SOL livestudio

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Fem nye tilfeller av syke hunder siden tirsdag, opplyser Mattilsynet:

Det er meldt om fem nye tilfeller av syke hunder siden tirsdag, opplyser Mattilsynet. De syke hundene er fra Oslo, Telemark, Vest-Agder, Nordland og Finnmark.

Alle hundene har symptomer som blodig diaré, oppkast og redusert allmenntilstand, ifølge Mattilsynet.

I tillegg har det kommet meldinger om hunder med mer moderate symptomer.

Mattilsynet påpeker at symptomene er vanlige hos hunder, men ofte med mindre akutt sykdomsforløp.

– Så vidt vi har oversikt over så langt, er det ikke noen unormal forekomst av symptomene andre steder enn i Oslo-området, opplyser de.

Det er foreløpig ingen fellestrekk mellom sykdomstilfellene verken når det gjelder alder, rase, fôr, kontakt med andre hunder eller turområder.

Mattilsynet jobber sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfellene.

Flere hunder skal obduseres de kommende dagene, og i tillegg analyseres prøvemateriale fra syke hunder.


NTB.

Studioet fortsetter under annonsen

Mann funnet død ved Nidelva:

En død mann ble funnet i Trondheim ved Nidelva fredag.

Mannen ble funnet ved Nidelva ved Marienborg togstasjon, ifølge Adresseavisen.

Det var forbipasserende som gjorde funnet. Mannen er ikke identifisert og vedkommende skal obduseres. Politiet mistenker ikke at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

– Vi setter denne hendelsen i sammenheng med personen som har vært meldt savnet siden søndag, sier operasjonsleder Frank Brevik i Trøndelag politidistrikt til NTB.

De pårørende til den savnede mannen er varslet om funnet.

Svært glatte veier på Østlandet:

Politiet i flere distrikter på Østlandet varsler om svært glatte veier og mange trafikkuhell fredag formiddag.

På Romerike hadde politiet i 10-tiden fredag mottatt varsler om 23 trafikkuhell.

Flere bilister har meldt at veien har fryst til is på sekunder.

– Det beskrives som stedvis ekstremt glatt. Oppfordrer alle om å ta det med ro og kjøre etter forholdene, tvitrer Øst politidistrikt.

Biler sklir av veien
Det har også skjedd flere ulykker i Oslo og Akershus.

Ved 11-tiden meldte politiet at fem biler var involvert i en trafikkulykke ved Bjørkelangen.

Oslo politidistrikt melder om biler som har sklidd av veien. Det har skjedd både på Haslum og på E16 mellom Rykkinn og Skui i Bærum.

Politiet oppfordrer alle til å kjøre forsiktig på grunn av glatte veier i hele distriktet.

110-sentralen i Oslo varsler at det stedvis er veldig glatt på både motorveier og småveier.

På E6 ved Abildsø førte tre forskjellige ulykker til store trafikale problemer og stillestående kø.

Titalls meldinger om uhell
Brannvesenet har også hatt hendene fulle.

– Siden klokken 7 i dag morges har brannvesenet rykket ut på ti trafikkuhell bare i Østfold og Akershus, sier vaktleder Jan Karlsen ved 110-sentralen i Øst, som dekker Follo, Østfold og Romerike, til NRK.

Også Sørøst politidistrikt advarer.

Både i Drammen og i Hurum har biler kjørt utfor veien. Begge steder meldes det at det er svært glatt.

– Politiet har på morgenen i dag mottatt foreløpig et titalls meldinger om trafikkuhell. Det er lokalt SVÆRT glatt, på grunn av underkjølt veibane. Kjør veldig forsiktig, tvitrer de.

(©NTB)

Lägerback forsetter som norsk landslagssjef:

Lars Lagerbäck fortsetter som norsk A-landslagstrener i fotball. Han vil være 74 år og vel fire måneder når fotball-VM i 2022 starter.

(©NTB)

Den fire år gamle jenta som ble funnet i vannet i Tromsø, er død, opplyser politiet:

Den fire år gamle jenta som ble funnet i vannet i Tromsø, døde torsdag på sykehuset. Jentas avdøde mor er siktet for drap.

Jenta ble behandlet på Rikshospitalet.

– Hun har vært kritisk syk og under høyintensiv behandling siden mandag. Politiet vil begjære obduksjon. Pårørende er informert, opplyser politiadvokat Gøril Lund.

Også den sju år gamle jenta som ble funnet i vannet, er død.

En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær:

En kvinne i 80-årene er død, og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær i Nordland torsdag kveld.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 20.13 torsdag. Ulykken mellom to personbiler skjedde langs E10 øst for flyplassen i Svolvær.

Ulykken skal ha skjedd rett etter en svak kurve i veien.

– Vi har fått opplyst at det var svært glatt på stedet, sier operasjonsleder May-Wenche Hansen til NTB like før klokken 2.30.

Hansen opplyser at kvinnen i 40-årene ble fraktet til sykehuset i Bodø med redningshelikopter.

– Hun var alvorlig skadd da hun ankom sykehuset. Hun er blitt operert og er nå stabil, sier pressevakt Tor-Einar Schøning ved Nordlandssykeshuset klokken 02.45.

En kvinne i 80-årene som satt i samme bil som kvinnen i 40-årene, døde i ulykken. Hun ble erklært død på stedet. Pårørende er varslet.

Kollisjonen var mellom en stor personbil og en mindre bil, skriver VG.

Etter det politiet har fått opplyst, skal de to i den andre bilen være uskadd. Politiet gjorde undersøkelser på stedet med bistand fra Statens vegvesen.

– Det for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Det vil den videre etterforskningen vise, sier Hansen

Veien var stengt etter ulykken, men er nå åpnet for trafikk.

(©NTB)

Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep:

En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei jente som da var elleve år gammel.

Mannen er dømt for tre tilfeller av voldtekt sommeren 2008. Retten beskriver handlingene som grove og smertefulle overgrep.

Dommen fra Ringerike tingrett beskriver hvordan mannen kom i kontakt med jentas mor via internett. Han opplyste at han jobbet i barnevernet, og han tilbød å hjelpe kvinnen med barna hennes.

Retten mener denne fremgangsmåten er straffeskjerpende.

Mannen får imidlertid en strafferabatt på ett år fordi det har gått nesten tre år fra saken ble anmeldt til dommen i tingretten.

Mannen benekter at overgrepene har funnet sted og mener beskyldningene må være en hevnaksjon fra jentas mor. Det festet retten imidlertid ingen lit til.

Mannen er også tidligere straffedømt for seksuelle overgrep. Også i den tidligere saken hadde mannen kommet i kontakt med moren til en tenåring ved å utgi seg for å jobbe med barn og ungdom.

(©NTB)

Drapssiktet i Lakselv varetektsfengslet:

En mann som er siktet for drap i Lakselv er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Det skriver politiet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Siktede ble avhørt onsdag ettermiddag. Han «knytter seg til hendelsen» ifølge politiet, men han erkjenner ikke straffskyld. Politiet har gjennomført en rundspørring i nabolaget.

– Vi kan ikke gå i detaljer på hva som framkom under rundspørringen, eller hva som har framkommet i avhør. Politiet har avsluttet sine kriminaltekniske undersøkelser på åstedet, skriver politiadvokat Hanne Bernhardsen i pressemeldingen.

Mannen som er siktet er i 30-årene. Politiet mener at de har funnet drapsvåpenet.

Den avdøde er en mann i 40-årene, som politiet mener at har blitt knivstukket. Mannen er ikke norsk statsborger.

Politiet fikk melding om hendelsen tirsdag ettermiddag.

(©NTB)

72 studenter må ta eksamen på nytt etter tabbe:

72 studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge må ta eksamen i makroøkonomi på nytt etter at eksamensoppgaven ble gjort tilgjengelig for studentene for tidlig.

Studierektor Vibeke Bredahl ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) sier til Telemarksavisa at det dreier seg om en menneskelig feil, og at det ikke er uvanlig at en faglærer legger ut tidligere eksamensoppgaver før en eksamen.

– Faglæreren skulle legge ut en eksamensoppgave fra våren 2019, men så la han ut oppgaven for høsten 2019, som var den oppgaven de skulle ha. Eksamensoppgaven var litt dårlig merket. Det er en veldig uheldig og beklagelig feil, som ikke ble oppdaget av eksamenskontoret, sier Bredahl til avisen.

Det er ikke kjent hvor mange som faktisk lastet ned den konkrete oppgaven før eksamen. Siden det er gjort en formell feil, har universitetet ikke mulighet til å godkjenne oppgaven til noen av studentene, ifølge Bredahl.

(©NTB)

To menn dømt til 14 og 12 og et halvt års fengsel for drap:

To menn i 30-årene er i Borgarting lagmannsrett dømt til 14 og 12 og et halvt års fengsel for drap på et tidligere medlem av deres daværende MC-klubb i Asker.

Dommen falt torsdag i Borgarting lagmannsrett. I Asker og Bærum tingrett ble de to mennene dømt til henholdsvis 14 og 13 års fengsel. Begge anket over skyldspørsmålet.

Drapet skjedde søndag 22. januar i 2017 etter at 31-åringen hadde meldt seg ut av MC-klubben Rock Machine, og ifølge tiltalen skal han ha nektet å betale utmeldingsgebyret på 2.000 dollar.

De to meldte seg selv for politiet dagen etter drapet og ble varetektsfengslet. Begge nektet straffskyld for drap og hevdet de aldri hadde til hensikt å drepe 31-åringen.

(NTB).

Nordmann skal være siktet for drap i Thailand:

Det melder flere lokale thailandske medier. Mannen i 50-årene, som har vært på rømmen i flere måneder,var tidligere siktet for vold med døden til følge etter et basketak med en brite på et hotell i byen Phuket.

Etter en rekonstruksjon er siktelsen nå endret til drap, skriver de lokale avisene.

Nordmannen har hele tiden hevdet at han handlet i selvsforsvar og at han har rømt som følge av drapstrusler. Etter kort tids opphold i politiets varetekt, ble nordmannen løslatt mot kausjon og med reiseforbud – for så å rømme landet.

Han ble for to og en halv måned siden etterlyst av Interpol.

ABC Nyheter omtalte saken først i Norge.