SOL livestudio

Steinar Danielsen

Coop tilbakekaller karbonadedeig:

Coop tilbakekaller karbonadedeig, fordi det er funnet rester av plast i fire pakker.

Plasten er blå og stammer trolig fra plastsekker som kjøttet leveres i før det kvernes til karbonadedeig.

– Selv om plasten skal være lett å oppdage for kundene ønsker vi ikke å ta noen sjanser og kaller tilbake produktene, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Han oppfordrer kunder som har kjøpt produktet om å levere det tilbake, slik at de kan få nytt produkt eller pengene tilbake.

Tilbakekallingen gjelder Coop karbonadedeig 400 gram med siste forbruksdag 22. oktober 2019.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo:

En mann i 20-årene er pågrepet etter at han truet vektere med balltre og sparket en polititjenestemann ved et utested i Torggata i Oslo i natt.

– Jeg vil anta at det er en som er forsøkt bortvist på grunn av beruselse. Det er normalt det som skaper konflikter, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet meldte like etter klokken 3 natt til onsdag om at flere vektere ved et utested i Torggata i Oslo ble truet med balltre i forbindelse med et slagsmål.

Da politiet ankom ble en polititjenestemann sparket av mannen, som er i midten av 20-årene.

– Ingen ble skadd, men mannen ble anmeldt av vekterne på stedet i tillegg til at han er pågrepet for vold mot offentlig tjenestemann. Han sitter nå i arresten, sier Iversen.

(©NTB)

Kashafali sprintet til VM-gull:

Bergenseren Salum Kashafali (25) løp inn til 10,54 og gull på 100-meteren i para-VM i friidrett i Dubai.

Kashafali konkurrerer i klassen T12 for svaksynte. Han kom godt ut fra start i finalen og vant med en margin på 23 hundredels sekund til toer Joseferson de Oliveira fra Brasil.

Også bronsemedaljen gikk til Brasil og Fabricio Ferreira.

Kashafali løp lenge konkurranser for funksjonsfriske og ble parautøver først i sommer. Noen uker etter at han byttet til paraløping, satte han verdensrekord i sin klasse på 10,46 under Bislett Games.

Nordmannen kan ikke se mer enn en meter foran seg. Han er født med sykdommen stargardt som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn.

Han kommer fra Loddefjord og representerer Norna-Salhus.

Kashafali har vært en av Norges beste i klassen for funksjonsfriske i mange år, og han er et av Norges beste kort i Paralympics i Tokyo neste år.

(©NTB)

Salum Kashafali tok VM-gull på 100 meter i T12-klassen for svaksynte. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Tre personer pågrepet for terrorplanlegging i Tyskland:

Tyske myndigheter har pågrepet tre personer de mistenker er IS-tilhengere. De skal ha forberedt et angrep hvor de ville drepe «så mange ikke-troende som mulig».

Rundt 170 politifolk var involvert i pågripelsen, som skjedde i tre leiligheter utenfor byen Offenbach tirsdag, ifølge påtalemyndigheten i Frankfurt.

Påtaleansvarlig Nadja Niesen sier at den hovedmistenkte, en 24 år gammel tysk statsborger med makedonsk bakgrunn, allerede hadde skaffet seg materialene han trengte for å lage eksplosiver, og at han hadde søkt på skytevåpen på internett.

Politiet tok flere beslag i mannens leilighet.

De to andre mistenkte er en 21 år gammel og en 22 år gammel tyrkisk statsborger. Alle de tre som ble pågrepet, skal tidligere ha fortalt vitner at de støtter IS.

(©NTB)

Fire tiltalt etter skyting mot leilighet på Fjellhamar:

Fire menn er tiltalt etter en skyteepisode på Fjellhamar i Lørenskog i fjor der en mor og en sønn ble truffet av skudd gjennom et stuevindu i fjor.

De fire er tiltalt for medvirkning til grove trusler med skytevåpen, skriver Romerikes Blad.

Et av skuddene traff den da 20 år gamle sønnen i hofta, mens moren ble truffet tre ganger. Begge ble innlagt med alvorlige skader. Totalt ble det avfyrt fem skudd mot en leilighet der det blant andre befant seg et to år gammelt barn.

Ifølge politiet kjørte mennene fra stedet i en bil, før de kvittet seg med våpenet i et skogholt.

Alle de tiltalte, som er mellom 22 og 24 år, har nektet straffskyld. Politiet har ikke klart å avdekke hvem som avfyrte skuddene.

Statsadvokat Andreas Schei sier at det også er vanskelig å bevise at alle som skal ha vært i bilen, visste at det var et våpen i den.

– Noe som også var en medvirkende årsak til at de ikke ble tiltalt for drapsforsøk. Vi mener likevel at alle var vel vitende om våpenet som befant seg i bilen, sier han.

Politiet knytter skytingen til gjengvirksomhet i Oslo øst.

(©NTB)

Kokevarsel på Askøy i Hordaland:

Askøy kommune har sendt ut et varsel om at alle som er forsynt fra Kleppevannet, må koke vannet. Mellom 12.000 og 15.000 mennesker påvirkes av anbefalingen.

– Alle som er tilknyttet Kleppe vannverk, blir varslet om at vannet må kokes. Det er problemer ved renseanlegget på Kleppe, men det er ikke funnet noe bakterielt. Dette er kun for å være på den sikre siden, sier Stig Juvik ved vakttelefonen for vann og avløp i Askøy kommune til Bergens Tidende.

Kokevarselet gjelder for alle som bor ved Framo-anlegget i Florvåg, Kleppestø, Strusshamn, Marikoven, Follese, Hetlevik og Juvik.

Juvik sier til Bergensavisen at mellom 12.000 og 15.000 mennesker bor i områdene som må koke vannet.

Over 2.000 mennesker på Askøy ble i sommer syke etter å ha fått i seg E. coli-bakterier gjennom drikkevannet.

(©NTB)

Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad:

Politiet ønsker å komme i kontakt med en mann som var på stedet, der en mann i 30-årene omkom og en ble alvorlig skadd i en frontkollisjon i Nannestad mandag.

Politiet meldte om frontkollisjonen på fylkesvei 120 nord for Nordmokorset klokka 23.43 mandag kveld. I påvente av ambulanse, skal en person ha hatt den ene av to alvorlige skadde personer inne i sin bil. Politiet opplyser natt til tirsdag at de ønsker å komme i kontakt med denne mannen, som de etterlyser som vitne i saken.

– Vedkommende har vært iført en refleksvest og på et tidspunkt hatt ene skadde inne i sin bil i påvente av ambulanse. Ønskelig at du ringer 02800 hvis du er denne mannen, skriver politiet på Twitter klokka 1.35.

Det var to biler som kolliderte front til front, og en av bilene havnet i grøfta. Det ble utført førstehjelp på stedet, men livet sto ikke til å redde for den ene personen, en mann i 30-årene.

– Det var trolig kun to biler og to personer involvert, men vi kjenner ikke årsak eller ulykkesforløp. En person er alvorlig skadd og er nå fløyet til Ullevål, og en person er erklært død på stedet, sa operasjonsleder i Øst politidistrikt, Finn Håvard Aas til NTB klokka 0.20 til NTB.

Krimteknikere dro til stedet med representanter for Statens vegvesen. Politiet melder klokka 3.03 at pårørende er varslet.

(©NTB)

Tre bomber har eksplodert i Qamishli nordøst i Syria:

Tre bomber eksploderte mandag i byen Qamishli nordøst i Syria, melder aktivister. Ikke langt unna ble en prest skutt og drept av ukjente gjerningsmenn.

Også syriske statskontrollerte medier og et kurdisk nyhetsbyrå melder om eksplosjoner i den etnisk blandede byen, der det bor mange kurdere.

Det statlige syriske nyhetsbyrået Sana, som har journalister i byen, melder at eksplosjonene skyldtes bilbomber og at to gikk av i en handelsgate, mens en tredje eksploderte ved et hotell.

Det kurdiske nyhetsbyrået HAWAR skriver at minst tre mennesker ble drept og fem såret. To av eksplosjonene gikk av på et marked, ifølge byrået.

Rojava informasjonssenter, som er dannet av kurdiske aktivister, oppga første at det var tre motorsykler som eksploderte, men meldte senere at det dreide seg om bilbomber. Flere personer ble såret i eksplosjonene, ifølge aktivistnettverket.

Samme dag ble en katolsk prest og prestens far skutt og drept av ukjente gjerningsmenn mens de var på vei fra Qamishli til byen Hassaka, ifølge eksil- og aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Etter at Tyrkia rykket inn i det nordøstlige Syria i oktober har flere sivile blitt drept i nærheten av motorveien M4, som går mellom flere viktige syriske byer sør for grensen til Tyrkia. Tyrkiskstøttede syriske militser, hvorav flere fraksjoner beskrives som ytterliggående islamister, er blitt anklaget for drapene.

(©NTB)

Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige:

Danmark gjeninnfører tirsdag midlertidig grensekontroll av reisende fra Sverige etter flere voldsepisoder i København som svensker mistenkes å stå bak.

Blant episodene er bombeattentatet mot et skattekontor i København i august, som flere svenske menn er siktet for å ha stått bak.

– Vi går målrettet etter den organiserte kriminaliteten. Målet er at vanlige reisende skal påvirkes minst mulig av grensekontrollen, opplyser politidirektør Lene Frank i Rigspolitiet.

Grensekontrollen skal foreløpig vare i seks måneder og skal skje på Øresund-brua mellom København og Malmö. Også reisende som ankommer med ferje til Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa kan bli kontrollert og bedt om å legitimere seg.

Kontrollen vil være basert på stikkprøver. Hvor ofte det blir kontroll, vil avhenge av det aktuelle etterretningsbildet og lokale forhold og trafikkmønstre, ifølge Frank.

Danmark varslet Sverige og EU-kommisjonen i oktober om tiltaket, som innføres for å hindre kriminelle bander i å bevege seg fritt over grensene.

(©NTB)

Riving av Y-blokka må vurderes på nytt, mener Fylkesmannen:

Fylkesmannen i Oslo og Viken godkjenner vedtaket om riving av Y-blokka, men ber regjeringen vurdere saken på nytt.

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland er kommet fram til at riving av Y-blokka er i samsvar med statlig arealplan, og at Fylkesmannen ikke har hjemmel til å ta klagene til følge, men hun legger til:

«Til tross for at det nå foreligger et juridisk endelig vedtak som tillater riving, vil fylkesmannen sterkt beklage om man nå går videre med en rask og uopprettelig gjennomføring av vedtaket uten at departementet/ regjeringen foretar en ny vurdering av de tunge innvendingene som er kommet mot rivingen.»

Flere klager
Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund og Oslo arkitektforening hadde klaget på Oslo kommunes vedtak som tillater riving av blokka. Det samme hadde International Council on Monuments and Sites, som er rådgiver for UNESCO.

– Dette betyr at fylkesmannen føyer seg inn i rekken av dem som mener at dette ikke er et smart vedtak. Vi får se om regjeringen lytter, sier generalsekretær Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen til NTB.

Han opplyser at de vil sende saken til Sivilombudsmannen for å vurdere hele sakskomplekset. Men han tilføyer at dette først og fremst er opp til politikerne.

– Det er mulighet til å finne en løsning, hvis politikerne vil, sier Fjeldheim.

Picasso-kunst
Rivingen av Y-blokka har skapt stort engasjement. Det karakteristiske bygget i regjeringskvartalet inneholder flere verker av Pablo Picasso. Det mest kjente er «Fiskerne», som er en integrert del av fasaden. Det er bestemt at verket skal tas vare på og bli en del av det nye regjeringskvartalet, selv om resten av bygget blir revet.

Blant argumentene for riving har vært at regjeringskvartalet ikke kan bygges over Ring 1, som går i tunnel under deler av Y-blokka.

(©NTB)

19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet:

Den 19 år gamle mannen som i tingretten ble dømt for drapet på Sunniva Ødegård (13), nektet mandag straffskyld da ankesaken begynte.

Aktor, statsadvokat Nina Grande, sa i sitt innledningsforedrag at mannen har erkjent de faktiske forholdene, ifølge Stavanger Aftenblad.

19-åringen ble i Jæren tingrett dømt til elleve års forvaring med sju års minstetid for drapet på Sunniva Ødegård på Varhaug i Rogaland i juli i fjor.

Den tiltaltes forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, har uttalt at psykose-spørsmålet er blant temaene som vil stå sentralt i ankesaken. Tingretten mente at den tiltalte mannen hadde psykosesymptomer på gjerningstidspunktet, men at disse skyldtes selvpåført rus, og at han dermed kunne straffes.

Mannen som er tiltalt for drapet på Varhaug, var 17 år da drapet skjedde. Kun to andre mindreårige personer er blitt dømt til forvaring før denne saken. En enstemmig tingrett konkluderte med at gjentakelsesfaren er stor, og at en ordinær fengselsstraff ikke ville være tilstrekkelig for å verne samfunnet mot ham.

Det er satt av ti dager til ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett. Dommen skal etter planen være klar 25. november.

(©NTB)