SOL livestudio

Synne Elise Solli Sanderud

Politiet undersøker mulig skyting i Oslo:

Politiet i Oslo søker etter to eller tre personer etter at skudd trolig ble avfyrt i boligområdet ved Briskeby brannstasjon i Oslo mandag kveld.

Det var rundt klokka 23.25 mandag at det ble meldt om flere smell fra området ved Briskeby brannstasjon, samt personer og kjøretøy som raskt forlot stedet, opplyser politiet på Twitter.

– Vi fikk meldinger fra om flere høye smell rundt brannstasjonen, Kiwi, Løvenskiolds gate og Industrigata, sier operasjonsleder Tor Jøkling ved politiet i Oslo til NTB.

Politiet sendte flere væpnede patruljer til området, og samtidig fikk de melding om at en mindre, sølvfarget Mercedes med to, muligens tre personer var blitt sett kjørende fra åstedet i retning Vestkanttorget. To menn ble beskrevet som av henholdsvis afrikansk opprinnelse og muligens fra Midtøsten, begge cirka 25 år. Den mulige tredjepersonene er det ingen beskrivelser av.

Da politiet kom til stedet, ble det ikke funnet verken skadde eller noen av personene som var beskrevet av vitner. Verken sykehus eller legevakt har tatt imot personer med skuddskader.

– Vi er i området og undersøker, og vi har grunn til å tro at det kan ha blitt avfyrt skudd, uten at vi kan si noe mer om hva som er funnet. Vi ønsker tips fra vitner som kan ha observert noe, sier Jøkling.

Politiet har fått inn flere tips i saken.

– Vi skal også gjennomgå det som er av kameraovervåking i området. Vi prioriterer selvsagt denne hendelsen høyt, det er svært alvorlig når det er skudd avfyrt i et tett befolket område, sier operasjonslederen.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Polititjenestemann i Nordland siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling:

En politimann i Nordland er suspendert. Han er siktet for seksuell omgang ved misbruk av stillingen sin.

Nordland politidistrikt omtaler siktelsen som alvorlig i en pressemelding sendt ut fredag.

Tjenestemannen er suspendert mens etterforskningen pågår. Siktelsen er tatt ut av Spesialenheten for politisaker.

(NTB)

Mann frifunnet for å ha skutt hund:

En mann i 50-årene er i Nedre Telemark tingrett frifunnet for å ha skutt og drept en hund. Mannen trodde hunden var en ulv som truet sauene hans.

Mannen skjøt hunden to ganger. Først fra 40 meters hold og deretter på om lag en halv meters hold. Hunden døde.

I sin forklaring sa mannen at kona hadde kommet løpende inn i stua og ropt at det var en ulv i saueinngjerdingen på eiendommen deres. Mannen tok med seg en rifle og gikk ut. Han sa at han var sikker på at dyret var en ulv og avfyrte skuddene.

Han er ikke tiltalt for ulovlig felling eller avlivning av dyr, og retten har derfor kun vurdert om avlivningen ble utført på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.

Tingretten tror på mannens forklaring om at han trodde hunden var en ulv og har derfor vurdert om handlingen samsvarer med rettslige standarder for avliving av ville dyr.

Det mener retten er tilfelle, og mannen frifinnes derfor.

(©NTB)

Svært glatte veier – flere trailere i grøfta:

Vegvesenet advarer om underkjølt regn og svært glatte veier flere steder. Natt til fredag har det vært flere ulykker, blant annet på E6 og E134.

Klokka 5.08 fikk politiet i Innlandet melding om en tankbilhenger som har veltet i avkjøringen fra E6 ned til Strandtorget i Lillehammer.

– Fører klager over smerter i ryggen. Det er ikke meldt om lekkasjer fra hengeren. Begge avkjøringer fra E6 ned til Strandtorget er stengt. Påkjøringsfeltene til E6 er åpne, opplyser politiet.

Klokka 3.30 fikk politiet i Sørøst melding om at to trailere hadde havnet i hver sin grøft ved Basserudåsen i ved E134 i Buskerud, der det er falt underkjølt regn.

– Politiet er på stedet, ingen personskade, berging er på vei. Alle tunge kjøretøy blir stanset, personbiler må kjøre i gangfart – veien kan bli helt stengt ved berging. Salting er på vei, opplyser politiet.

En time før, klokka 2.33, var det politiet i Innlandet som fikk melding om en lastebilhenger som hadde veltet på E6 mellom Kolomoen og Tangen i Hedmark. Heller ikke der er det personskade, men sørgående felt var stengt i over tre timer, og det er svært glatt på stedet.

Advarte tidlig
– Det fryser på i store deler av Akershus og Østfold, og vi får en del henvendelser. Vi har vært i kontakt med våre entreprenører som er ute og salter/strør. Kjør forsiktig, lød oppfordringen fra Vegtrafikksentralen på Østlandet 0.36 – tidlig på natta.

To timer før hadde en bil havnet på hodet på Stavernveien i Larvik og én time før hadde en annen bil gått rundt i en rundkjøring i Tønsberg i Vestfold. Det var kun førere i bilene.

Det ble ikke meldt om personskader, utover at fører i første ulykke klaget over hodesmerter.

Saltet og strødd
Klokka 1 måtte nødetatene rykke ut etter at en enslig fører rullet rundt med bilen på Kråkstadveien mellom Ski og Kråkstad i Akershus. Fører var tilsynelatende ikke fysisk skadd, men ble kjørt til legevakt for kontroll siden bilen hadde gått rundt.

Klokka 1.48 kom det melding om en annen, mindre ulykke på glatta, denne gangen var det i Nedre Eiker i Buskerud, uten personskade. Det ble sendt salting til stedet.

(©NTB)

Underkjølt regn fører til såpeglatte veier over store deler av Østlandet. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mann dømt for overgrep mot tenåringsjente:

En mann i 20-årene er i Lofoten tingrett dømt til fire år og tre måneders fengsel for seksuell omgang med en jente under 14 år.

Overgrepene mannen er dømt for, skjedde høsten 2012. Mannen var da i slutten av tenårene og fem-seks år eldre enn jenta.

Den tiltalte mannen erkjente seg skyldig under rettssaken i slutten av november.

Retten slår i dommen fast at «tiltaltes handlinger har et klart preg av utnyttelse av en ung og sårbar fornærmet. Det er tale om flere seksuelle overgrep over flere måneder».

Aktor la ned påstand om fengsel i tre år og tre måneder, men retten landet på fire år og tre måneders fengsel. Den tiltalte fikk da en tilståelsesrabatt på ni måneder.

I tillegg til den ubetingede dommen må mannen ut med 150.000 kroner i erstatning til jenta. Dommen var enstemmig.

(©NTB)

16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN:

Den 16 måneder gamle jenta som ble funnet livløs i sjøen i Tromsø sammen med moren sin og to søstre, er nå overført fra Rikshospitalet til UNN i Tromsø.

Det opplyser politiet i Tromsø i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Mandag opplyste Rikshospitalet at jenta var utenfor livsfare.

Samme dag ble det også klart at kvinnen som døde etter at hun og hennes tre døtre ble funnet livløse i vannet i Tromsø 2. desember, døde av drukning og alvorlig nedkjøling. Det viser den foreløpige obduksjonsrapporten.

De tre jentene på sju, fire og halvannet år og deres mor i 20-årene ble funnet livløse i sjøen ved Fagereng på Tromsøya. Moren og jentene på sju og fire år døde. Den døde moren er siktet for drap og drapsforsøk.

Fireåringen som døde torsdag 5. desember, døde også av en kombinasjon av drukning og alvorlig nedkjøling, viser den foreløpige obduksjonsrapporten. Det samme gjelder den sju år gamle jenta som døde mandag i forrige uke.

To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden:

Spesialenheten har avhørt to politibetjenter involvert i en hendelse i Halden onsdag, hvor en kvinne ble skutt i låret. Kvinnen er fortsatt innlagt på sykehus.

– Vi har nå dannet oss et bilde av hva som har skjedd. Det gjenstår nå å snakke med fornærmede, men vi vet ennå ikke når vi kan gjennomføre et avhør, sier fungerende avdelingsleder Marit Storeng i Spesialenheten for politisaker i Øst-Norge til NTB.

En bekymringsmelding førte til at bevæpnet politi rykket ut til kvinnens bolig like ved Halden sentrum rett før klokken 14 onsdag. Politiet oppfattet situasjonen som truende, og kvinnen ble skutt i låret.

Kvinnen, som er i 30-årene, ble sendt i ambulanse til Sykehuset Østfold Kalnes, hvor hun fremdeles er innlagt med ukjent skadeomfang.

Storeng sier at det gjenstår en god del etterforskning og at hovedprioriteten nå er å få avhørt kvinnen.

– Vi fikk i går bistand av Kripos med kriminaltekniske undersøkelser på åstedet. Vi avventer nå Kripos’ rapporter om undersøkelsene, som kan ta noe tid, sier hun.

(©NTB)

Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark:

Åtte av de 20 personene som ble pågrepet i den storstilte politiaksjonen mot terrorplanlegging i Danmark, begjæres varetektsfengslet.

Det betyr at tolv personer etter alt å dømme blir løslatt. De øvrige åtte blir alle siktet for brudd på den mest alvorlige terrorbestemmelsen i dansk straffelov, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Det dreier seg om seks menn og to kvinner. De åtte begjæres varetektsfengslet i to rettsmøter bak lukkede dører i København torsdag.

Bakgrunnen for aksjonen onsdag er mistanke om at en rekke personer var i ferd med å planlegge et terrorangrep med «militant, islamistisk motiv». Det er ikke kjent hva planene konkret skal ha gått ut på.

Det ble onsdag gjennomført ransakinger og pågripelser flere steder i landet. Sju av Danmarks tolv politikretser var involvert i aksjonen, og det ble aksjonert mot rundt 20 adresser.

(©NTB)

Politiet og PET gjennomførte onsdag en koordinert aksjon flere steder i Danmark i forbindelse med mistanke om forberedelser til et terrorangrep. Foto: Henning Bagger / Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix

To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet:

To menn er skadd i en fallulykke under arbeid i Sande i Vestfold. Luftambulansen er på stedet.

– Hendelsesforløpet er uklart, men de to har falt ned under arbeid, opplyser operasjonsleder Merete Kvaal i Sørøst politidistrikt.

Skadeomfanget er ikke kjent, og helsepersonell jobber på stedet.

Hendelsen har skjedd ved Hanekleiva i Sande. Politiet meldte om ulykken klokken i 8.30-tiden.

(©NTB)

To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes:

To menn er pågrepet og siktet etter at en kvinne i 30-åra ble truffet av en bil i et gangfelt på Lura i Sandnes lørdag ettermiddag. Bilfører stakk av etterpå.

Det er Stavanger Aftenblad som onsdag kveld melder om pågripelsen av to menn i 20-åra, som sitter i varetekt til de skal avhøres om forholdet på torsdag.

– De er siktet for brudd på veitrafikklovens paragraf 3 om uaktsom kjøring, sier Tonje L. Ravndal, jourhavende jurist i Sørvest politidistrikt.

Det er ikke kjent om de siktede erkjenner skyld.

Den påkjørte kvinnen ble sendt til intensivavdelingen på Haukeland universitetssjukehus med alvorlige bruddskader mens politiet ba om tips fra publikum. Etter flere avhør pågrep politiet det som skal være sjåfør og passasjer i den aktuelle bilen.

(©NTB)

20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat:

En 20-åring må torsdag møte i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for å ha delt en sexvideo på Snapchat av to medelever på videregående skole som var rundt 17 år.

Det er Budstikka som skriver at den da 17 år gamle gutten i januar 2017 skal ha filmet to jevnaldrende som hadde samleie i en garderobe på en skole i Bærum, for så å bruke mobilappen Snapchat til å dele den på sosiale medier.

Mannen er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 311, som omhandler å produsere fremstilling som seksualiserer barn og gjøre dette tilgjengelig for andre. Strafferammen er tre års fengsel.

Han er også tiltalt for å ha krenket en annens fred ved plagsom opptreden eller hensynsløs atferd.

– Han har ikke erkjent straffskyld i forhold til det som er beskrevet i tiltalen, sier forsvarer Peder Morset.

Påtalemyndigheten vil ikke si hvilken påstand aktor i saken vil legge ned, men det skal ikke være aktuelt å gå for tre år, selv om politiadvokat Carl Johan Løken understreker at denne typen saker er svært alvorlige og bekymrer politiet.

– For politiet har det vært viktig med bevisstgjøring rundt dette med bildedeling. Bilder på mobilen har et temmelig ekstremt spredningspotensial, og et øyeblikks impulshandling kan føre til store konsekvenser, både for den som sender bildet, og for den som er avbildet, sier politiadvokat og aktor i saken, Carl Johan Løken.

Det er satt av én dag til saken.

(©NTB)

Den da 17 år gamle gutten i januar 2017 skal ha filmet to jevnaldrende som hadde samleie i en garderobe på en skole i Bærum, for så å bruke mobilappen Snapchat til å dele den på sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix