SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Kvinne tiltalt for å ha voldtatt medsoldat:

En kvinne i 20-årene er tiltalt for å ha forgrepet seg på en mann mens han sov i Bergen høsten 2018. Begge var soldater i Forsvaret, ifølge Bergens Tidende.

Politiadvokat Inger-Lise Høyland i Vest politidistrikt sier til avisa at voldtekten skal ha skjedd nattetid i forbindelse med en fest mens fornærmede sov. Hun understreker at tiltalen ikke omhandler samleie.

Saken har blitt meldt internt i Forsvaret og etterforsket der før den ble politianmeldt i oktober 2018, skriver avisa.

Kvinnen nekter straffskyld, opplyser hennes forsvarer Jørgen Riple til BT.

Rettssaken mot kvinnen går for Bergen tingrett 20. april 2020.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten:

Nettavisen Resett har navngitt den terrorsiktede kvinnen (29) som ankom Norge forrige uke. Kvinnens advokat ber nå retten om å stoppe identifiseringen. Det skriver Resett.

Kvinnens forsvarer, Nils Christian Nordhus, viser blant annet til hensynet til barna i sitt krav om at kvinnen ikke blir navngitt.

«I saker av denne karakter skal det finne sted en interesseavveining hvor hensynet til ytringsfriheten og offentlighetens behov for informasjon veies mot individets behov for privatliv», heter det i stevningen, ifølge nettavisen.

Advokaten anfører videre at identifiseringen innebærer «en krenkelse av og inngrep i både mors og barnas rett til privatliv. Opplysninger om straffbare forhold er å anse som sensitive personopplysninger, og vil være en stor belastning om opplysningene blir kjent for utenforstående.»

Oslo byfogdembete bekrefter at de har mottatt en begjæring om midlertidig forføyning for å stanse publiseringen.

– Det er besluttet at det skal være muntlige forhandlinger førstkommende mandag. Etter dette rettsmøtet vil dommeren ta snarlig stilling til spørsmålet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra ved Oslo tinghus.

Redaksjonssjef Lars Akerhaug i Resett sier til NTB at de kommer til å møte i forhandlingene.

– Vi vil høre hva motparten og retten har å si. I utgangspunktet mener vi dette er en sak hvor publikum har et berettiget informasjonsbehov, og vi står inne for publiseringen, sier han.

Akerhaug viser til at kvinnen er siktet for deltakelse i terrororganisasjonene Nusrafronten og IS, og at saken har ført til en regjeringskrise.

– Hvilke vurderinger har dere gjort dere rundt hensynet til barna?

– Det at siktede har to små barn, taler imot identifisering. Men vi mener likevel at publikums informasjonsbehov veier tyngre i denne saken. Vi forstår også at andre medier har gjort andre vurderinger.

NTB har forsøkt å få en kommentar fra Nordhus om saken, men har ikke fått tak i ham.

Den 29 år gamle norsk-pakistanske kvinnen er siktet for å ha vært en del av IS og Nusrafronten i perioden 2013 til 2019. Sammen med sin fem år gamle sønn og tre år gamle datter, ble hun i forrige uke hentet hjem til Norge av norske myndigheter. Det er antatt at sønnen er alvorlig syk.

Saken har vakt reaksjoner, og mandag ble det klart at Frp forlater regjeringen som følge av motstand mot å hente den IS-siktede kvinnen til Norge.

(©NTB)

Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser:

En gjennomgang av Navs praktisering av EØS-regelverket viser at det ikke er noen systematiske feil i Navs praksis.

Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som har vurdert Navs praktisering av regelverket.

– Arbeidet viser at det ikke er noen systematiske feil i Navs praksis sett opp mot EØS-regelverket. Det er likevel behov for å gjøre Navs rundskriv enda tydeligere for å sikre at Nav ivaretar sine EØS-rettslige forpliktelser. Disse endringene skal være klare i mars i år, skriver Nav på sine nettsider onsdag ettermiddag.

Ulv død etter påkjørsel:

En ulv er død etter at den ble påkjørt av en personbil i Våler i Innlandet onsdag morgen.

Hendelsen fant sted på fylkesvei 2100 ved Ranumberget i Våler.

– Dette er en ordinær viltpåkjørsel. Ulven krysset veien, og fører klarte ikke å stoppe i tide. Den døde ulven er tatt hånd om av Statens naturoppsyn, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til NTB.

Føreren av bilen er uskadd. Bilen fikk derimot mindre materielle skader under sammenstøtet.

(©NTB)

Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld:

Den 56 år gamle mannen som er siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen, erkjenner straffskyld for drap, opplyser mannens forsvarer til NTB.

56-åringen ga en lang forklaring til politiet tirsdag ettermiddag og kveld.

– Han har her erkjent straffskyld for de forhold siktelsen gjelder, opplyser advokat Einar Råen til NTB.

En 29 år gammel kvinne og en 43 år gammel mann ble funnet drept under en presenning ved Osavatnet mandag 13. januar.

Totalt er nå seks menn siktet i saken. Fem av dem er siktet for drap eller medvirkning til drap, mens den sjette er siktet for bevisforspillelse.

Etterforskningen av saken pågår fremdeles for fullt med 30–40 tjenestepersoner involvert i etterforskningen. Politiet har avhørt flere vitner, noen av dem flere ganger.

En person savnet etter husbrann i Nordland:

En person er ikke gjort rede for etter en boligbrann i Tysfjord i Nordland natt til onsdag. Eneboligen er nedbrent.

Politiet i Nordland fikk melding om brannen klokken 4.25.

– En enebolig har brent ned, og vi har ikke fått kontakt med huseier, sier operasjonsleder Kjetil Kaalaas i Nordland politidistrikt til NTB.

Brannvesenet er på stedet.

(©NTB)

Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland:

Det brant i en enebolig på Klepp natt til onsdag. Personen som er registrert på adressen, er gjort rede for. Fem naboer ble evakuert.

Sørvest politidistrikt fikk klokken 4.31 melding fra en person som våknet av et smell og så røyk og flammer fra nabohuset.

Brannvesenet driver etterslukking på stedet og vil være på stedet fremover, opplyser politiet.

Det var i en periode uvisst hvor personen som er registrert på adressen, befant seg. Røykdykkere gikk gjennom huset flere ganger uten funn av noen i huset. Like før klokken 6 onsdag morgen melder politiet at personen er gjort rede for.

Fem personer fra to boenheter i boligen som ligger ved boligen i brann, ble evakuert. Operasjonsleder Jøran Solheim i Sørvest politidistrikt til NTB i 5-tiden at det ikke er behov for ytterligere evakuering.

(©NTB)

Libanon har fått ny regjering :

Beirut (NTB-AP): Etter tre måneder med omfattende protester, der hundrevis er skadd i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, fikk Libanon tirsdag ny regjering.

Regjeringen ledes av den 60 år gamle professoren Hassan Diab og består av 20 statsråder, de fleste av dem teknokrater med støtte fra landets politiske partier.

President Michel Aoun har godkjent den nye regjeringen, og tirsdag kveld ble navnene på de nye statsrådene lest opp av en talsmann.

– Den nye regjeringen skal anstrenge seg for å møte demonstrantenes krav, sa statsminister Hassan Diab i sin første kommentar etter kunngjøringen.

Libanon har vært uten regjering siden statsminister Saad Hariri 29. oktober i fjor kunngjorde at han gikk av. Det skjedde etter omfattende protester.

Protestene har siden fortsatt, og det er uklart om den nye regjeringen vil tilfredsstille demonstrantenes krav om omfattende politiske reformer.

Libanon står midt oppe i en økonomisk krise, og landets banker har siden september hatt begrensninger på uttak av dollar. Det har resultert i smadring av minibanker og bankvinduer. (©NTB)

Libanons president Michel Aoun (i midten) sammen med statsminister Hassan Diab (til høyre) og parlamentets leder Nabih Berri i presidentpalasset tirsdag. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix

Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort:

Ap og SV vil reversere en av KrFs viktigste seiere i regjering. Men Frp sier nei.

Da Granavolden-plattformen ble fremforhandlet, fikk KrF gjennom en endring i abortloven om fosterreduksjon, også kalt tvillingabort.

Mandag gikk Frp ut av regjeringen og sa at de ikke lenger anser seg som bundet av Granavolden-plattformen.

Aps Ingvild Kjerkol sier til Vårt Land at et forslag om å reversere innstrammingen i abortloven vil komme til uken. Hun utfordrer Frp til å stemme for å reversere lovendringen.

– Ap mener lovendringen var en alvorlig inngripen i kvinners selvbestemmelse. Det burde være lett for Frp å rydde opp i dette, sier hun.

Frp sier nei
Endringen i abortloven var et viktig gjennomslag for KrF. Konsekvensen av lovendringen var at kvinner som ønsker fosterreduksjon, må møte i en abortnemnd i stedet for automatisk å få det innvilget innen tolvte svangerskapsuke.

Men Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, sier at Frp ikke vil støtte Aps forslag.

– Jeg mener det blir feil å reversere endringen vi gjorde i abortloven, som var en rydding i regelverket. Fosterreduksjon må av medisinske grunner gjennomføres i den perioden abortloven definerer som senabort, og derfor er det riktig å behandle fosterreduksjon etter reglene for senabort, sier hun.

SV vil ha andre omkamper
SV tar også til orde for omkamper på flere andre områder av abortloven, som utvidelse av abortgrensen, avskaffelse av nemnder, tidlig ultralyd til alle og NIPT-testen, en blodprøve som avslører alvorlig sykdom hos fostre.

– Nå er det jo mindretallsregjering og nye flertallsmuligheter i Stortinget, og da tenker jeg at det er på tide for oss å ta omkamper på noen av de beslutningene, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til VG. (©NTB)

250 nye Frp-medlemmer etter regjeringsexit:

250 personer har meldt seg inn i Fremskrittspartiet i løpet av det døgnet som er gått siden partiet gikk ut av regjeringen.

Samtidig har noen få personer meldt seg ut av partiet. Frp-leder Siv Jensen sier partiet har mottatt mange positive tilbakemeldinger på at det nå trekker seg ut av regjering.

– Politikken ble samlet sett preget av for mange kompromisser som førte til en grå og kjedelig regjering med lite støtte blant folk. Gjennom regjeringens beslutning om å hente IS-kvinnen som er terrorsiktet, beveget de andre partiene seg bort fra Frp, sier hun tirsdag.

Jensen understreker at Fremskrittspartiet nå skal være et opposisjonsparti i Stortinget ikke lenger forholder seg til Granavolden-plattformen.

– Vi skal være et opposisjonsparti hvor partiprogrammet legger grunnlag for vår stemmegivning i Stortinget, sier Jen

(©NTB)

Direktesending fra Verdens økonomiske forum i Davos:

NTB: Donald Trump kom med en lang skryteliste om USAs økonomi og kom med et spark til dommedagsprofeter på klimafronten da han talte til Verdens økonomiske forum.

– Vi må avvise dommedagsprofetene og deres spådommer om undergang. Dette er ikke en tid for pessimisme, men for optimisme, sa den amerikanske president fra talerstolen i Davos tirsdag.

I salen satt blant andre den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som bare et par timer tidligere minnet om at ingenting faktisk har skjedd i klimakampen, selv om oppmerksomheten om temaet har økt.

– CO2-utslippene har ikke gått ned, og det er det vi prøver å oppnå, sa hun i en paneldebatt tirsdag formiddag.

Krav om «handling for klimaet» sto til og med skrevet i snøen der Trumps helikopter landet i Davos, men presidenten var mer opptatt av økonomi.


Store deler av talen hans var en hyllest til amerikanske økonomi og arbeiderne som holder hjulene i gang og ikke minst til den fremgangen som har vært mens han har sittet i Det hvite hus.

– Vi har vekket det fantastiske maskineriet som amerikansk næringsliv er. Økonomien blomstrer, og USA vinner som aldri før, sa Trump da han kom inn i konferansesalen etter å ha passert alle dem som sto utenfor med håp om å få et glimt av ham.

Trump trakk blant annet fram den rekordlave arbeidsledigheten, inkludert lav ledighet blant en rekke minoritetsgrupper.

– Ledigheten blant kvinner er den laveste siden 1973, og for første gang utgjør kvinner mer enn halvparten av arbeidsstyrken.

Trump sier han forventer ytterligere oppsving i økonomien i løpet av året etter hvert som nye handelsavtaler og dereguleringer begynner å virke.


Forrige uke skrev USA under på det som omtales som «fase én» av en handelsavtale med Kina. Samtidig godkjente Kongressen handelsavtalen med Canada og Mexico.

– Dette er handelsavtaler som løser det 21. århundres utfordringer, sa presidenten og nevnte blant annet opphavsrett og digital handel.

Jeg ser også fram til å få i stand en ny handelsavtale med Storbritannia, som har en fantastisk statsminister, la han til. USA er en viktig handelspartner for britene, som skal forhandle fram nye avtaler når landet går ut av EU i slutten av neste uke.


Selv om Trump var skeptisk til dem han kaller dommedagsprofeter, snakket han om miljøvern og å «ta vare på Guds majestetiske skaperverk».

– Vi vil slutte oss til initiativet som blir lansert her for å plante 1 billion trær, sa Trump. Initiativet kommer fra WEF-grunnlegger Klaus Schwab, som vil at toppmøtet i Davos ikke bare skal dreie seg om ideer og ord, men også lede til handling.

Treplantingen skal skje i løpet av de neste ti årene. Målet er ambisiøst; 1 billion – eller 1.000 milliarder – trær er en tredel av forskernes anslag for hvor mange trær det er på hele kloden.

(©NTB)