SOL livestudio

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Mulla Krekar forblir varetektsfengslet:

Varetektsfengslingen av mulla Krekar (63) er forlenget med åtte uker fram til 4. desember.

Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til NRK at Krekar begjærte seg løslatt, men var likevel innforstått med videre fengsling.

Fengslingsspørsmålet ble avgjort som kontorforretning i Oslo tingrett, onsdag. Det betyr at en dommer avgjorde saken uten at det ble holdt fengslingsmøte med Krekar eller hans forsvarer til stede.

Krekar ble pågrepet av norsk politi 15. juli etter at en italiensk domstol samme dag dømte ham til tolv års fengsel for terrorforbund.

Dommen er ikke rettskraftig. Krekar ble 16. juli siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for brudd på straffeloven § 133, som omhandler terrorforbund.

Italia begjærte Krekar utlevert 18. juli i år og det er grunnlaget for varetektsfengslingen.

(©NTB)

Mulla Krekar må fortsatt sitte i varetekt. Bildet er tatt under et fengslingsmøte i juli. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Politiet: Alle mannskaper i Oslo politidistrikt er bevæpnet:

Oslo-politiet opplyser at de har bevæpnet alle mannskaper. Politiet leter fremdeles etter en etterlyst kvinne i forbindelse med hendelsen på Torshov.

Det opplyser politiet i en pressemelding.

I pressemeldingen opplyser politiet om at den etterlyste kvinnen settes i forbindelse med den første hendelsen der en bil havnet på taket på Rosenhoff.

– Vitner har forklart at det også var en kvinne i bilen som havnet på taket i ulykken ved Rosenhoff kort tid før, som gjerningsmannen antas å ha kjørt. Denne kvinnen skal ha forlatt stedet til fots. Politiet leter fortsatt etter denne navngitte kvinnen. Hun beskrives som lys i huden, 165 cm, litt krøllete brunt hår, i ført sort jakke, ser ruset ut, skriver politiet.

De skriver at de fikk den første meldingen om bilen som havnet på taket klokken 12.30.

– Deretter fikk politiet meldinger om at en mann stakk fra stedet til fots. Mannen skal ha blitt observert med et våpen, og siktet på folk. Mannen tok deretter kontroll over en ambulanse på stedet, og kjørte av gårde i ambulansen i høy fart, skriver politiet.

(©NTB)

Ifølge vitner var det to personer i bilen som havnet på taket på Rosenhoff. Politiet har pågrepet mannen, mens kvinnen fortsatt er etterlyst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politiet: Trolig ikke terror:

Politiet: Foreløpig ingen opplysninger om at ambulanse­kapringen er terror­relatert.

(NTB).

Barn drept i Jemen-angrep:

Minst fem sivile, blant dem to kvinner og to barn, er drept i et flyangrep fra den saudiledede koalisjonen i Jemen, opplyser Houthi-kilder.

Flyangrepet var rettet mot en bil i Kitaf-distriktet i den nordlige Saada-provinsen, som grenser til Saudi-Arabia, og det fant sted mandag, opplyser en talsmann for det Houthi-kontrollerte helsedepartementet i hovedstaden Sana.

Houthi-opprørerne har offentliggjort bilder av det de hevder er den utbombede bilen, samt av ofrene for angrepet.

Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 90.000 mennesker er drept siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

Krigen har utløst det FN beskriver som den verste humanitære krisen i vår tid. Rundt halvparten av landets 30 millioner innbyggere trenger nødhjelp, og 10 millioner av dem trues av akutt sult.

(©NTB)

Person funnet død i fjæra på Sunnmøre:

En eldre person er funnet død i fjæra i Eidsvika i Møre og Romsdal. Politiet sier at det er for tidlig å si noe om dødsårsak.

Politiet meldte om funnet klokken 12.03 tirsdag.

– Vi er på stedet med politi. Kriminaltekniker er på vei til stedet. Det er for tidlig å si noe om årsaken til dødsfallet, skriver Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

(©NTB).

29 år gammel kvinne døde etter søndagens ulykke i Volda:

En 29-årig kvinne døde på sykehus etter en trafikkulykke i Volda søndag. Den 62-årige moren hennes omkom på stedet.

Det var 62 år gamle Laila Finnøy som omkom på stedet, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt tirsdag. Datteren, 29 år gamle Ida Finnøy Myhren, døde på Haukeland universitetssjukehus mandag ettermiddag. En kvinne ligger alvorlig skadd på sykehuset i Ålesund. Hun er datteren og søsteren til de to omkomne.

Politiet opplyser at den tekniske og taktiske etterforskningen fortsetter utover dagen, og at de foreløpig ikke har noen flere opplysninger å komme med.

Totalt var sju personer involvert i ulykken som skjedde da to biler frontkolliderte rundt 200 meter sør for tunnelinnslaget ved Damfosstunnelen i Volda kommune. Politiet fikk melding om ulykken like etter klokken 9 søndag morgen.

– Bilene har kollidert i høy hastighet, og det har vært et kraftig smell, opplyste operasjonsleder Ragnvald Rasmussen i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB søndag.

Av de involverte ble to kritisk skadd, tre alvorlig skadd og to lettere skadd. Fire av personene ble fraktet med luftambulanse til Haukeland universitetssjukehus og Ålesund sykehus.

Ingen av de skadde er under 18 år.

(©NTB)

Foto: Svein Aam / Møre-Nytt / NTB scanpix.

Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim:

En politimann fikk en skade «knyttet til» et skytevåpen under et psykiatrioppdrag i Trondheim. Det oppsto også brann, og Spesialenheten etterforsker saken.

Ifølge Adresseavisen ble en bolig på Jonsvatnet totalskadd i brannen. Meldingen om saken kom klokka 20.27 mandag kveld.

– Det skjedde en hendelse som blant annet innbefattet en brann, og to personer er skadd. De ble sendt til St. Olavs hospital, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt.

For videre kommentarer henviser han til Spesialenheten for politisaker.

Spesialenheten er orientert om en hendelse der en politimann er skadd, opplyser Halvor Hjelm-Hansen, leder for etterforskningsavdelingen for Midt-Norge og Nord-Norge.

– Det er muligens løsnet et skudd fra et skytevåpen tilhørende politifolk. Det er først og fremst det vi er opptatt av å etterforske, sier Hjelm-Hansen til Adresseavisen.

– Politimannens skade er knyttet til skytevåpenet, men jeg kan ikke kommentere hvilket skadeomfang det er snakk om, sier han videre.

Han vil ikke kommentere om den andre skadde er en sivil person.

De to er ikke livstruende skadd, ifølge politifaglig etterforskningsleder Håvard Johannessen i Trøndelag politidistrikt.

(©NTB)

Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum:

En mann er pågrepet av politiet etter at han skal ha skutt i luften med pistol ved Karl Johan i Oslo sentrum natt til tirsdag.

Politiet meldte om hendelsen klokka 4.07. De var blitt varslet av et vitne som hadde hørt noe som lignet på et skudd og sett en person med pistol i hånden i området nederst i Karl Johans gate mot Oslo sentralstasjon.

Vitnet hadde ingen øvrig beskrivelse av skytteren, men da politiet ankom stedet, hørte også de lyden av skudd og så kort tid etter en mann som satt rolig på en benk ved en bussholdeplass.

– Mannen blir ropt på av tjenestemennene og er helt rolig. Han er ikke truende og pågripelsen skjer uten dramatikk, sier operasjonsleder Lene Skott i Oslo politidistrikt til NTB.

Det er klart at mannen hadde avfyrt flere skudd, og politiet søkte i etterkant i Oslo sentrum etter mulige skadde.

– Mannen er tatt inn til politihuset, og vi vil forsøke å få vite hvorfor han hadde et våpen med skarpe skudd, sier operasjonslederen videre.

(©NTB)

To hus skadd i sprengningsuhell i Alversund:

Minst to private boliger har fått store materielle skader i et sprengningsuhell i Alversund i Hordaland.

– Dette har skjedd i forbindelse med arbeid under utbygging av en ny skole, sier operasjonsleder Knut Dahl-Mikkelsen i Vest politidistrikt til NTB.

To eneboliger fikk store materielle skader i sprengningen. Husene ligger et godt stykke unna sprengningsområdet. Et profesjonelt firma utførte sprengningen.

Det skal være slått hull i vegger og tak og terrasser skal være skadd, skriver VG.

– Det er ikke meldt om personskader. Vi vet ikke om det var folk hjemme i husene da uhellet skjedde, sier Dahl-Mikkelsen.

Sprengningsuhellet skjedde rundt klokken 17.15 mandag. Politiet ble varslet en time senere, og gjorde mandag kveld undersøkelser i området.

Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte:

Et fly på vei fra London til USA måtte mandag snu etter at et kjemisk rensestoff førte til at flere kabinansatte besvimte og passasjerer ble syke.

Flere titalls passasjerer om bord i flyet fra American Airlines opplevde symptomer som sviende øyne og hudproblemer, ifølge en av de kabinansatte.

Årsaken var en beholder på flyets toalett som hadde begynt å lekke. I beholderen var det et ammonium-basert rengjøringsprodukt, som skapte store problemer om bord i flyet. To kabinansatte besvimte, som følge av lekkasjen.

Flyet, som var på vei til Philadelphia i USA, måtte snu og landet i Dublin i Irland.

På bakken ventet medisinsk personell som behandlet de som hadde reagert på det kjemiske stoffet. To kabinansatte og fem passasjerer ble tatt med til sykehus til helsesjekk.

(©NTB)

Bergen kommune stenger meldingstjeneste:

Skoleappen Vigilo stenges av i Bergen kommune, etter at en ny alvorlig feil er oppdaget.

Feilen førte til at en melding fra en foresatt til en kontaktlærer gikk ut til en hel foreldregruppe, skriver Bergen kommune i en pressemelding.

Dette er en funksjon som Bergen kommune ikke har avtale om å ta i bruk.

– Alvorlig feil
– Dette er en alvorlig feil. Vi kommer til å kreve en grundig forklaring fra leverandøren om hvordan de kan ta i bruk en ny funksjonalitet som vi ikke har bestilt, spesielt i lys av den siste tids hendelser, sier byråd Linn Kristin Engø (Ap) for barnehage, skole og idrett.

Feilen skyldtes en oppdatering av programvaren som ble gjennomført fredag. Avviket ble oppdaget først mandag. Vigilo har nå stengt av meldingstjenesten og fjernet chattefunksjonen i appen.

Bergen kommune begynte å bruke appen i høst. Den skal brukes til kommunikasjon mellom foreldre og ansatte i skoler og barnehager.

Bergen kommunen har besluttet å vente med å ta tjenesten i bruk inntil videre.

Responsfunksjon slått av
Administrerende direktør Øystein Viland i Vigilo avviser at det er en feil i appen.

– En forelder har antakeligvis svart på en gruppemelding som kontaktlæreren har lagt ut. Da blir det synlig for alle, sier Viland til Bergensavisen.

Dette er ikke første gang skoleappen Vigilo svikter. Tidligere i oktober fikk foreldre uten foreldreansvar informasjon om barna sine, etter at informasjonen ble delt i skoleappen. Kripos ble koblet inn saken.

Svikten omfatter blant annet tre barn som bor på hemmelig adresse og ti barn som har familieforhold som gjør at foreldrene ikke skulle ha noen informasjon om barna, skrev Bergens Tidende.

(©NTB)