SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Mann skutt og drept i Malmö:

En mann ble funnet med livstruende skuddskader på gaten i Malmö mandag kveld. Mannen døde senere av skadene.

Politiet opplyser at flere vitner ringte inn og meldte om at de hadde hørt skudd. Flere patruljebiler rykket ut til en gate i området Hermodsdal, og der fant de en mann i 20-årene livstruende skadd.

Mannen ble fraktet til sykehus der han senere på kvelden døde av skadene.

Politiet har startet drapsetterforskning, men ingen er så langt pågrepet.

Malmö har i flere år vært herjet av skyting og voldskriminalitet relatert til gjengoppgjør.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Fløybanen krasjet i tre:

Et tre ramlet over Fløibanen i uværet i Sør-Norge tirsdag kveld. En vogn kjørte rett i treet. Ingen ble skadd i kollisjonen, opplyser brannvesenet.

Vaktkommandør Helge Lund ved 110-sentralen Hordaland sier til NTB at brannvesenet fikk melding om hendelsen klokka 20.24.

– Fløibanen hadde kjørt på et tre, som hadde falt over banen. Vi har sendt ut to biler fra hovedstasjonen, sier han.

Ifølge Lund skal det være skader på en dør på en av vognene på banen som følge av kollisjonen. Brannmannskapene skulle fjerne treet fra banen ved hjelp av motorsag.

Treet veltet rett overfor Skansemyren stasjon, sier administrerende direktør Anita Nybø i Fløyen til Bergens Tidende.

– Vi er på vei med personell for å se om vi klarer å rydde opp. Det er 10–15 minutter siden treet veltet, sier Nybø.

(©NTB)

32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen:

En 32 år gammel mann fra Bergen er tiltalt for voldtekt av to jenter under 16 år. Samtidig etterforskes han for en mulig tredje voldtekt.

De to jentene var 15 år gamle da voldtektene han er tiltalt for, skal ha funnet sted under en fest i mannens leilighet i mai 2016, skriver Bergensavisen.

Ifølge tiltalen skal han ha hatt seksuell omgang med jentene mens de sov, var beruset eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingene.

Ifølge Bergensavisen ble mannen ikke anmeldt før lenge etter hendelsen, og tiltalen ble først tatt ut i høst. Ifølge Bergens Tidende skal de to jentene ha vært barnevakter for tiltaltes barn.

Mannen er også mistenkt for en tredje voldtekt i en ny sak, som skal ha tilknytning til den saken hvor mannen er tiltalt, men foreløpig har han bare status som mistenkt i denne saken. Årsaken til at mannen ennå ikke er siktet er at påtalemyndigheten vil benytte seg av bevisene de allerede har sikret i den første saken, og det derfor ikke er behov for nye tvangsmidler som ransaking og beslag.

Saken der mannen er tiltalt, kommer opp for retten i mars neste år.

(©NTB)

En 32 år gammel mann er tiltalt for voldtekt av to 15 år gamle jenter. Saken kommer opp for Bergen tingrett i mars. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Venter full storm på Vestlandet:

Full storm og store snømengder er noe av det som er i vente for Vestlandet tirsdag.

Det ventes kraftig vind over store deler av landet det neste døgnet, ifølge meteorologene. Mest vil det blåse i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor det ventes full storm ved kysten tirsdag ettermiddag.

På Vestlandet oppfordres folk til å binde fast løse gjenstander. Meteorologene advarer også uværet kan påvirke trafikken, og at trær kan blåse ned.

I Bergen er det ventet rundt 50 millimeter regn fra tirsdag morgen til onsdag morgen, opplyser meteorolog Isak Slettebø ved StormGeo til Bergens Tidende.

I fjellene i Sør-Norge kan det blåse opp mot liten storm tirsdag ettermiddag. Det er også sendt ut gult farevarsel for fjellene i sør på grunn av store snømengder. Her ventes det mellom 20 og 40 centimeter snø mellom tirsdag ettermiddag og onsdag formiddag. I tillegg blir det kraftig vind og snøfokk, som gir vanskelige kjøreforhold, ifølge meteorologene.

Det er også sendt ut gult farevarsel på grunn av sterk vind fra Kristiansund og langs hele kysten i Agder, Telemark og rundt Oslofjorden.

Vinden beveger seg dessuten nordover, og fra tirsdag kveld ventes det kraftig vind i Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

– Lokalt kan det bli vindkast på 27 meter per sekund, tvitrer meteorologene.

(©NTB)

Politiet undersøker funn av død kvinne i Hammerfest:

En kvinne i 40-årene ble funnet død i en bolig i Hammerfest mandag. Politiet i Finnmark sier dødsårsaken er ukjent og får ikke gjort undersøkelser før tirsdag.

Politiet meldte om funnet av den døde kvinnen på Twitter mandag kveld og opplyste at det ville komme ytterligere informasjon senere. Når man finner en relativ ung person død uten åpenbar dødsårsak, gjøres det oppfølgende undersøkelser for å kaste lys over årsaksforhold.

Natt til tirsdag var politiet i Finnmark ennå ikke kommet videre med saken, og ønsket ikke å si mer om hvem som fant kvinnen eller hvem som meldte fra til politiet.

– Det vi kan si er at det var en kvinne i 40-årene som ble funnet død på en privat adresse. Vi fikk inn melding klokka 20.41. Vi kjenner ikke til dødsårsaken, men vi vil undersøke det. Omstendighetene er uklare, og vi får ikke gjort nødvendige undersøkelser før tirsdag, sier operasjonsleder Leo Johansen til NTB.

(©NTB)

Fly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet:

Et Hercules-fly på vei fra Punta Arenas i Chile til Antarktis har styrtet, opplyser chilenske myndigheter. 38 mennesker var om bord på flyet.

Det opplyser luftforsvaret i Chile.

Myndighetene sier at de «antar flyet som tapt» siden det har gått over sju timer det sist var i kontakt med flyet.

Det er satt i gang søk etter mulig overlevende der flyet mistet kontakten med omverden. Det søkes også etter flyet, opplyser myndighetene.

Flyet av typen C-130 Hercules tok av klokken 16.55 mandag lokal tid. Flygeledelsen oppgir at den mistet kontakten med flyet klokken 18.13.

Om bord skal det være 38 personer, 17 er mannskap og 21 er passasjerer.

Flyet tok av fra Punta Arenas, helt sør i Chile. Det var på vei til Eduardo Frei, som er Chiles hovedbase i Antarktis. Basen ligger på King George Island. Flere forskningsstasjoner holder til der.

Folk om bord på flyet skulle ut til basen i Antarktis blant annet for å drive vedlikehold av en flytende drivstoffledning på stedet.

Myndighetene har satt kriseberedskap. De pårørende av personene som var om bord på flyet, er varslet.

(©NTB)

Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet:

To personer er sendt til legevakten med mindre skader etter at en bilist kjørte ned i et hull der de jobbet på Karmøy i Rogaland.

Ulykken skyldes at bilisten skal ha fått solen i øynene, skriver Sørvest politidistrikt.

– Vi fikk melding om at bilisten kjørte ned i et gravd hull der det ble jobbet, og det ble påstått at personen fikk sol i øynene. Arbeidstilsynet er varslet og på vei. De to personene kom seg til legevakten på egen hånd, sier operasjonsleder Steinar Knudsen i Sørvest politidistrikt til NTB.

PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norsk banker:

Norske banker kan ha blitt brukt som kanal for terrorfinansiering. Saken etterforskes nå av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og tysk politi, melder NRK.

Det er bankenes egen rapportering om mistenkelige transaksjoner som har avslørt terrorfinansieringen, sier førstestatsadvokat Sven Arild Damslora i Økokrim.

– Det jeg kan bekrefte, er at det med utgangspunkt i rapportering i Norge er avslørt finansielle strukturer tilknyttet terrororganisasjoner, sier han til NRK.

Det hele startet med opprullingen av én konkret sak. Ifølge seniorrådgiver Anett Aamodt i PST dreier den seg om pengeoverføringer til IS.

– Det vi mener er at etterforskningssaken som pågår nå, omhandler penger som er sendt til en person tilknyttet ISIL, sier hun.

ISIL er en annen av forkortelsene som brukes om den ytterliggående islamistgruppa.

(©NTB)

Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel:

Uvær og snø medførte mye venting på fjelloverganger i Sør-Norge natt til mandag. E134 og riksvei 52 åpnet, men kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel.

Vinterværet har ført til problemer på flere av fjellovergangene i Sør-Norge, der sterk vind og snødrev skapte utfordringer fra tidlig søndag. Vegtrafikksentralen kalte inn alt tilgjengelig mannskap for å brøyte og strø veiene, og det ble gjort i løpet av natten.

– Det er stedvis svært glatt, så vi henstiller alle i trafikken om å kjøre forsiktig, sa Arvid Wahlstrøm ved Vegtrafikksentralen øst til NTB søndag kveld.

Usikre forhold
Klokka 3.15 meldte sentralen at E134 over Haukelifjell var åpnet for fri ferdsel, etter at kolonnekjøringen på strekning Liamyrane til Vågslid tidligere på natten hadde gått ekstremt sakte.

Klokken 5.30 var det 2 minusgrader, laber bris, skyet og lett snø på Haukelifjell, snø- og isdekke på E134.

Kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel.

Også riksvei 52 Hemsedalsfjellet og E16 Filefjell er åpne for trafikk, men det kan bli innført kolonnekjøring på Hemsedalsfjellet på kort varsel, advarer Vegtrafikksentralen.

Ulykke og ras
Politiet i Vest meldte klokka 2.51 natt til mandag at en bil med to personer har kjørt utfor veien på E134 ved Odda på Haukeliveien mens det var kolonnekjøring. Fører, en far i 30-årene, og passasjer, hans 11 år gamle datter, er ifølge politiet uskadd, men begge ble tatt til sykehus for sjekk.

Det er også kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda, mens fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland ble meldt åpnet for fri ferdsel klokka 2.40.

Fylkesvei 51 over Valdresflye er stengt og blir ikke åpnet før mandag. Riksvei 13 Vikafjell er også stengt, og vil ikke åpnes mandag fordi det er gått et ras.

(©NTB)

75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss:

En 75 år gammel kvinne død kort tid etter at hun ble påkjørt i den nordre enden av Steinsletta ved E16 i Hønefoss søndag kveld.

Kvinnen var bevisstløs da hun ble brakt til Ringerike sykehus etter påkjørselen, som skjedde litt før klokken 20, og ble erklært død klokka 20.27, opplyser politiet i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Ulykken skjedde ved avkjøringen til Gilebakken, i den nordre enden på Steinsletta ved E16. Det er verken fotgjengerfelt, gang- eller sykkelsti der. Det er uklart om vedkommende har krysset eller stått ved veien. Hun ble truffet av en bil med to personer. Passasjeren sov, mens den kvinnelige føreren også var i 70-årene, sier operasjonsleder Tore Grindem ved politiet.

De pårørende til 75-åringen er varslet. Veien var stengt og omkjøring skiltet mens krimteknikere fra politiet gjorde undersøkelser, på stedet. Klokka 0.42 meldte Veitrafikksentralen at veien var åpnet igjen.

– Det er sikret klær fra avdøde for å se om hun brukte refleks. Ellers kan vi ikke si mye om hvordan ulykken er skjedd ennå. Det kom en annen bil til kort tid etter ulykken, og ambulanse ble tilkalt, som i sin tur varslet politiet, sier Grindem.

Politiet opplyser at en del tungtransport valgte å vente til E16 var åpen for ferdsel igjen, heller enn å ta omkjøringen søndag kveld.

(©NTB)

Kvinne påkjørt i Hønefoss:

En kvinne ble søndag kveld brakt til Ringerike sykehus etter å ha blitt påkjørt på E16 i Hønefoss.

Kvinnen framsto som alvorlig skadd, ifølge politiet.

– Hun var bevisstløs, sier operasjonsleder Marianne Mørch i Sørøst politidistrikt til NTB.

Politiet meldte om ulykken rett før klokken 20 søndag.

Veien var stengt søndag kveld mens politiet jobbet på stedet.

(©NTB)