SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Mann skutt og drept i Malmö:

En mann ble funnet med livstruende skuddskader på gaten i Malmö mandag kveld. Mannen døde senere av skadene.

Politiet opplyser at flere vitner ringte inn og meldte om at de hadde hørt skudd. Flere patruljebiler rykket ut til en gate i området Hermodsdal, og der fant de en mann i 20-årene livstruende skadd.

Mannen ble fraktet til sykehus der han senere på kvelden døde av skadene.

Politiet har startet drapsetterforskning, men ingen er så langt pågrepet.

Malmö har i flere år vært herjet av skyting og voldskriminalitet relatert til gjengoppgjør.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

73-åring tiltalt for gjentatte overgrep mot barnebarnet:

Gjennom flere år, fra han var fem år gammel, skal gutten ha blitt utsatt for gjentatte seksuelle overgrep av sin egen bestefar.

Onsdag må den nå 73 år gamle mannen stille på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med barn under ti år og med en slektning i nedstigende linje.

Retten har satt av tre dager til behandlingen.

Tiltalen fastslår at forskjellige, seksuelle overgrep fant sted gjentatte ganger i treårsperioden fra 2014 til 2017, mens barnebarnet var med bestefaren på en hytte på Østlandet. Gutten var fra fem til åtte år gammel, ifølge tiltalen.

«Voldtekten er grov fordi det særlig legges vekt på den fornærmedes alder på handlingstidspunktet og at det har skjedd gjentatte overgrep», heter det i gjerningsbeskrivelsen.

– Min klient nekter enhver form for straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Bjørn Erik Rødser, til NTB.

(©NTB)

Flyselskapene skylder passasjerene om lag tre milliarder kroner:

Mange venter på refusjon for kansellerte flyreiser. Det anslås at den totale summen flyselskapene skylder passasjerene sine, er opp mot 3 milliarder kroner.

Anslaget kommer fra Samferdselsdepartementet og omfatter avlyste reiser i perioden 12. mars og ut juli, skriver Bergens Tidende.

Bare i juni og juli alene ventes det refusjoner på mellom 1,8 og 2 milliarder kroner, ifølge administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

– Det er absolutt en fare for at flyselskapene går over ende, sier Lothe.

Flybransjen er hardt rammet av koronakrisen, og Lothe trekker fram at flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe nå har hatt tre måneder med nesten ingen omsetning.

– Da har de heller ikke en kontantstrøm som vanligvis brukes til å betale for driften. Vi har anslått at de tre flyselskapene vil ha et omsetningstap på rundt 15 milliarder kroner fra 12. mars og ut september, sier Lothe.

Samferdselsdepartementet anslår at flyselskapene skylder passasjerene rundt 3 milliarder kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hytteområde ved Narvik evakueres på grunn av skogbrann:

Et hytteområde ved Skjomen i Narvik ble lørdag ettermiddag evakuert på grunn av en skogbrann. Noen timer senere fikk brannvesenet kontroll på brannen.

– Skogbrannen spredte seg noe, men brannvesenet har nå kontroll. Vi regner med at den er slokket nå om kort tid, sier operasjonsleder Yngvar Fredriksen i Nordland politidistrikt til NTB ved 16-tiden.

Politiet meldte om brannen like før klokken 13. Det ble rekvirert mannskaper fra Sivilforsvaret, og et skogbrannhelikopter ble også satt inn i arbeidet.

Brannvesenet hadde en periode ikke kontroll på brannen, og derfor ble hyttefeltet evakuert for sikkerhets skyld.

(©NTB)

Nytt ras i Alta:

Et ras i Alta har tatt gamle E6. Stedet ligger innenfor området som allerede er sperret av etter det store raset onsdag. I helgen fortsetter geologene arbeidet.

Det første raset på Kråkneset var 650 meter bredt og 40 meter høyt. Ingen personer eller dyr ble skadd, men åtte bygninger gikk med i skredet.

Det nye raset tok en stor bit av Kråkenesveien, som er den tidligere E6.

– Det er et veldig lite ras, og noe vi forventer skal kunne gå, slike etterras, sier distriktsingeniør Anders Bjordal i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til iFinnmark.

Politiet meldte om raset natt til lørdag, men høyst sannsynlig har det gått allerede natt til fredag, skriver Altaposten.

I løpet av helgen kommer flere eksperter for å bidra i arbeidet med å undersøke skredområdet, i tillegg til at det hentes inn teknisk utstyr.

Undersøkelsene gjøres for å finne ut når folk kan komme tilbake til området.

– Det er for å vurdere stabilitet og sikkerhet i området og å kunne frigjøre det. Det er 5–6 relativt nye hytter som står igjen. De ligger lenger ut på fjell, men det er ferdselsforbud, sier NVE-ingeniøren til iFinnmark.

(©NTB)

– Det er et veldig lite ras, og noe vi forventer skal kunne gå, slike etterras, sier distriktsingeniør Anders Bjordal i NVE til iFinnmark.

Politiet meldte om raset natt til lørdag, men høyst sannsynlig har det gått allerede natt til fredag, skriver Altaposten.

(©NTB)

Mann omkom i scooterulykke i Sunndal:

En mann i 60-årene har mistet livet i en snøscooterulykke i Torbudalen i Sunndal.

Meldingen om ulykken kom klokka 1.30 natt til lørdag, ifølge Møre og Romsdal politidistrikt.

Ifølge Tidens Krav var mannen på tur med to andre.

– Men om de var sammen med ham da hendelsen skjedde, eller om han var alene, er sånt som vi må komme tilbake til i etterforskningen, sier operasjonsleder John Bratland.

(©NTB)

Over tusen nye coronadødsfall i Brasil:

Brasil rapporterte fredag kveld om 1.005 nye koronarelaterte dødsfall og 30.830 nye smittetilfeller det siste døgnet.

Det latinamerikanske landet har til sammen registrert 35.026 koronadødsfall og har 645.771 bekreftede smittetilfeller, skriver Reuters.

Bare USA og Storbritannia har flere dødsfall knyttet til koronapandemien enn Brasil, og eksperter advarer om at manglende testing betyr at det reelle tallet trolig er mye høyere.

President Jair Bolsonaro er motstander av strenge restriksjoner for å hindre spredning og truet fredag med å trekke Brasil ut av Verdens helseorganisasjon (WHO) dersom den fortsatte å være en «politisk organisasjon».

(©NTB)

Plassen utenfor Det hvite hus døpes om til Black Lives Matter Plaza:

Området foran Det hvite hus som ble ryddet for demonstranter tidligere i uka, heter nå Black Lives Matter Plaza, opplyser ordføreren i USAs hovedstad.

Aktivister og ansatte i Washington D.C. malte fredag navnet på den antirasistiske protestbevegelsen på bakken. De enorme lysegule bokstavene strekker seg over to kvartaler i gata som fører fram til presidentboligen.

– Delen av 16th street foran Det hvite hus er nå offisielt Black Lives Matter Plaza, tvitrer ordfører Muriel Bowser sammen med en video av byansatte som setter opp et skilt med navnet.

Mandag fikk Donald Trump føderale styrker til å fjerne demonstranter ved bruk av blant annet tåregass, slik at han selv kunne gå gjennom en park til en kirke for å holde opp en bibel mens han lot seg fotografere.

(©NTB)

Black Lives Matter males i enorme gule bokstaver på gata som går til Det hvite hus i Washington fredag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

WHO oppfordrer til økt bruk av munnbind:

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer til bruk av munnbind på steder der det er omfattende smittespredning og hvor det ikke er mulig med sosial avstand.

– Regjeringer bør oppfordre folk til å bruke masker der det er omfattende spredning og fysisk distanse er vanskelig, slik som på offentlig transport, i butikker og i andre lukkede eller folksomme miljøer, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, som fredag la fram den oppdaterte veiledningen om munnbind.

Tidligere har WHO bare anbefalt munnbind for helsepersonell, covid-19-syke og deres omsorgspersoner.

Folk over 60 år og de med underliggende helsetilstander bør også bruke medisinske munnbind i situasjoner der sosial distanse ikke kan opprettholdes, mener WHO.

(©NTB)

Helsedirektoratet sier nei til Sabeltann-forestillinger med 800 i publikum:

Dyreparken i Kristiansand planlegger Kaptein Sabeltann-forestillinger med 800 publikummere i grupper på 200. I strid med regelverket, mener Helsedirektoratet.

Det opplyste assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under fredagens koronapressekonferanse.

– Avslutningsvis skal jeg si noe om en kar som er en populær mann, men som angivelig også er en farlig mann, ifølge sangen, og som heter Kaptein Sabeltann, sier han.

– Vår vurdering er at å dele opp publikum i grupper på 200 ikke er tilstrekkelig for å forebygge spredning av smitte, sier Nakstad.

(©NTB)

Dansk politi avfyrte skudd under demonstrasjon:

Dansk politi har avfyrt skudd mot en mann som skal ha truet med kniv under en demonstrasjon i Aarhus i regi av et innvandringsfiendtlig parti.

«Politiet har avfyrt skudd og truffet en mann bevæpnet med kniv, som var til stede ved en demonstration i Digterparken i Aarhus. Vi er til stede der ute og har ikke ytterligere opplysninger om episoden», skriver dansk politi på Twitter.

Flere danske medier har publisert det som angivelig er en video av hendelsen.

Partileder Rasmus Paludan i det lille islam- og innvandringsfiendtlige partiet Stram Kurs skriver på Facebook at han ble angrepet med kniv.

– Ingen skader på meg, skriver han videre.

(©NTB)