SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Kvinne tiltalt for å ha voldtatt medsoldat:

En kvinne i 20-årene er tiltalt for å ha forgrepet seg på en mann mens han sov i Bergen høsten 2018. Begge var soldater i Forsvaret, ifølge Bergens Tidende.

Politiadvokat Inger-Lise Høyland i Vest politidistrikt sier til avisa at voldtekten skal ha skjedd nattetid i forbindelse med en fest mens fornærmede sov. Hun understreker at tiltalen ikke omhandler samleie.

Saken har blitt meldt internt i Forsvaret og etterforsket der før den ble politianmeldt i oktober 2018, skriver avisa.

Kvinnen nekter straffskyld, opplyser hennes forsvarer Jørgen Riple til BT.

Rettssaken mot kvinnen går for Bergen tingrett 20. april 2020.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Sju SAS-ruter til utlandet gjenåpnes:

Flyselskapet SAS gjenåpner sju utenlandsruter fra Norge til storbyer i Europa i takt med økende etterspørsel.

Selskapet gjenåpner ruter mellom Skandinavia og flere europeiske storbyer, som Edinburgh, Dublin, Frankfurt, Düsseldorf og Zürich.

I tillegg starter SAS flygninger til London og Manchester, som følge av lettelser i restriksjoner mellom Norge og England, heter det i en pressemelding fra SAS mandag ettermiddag.

I forrige uke ble det klart at Norge står på listen over rundt 60 land og territorier som unntas fra karanteneplikten ved innreise til England fra 10. juli.

Innen denne datoen skal regjeringen legge fram hvilke land, i tillegg til de nordiske med unntak av Sverige, som unntas fra karanteneplikten ved innreise til Norge.

SAS opplyser at ytterligere ruter vil bli gjenåpnet fortløpende når etterspørselen vender tilbake.

(©NTB)

Minst 44 døde i uvær i Japan – 1,1 millioner personer evakueres:

Minst 44 personer er døde etter kraftig uvær i det sørlige Japan. 1,1 millioner mennesker evakueres som følge av flom og jordskred.

Redningsmannskaper sliter med å komme til, spesielt i områdene Kumamoto, Kagoshima og Miyazaki på øya Kyushu sør i landet. Ti personer er fortsatt savnet.

14 personer som var antatt døde ved et sykehjem i prefekturet Kumamoto, er nå bekreftet omkommet.

I byen Omura i Nagasaki ble det registrert 94,5 millimeter nedbør i timen. Store områder ved Kuma-elven ble oversvømt da elven gikk over sin bredder. Minst 14 broer er skylt bort.

Det voldsomme regnværet er ventet å fortsette og forflytte seg videre til naboøya Shikoku tirsdag.

(©NTB)

Folk blir reddet fra flom i Kumamura i Japan søndag. Foto: Koji Harada/Kyodo News via AP / NTB scanpix

Laveste antall coronainnlagte siden 10. mars:

Elleve coronasmittede pasienter er innlagt ved norske sykehus per mandag. Det er det laveste antallet siden 10. mars og ned fra 15 innlagte fredag.

To pasienter behandles i respirator mandag, samme antall som før helgen.

Åtte pasienter er innlagt ved Helse sørøst, to ved Helse Midt-Norge og én ved Helse Vest. Ingen coronapasienter er innlagt ved Helse nord.

Blant helseforetakene med flest innlagte er tre koronapasienter innlagt ved Akershus universitetssykehus.

Det var ved midnatt registrert 8.930 tilfeller av coronasmitte i Norge.

(©NTB)

Mann alvorlig skadd i knivstikking i Trondheim:

En mann i 20-årene er knivstukket på Solsiden i Trondheim og behandles for alvorlige skader. En person er pågrepet i saken.

Meldingen om knivstikkingen, som skjedde på utsiden av en pub og et spisested, kom klokka 1.40 natt til mandag, ifølge Trøndelag politidistrikt.

Rett etter klokka 6 kunne politiet melde at en person er pågrepet i saken. De har foreløpig ingen flere opplysninger å komme med.

Den skadde mannen behandles på St. Olavs hospital, og skadene oppgis å være alvorlige. Politiet arbeidet natt til mandag på stedet og gjorde avhør.

(©NTB)

Ocean Viking får gå til havn i Italia:

Det norskeide redningsskipet Ocean Viking får gå til havn i Empedocle på sørsiden av Sicilia, opplyser rederiet. Ifølge AFP får migrantene forlate skipet.

Skipet har fått klarsignal fra italienske myndigheter om å gå inn i italiensk farvann, skriver daglig leder Trym Jacobsen i Hoyland Offshore i en epost.

I havn har kapteinen på Ocean Viking fått beskjed om å avvente videre instrukser fra de lokale havnemyndighetene. Ifølge rederiet er det fortsatt usikkert om flyktningene må i karantene på et eget skip. Søndag formiddag foretok italienske myndigheter koronatester om bord på skipet.

– Hoyland Offshore er tilfreds med innsatsen fra italienske myndigheter etter at skipet fredag ba om assistanse etter flere uønskede hendelser på Ocean Viking, skriver Jacobsen.

SOS Méditerranée, som drifter skipet, hevder overfor nyhetsbyrået AFP at migrantene har fått lov til å gå i land.

– Vi har fått instrukser fra italienske sjømyndigheter om å la de som er om bord, gå i land i Porto Empedocle, sa en talsperson for organisasjonen til AFP.

Ocean Viking forventer å være i havn innen mandag. Skipet har vært i internasjonalt farvann i flere dager, etter å ha plukket opp flere grupper med migranter 25. og 30. juni.

(NTB)

10-åring ranet i Oslo sentrum:

En 10 år gammel gutt er blitt fraranet penger utenfor Møllergata skole i Oslo sentrum. Politiet søker etter fire gutter i 13-14-årsalderen.

– Vi sjekker videoovervåking i området. Gutten blir avhørt sammen med sin mor, sier politiets operasjonsleder Marianne Heidenstrøm.

Politiet fikk melding om hendelsen i 16.30-tiden, som skal være noe tid etter at ranet skjedde.

Gutten skal ikke være fysisk skadd, men er preget av hendelsen.

(©NTB)

Hannulv felt i Løten lørdag morgen:

En hannulv på 38 kilo ble lørdag morgen felt av det lokale skadefellingslaget i Løten i Innlandet.

Ulven ble felt klokka 8.05, og den er en av to ulver det er gitt tillatelse til å felle, skriver Østlendingen.

Fylkesmannen i Innlandet ga 2. juni skadefellingstillatelse på én ulv i deler av Ringsaker, Hamar, Elverum, Løten og Åmot kommuner. Tillatelsen ble onsdag utvidet til å gjelde til sammen to dyr. Bakgrunnen var mistanke om at to ulver angriper sauer, etter at to angrep fant sted omtrent samtidig i Løten og i Åmot.

– Det var en 38 kilo tung hannulv, som nå er sendt til Rovdata i Trondheim, forteller rådgiver Simen Bredvold i Statens Naturoppsyn til avisen.

Det er ikke kjent om det er flere ulver i området.

(©NTB)

Har fått kontroll på brannen:

Brannvesenet har fått kontroll på brannen i en gymsal på Gamle Kilde skole i Moelv i Ringsaker.

Politiet i Innlandet meldte om brannen like etter klokken 11.30. Brannvesenet startet slukking, men hadde en stund ikke kontroll på flammene, og det var fare for spredning til andre bygninger på skoleområdet.

I 13.30-tiden skriver Hamar Arbeiderblad at brannvesenet har fått kontroll på flammene.

Hedemarken brannvesen opplyser at de i tillegg til å bistå med lift, sendte flere røykdykkere og lederstøtte til stedet. Ifølge Hamar Arbeiderblad var åtte brannbiler på stedet.

Politiet opplyser at Pinnerudvegen på oversiden av skolen er stengt for trafikk på grunn av brannen.

Brann ute av kontroll på skole:

Det brenner i gymsalen på Gamle Kilde skole i Moelv i Ringsaker. Brannvesenet har ikke kontroll, og det er fare for spredning.

Politiet i Innlandet skriver på Twitter at det brenner i gymdelen av skolen og at brannvesenet har startet slukking, men at det ikke er kontroll på flammene.

– Det er fare for spredning til andre bygninger på skoleområdet, skriver politiet.

Hedemarken brannvesen opplyser at de i tillegg til å bistå med lift, sender flere røykdykkere og lederstøtte til stedet.

Politiet opplyser at Pinnerudvegen på oversiden av skolen er stengt for trafikk på grunn av brannen.

Mann tiltalt for å spytte på vakt og si at han hadde korona:

En 63 år gammel mann er tiltalt for å ha sagt at han hadde korona og spyttet blod på en butikkvakt på Aker Brygge i Oslo.

I tiltalen står det at mannen «spyttet blodholdig sekret mot og på ordensvakt og uttalte at han hadde korona».

Da politiet ankom og hjalp ham bort på en ambulansebåre, stoppet han opp og nektet og gå. «Han trakk pusten og blåste blodholdig sekret ut av neste og munn rundt seg slik at han måtte påsettes spyttemaske», heter det i tiltalen.

63-åringen er tiltalt for trusler og for å ha forhindret en offentlig tjenestemann i å utføre jobben sin. Tiltalen har en strafferamme på et halvt til ett års fengsel.

Hendelsen skjedde utenfor en butikk på Aker Brygge fredag 3. april.

Saken kommer opp for Oslo tingrett 7. juli.