsdag 11.03, klokken 12.30 i Tønsberg domkirke. Seremonien skal ledes av biskop Per Arne Dahl.

Jahn Teigen døde på Ystad sykehus i Sverige mandag kveld, 70 år gammel.

(©NTB)

Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker:

Nato-sjefen Jens Stoltenberg fordømmer luftangrepene fra Syria mot tyrkiske styrker, men ber samtidig Tyrkia trappe ned den spente situasjonen med Syria.

I en uttalelse fra Nato natt til fredag uttrykker generalsekretær Jens Stoltenberg bekymring over den tilspissede situasjonen i Idlib-provinsen i Syria. Minst 29 tyrkiske soldater er drept i angrep utført av syriske kampfly i Idlib-provinsen torsdag, og torsdag kveld bestemte Tyrkias politiske ledelse å besvare angrepet med samme mynt.

I en samtale med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu torsdag kveld fordømte Stoltenberg det han omtaler som «de fortsatte vilkårlige luftangrepene fra det syriske regimet og dets støttespiller Russland».

– Han ba dem stoppe offensiven, respektere folkeretten og støtte FNs innsats for en fredelig løsning, står det i uttalelsen formidlet av Nato-talskvinne Oana Lungescu.

– Han oppfordrer alle parter til å trappe ned den farlige situasjonen og unngå ytterligere forverring av den allerede fryktelige humanitære situasjonen i regionen, står det videre

(©NTB)

Virussmittet Tromsø-kvinne oppfordrer til å unngå panikk:

Den virussmittede kvinnen som sitter i hjemmekarantene i Tromsø, sier at hun har det bra. Hun ber folk om å ikke få panikk.

– Jeg føler meg frisk og har det bra. Jeg får tett oppfølging fra kommunen og øvrige helsemyndigheter. Nå vil jeg oppfordre alle til å sette seg inn i rådene som kommer fra myndighetene og ikke få panikk, sier kvinnen i en uttalelse formidlet via smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, kom lørdag formiddag hjem fra et av utbruddsområdene i Kina. Hun ble testet to ganger, hvorpå den siste prøven viste et svakt positivt resultat.

Kvinnen var den første i Norge som fikk påvist det nye koronaviruset.

– Etter at saken ble kjent i mediene i går kveld, har jeg og min nærmeste familie hatt en enorm pågang fra omverdenen og spesielt journalister. Jeg har nå behov for ro. Jeg ber om forståelse for dette, og håper mediene kan respektere at jeg og den nærmeste familien min ikke vil bli kontaktet, uttaler kvinnen.

Passasjerene som var på samme fly hjem fra Kina, er blitt kontaktet, men Folkehelseinstituttet har understreket at det er svært lite sannsynlig at kvinnen er smittefarlig.

Torsdag ble det bekreftet tre nye tilfeller av viruset i Norge. Det dreier seg om to personer i Oslo og en i Bærum. Disse tre er også isolert hjemme.

(©NTB)

Tyrkia: Ni tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib:

Ni tyrkiske soldater er drept i et luftangrep i Idlib-provinsen i Syria, opplyser en tyrkisk tjenestemann. President Recep Tayyip Erdogan holder krisemøte.

Tyrkia har den siste tiden sendt forsterkninger over grensen til Syria for å støtte syriske opprørere som kjemper mot syriske regjeringsstyrker. Regjeringsstyrkene forsøker å gjenerobre opprørskontrollerte områder. De har støtte fra Iran og Russland.

Erdogan har tidligere truet med at hvis ikke offensiven stanser innen slutten av februar, så vil tyrkiske styrker gå til motangrep.

Tidligere torsdag kom det meldinger om at tyrkiskstøttede opprørere har tatt tilbake kontrollen over den strategisk viktige byen Saraqeb i provinsen.

(©NTB)

Corona-storm blokkerer nødnummer: - Ikke ring 113:

Medisinsk nødtelefon 113 opplever stor pågang fra folk som har virusspørsmål. Dette fører til at folk med annen alvorlig sykdom ikke når gjennom.

Dette gjelder særlig for Oslo, ifølge Helsedirektoratet.

– Helsemyndighetene ber folk om å vise ansvar og ikke ringe 113, men kontakte fastlege eller legevakt på 116 117, opplyser avdelingsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet til NTB.

Han oppfordrer også folk til å gå inn og lese om viruset på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

(©NTB)