SOL livestudio

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Høyesterett forkastet anke – straffbart å ha befatning med sexdukker i barnestørrelse:

Høyesterett forkaster anken til en mann som er dømt for å ha forsøkt å importere en sexdukke i barnestørrelse.

En enstemmig Høyesterett konkluderte med at befatning med sexdukker som fremstiller mindreårige, rammes av straffelovens forbud mot seksualiserte framstillinger av barn.

En 45 år gammel finnmarking ble i lagmannsretten dømt til 60 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner for innførsel av en 1 meter høy, japansk sexdukke, i tillegg til noen andre mindre alvorlige forhold.

Lagmannsretten beskriver dukken som et «sexleketøy formet som kroppen til et mindreårig barn» i dommen.

Landets øverste domstol har gjort seg de samme vurderingene og kommer til en tilsvarende konklusjon i sin dom: «Høyesterett mente dukken hadde anatomi og proporsjoner som et barn, og at den var utformet med tanke på seksuelle formål. Etter Høyesteretts syn var det ikke tvilsomt at dukken innebar en seksualisering av barn», skriver Høyesterett i et sammendrag av dommen.

NTB.

Studioet fortsetter under annonsen
Katharina Mortensen

Oljeproduksjonen gjenopptatt i Saudi-Arabia:

Halvparten av produksjonen som stanset opp som følge av angrepene mot oljeanlegg i Saudi-Arabia, er nå gjenopptatt, opplyser landets oljeminister.

(©NTB)

Katharina Mortensen

42-åring dømt til 17 års fengsel for drap:

42-åring dømt til 17 års fengsel i ankesak for drap på 54-åring på Hellerud i juni 2017.

(©NTB)

Tarjei Joten Svensen

Siv Jensen: – Om Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, får de ta konsekvensene:

Venstre-toppen Abid Rajas karakteristikker av utspill fra Fremskrittspartiets toppolitikere går langt over grensen, mener Frp-leder Siv Jensen.

– Dette er karakteristikker som går langt over grensen. Men vi kan ikke bruke tiden vår på Abid Raja og Venstre fremover. Vi ønsker ikke være en brikke i Venstres lederkamp, sier Jensen i en skriftlig kommentar til NTB.

– Dersom Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, så får de ta konsekvensene av det, sier hun videre.

I en kronikk i Aftenposten tirsdag holder Abid Raja fast ved bruken av ordene brun propaganda og utfordrer statsminister Erna Solberg (H) til å ta avstand fra Frps retorikk om snikislamisering.

– Jeg vil bruke tiden min på å få gjennomført mer Frp-politikk. En streng innvandringspolitikk som har gitt rekordlave asylankomster og en integreringspolitikk, som stiller krav og gir muligheter, bygger veier og får ned bompengebelastningen i by og bygd, redusere skattetrykket, samt få matlukten tilbake på sykehjem for å nevne noe.

(©NTB)

Tarjei Joten Svensen

Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden:

Fiskeridirektoratet har mottatt melding om at rundt 10.000 oppdrettslaks har rømt i Sognefjorden.

Fisken har en snittvekt på 4 kilo. Slakteriet Brekke AS, som laksen rømte fra, har satt opp gjenfangstgarn og fått pålegg fra Fiskeridirektoratet om å utvide området gjenfangstaktiviteten skjer i.

Direktoratet vil gjennomføre tilsyn hos selskapet.

(©NTB)

Tarjei Joten Svensen

Mange drept i angrep mot Ghanis valgkampmøte:

33 mennesker skal være drept i et selvmordsangrep mot et valgkampmøte med president Ashraf Ghani i Afghanistan.

Ifølge afghanske journalister utløste selvmordsbomberen en sprengladning i utkanten av president Ashraf Ghanis valgkampmøte i Charicar, hovedstaden i Kabuls naboprovins Parwan.

– Flere sikkerhetskilder i Parwan-provinsen opplyser at selvmordsbomberen kom på motorsykkel, tvitrer journalisten Bilal Sarwary, som jobber for blant andre britiske The Independent i Afghanistan.

Ifølge Sarwarys kilder er minst 33 mennesker drept og 43 såret i angrepet.

Kvinner og barn
Det er kvinner og barn blant de drepte, og de fleste av ofrene ser ut til å være sivile. Ambulansene er fortsatt i sving, og tallet på ofre kan vise seg å være høyere, sier sykehusdirektøren Abdul Qasim Sangin til Reuters.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Afghanistan, Nasrat Rahimi, slapp Ghani uskadd fra angrepet og møtet fortsatte.

Angrep i Kabul
Kort tid etter angrepet i Parwan meldte flere afghanske journalister om en kraftig eksplosjon i nærheten av forsvarsdepartementet, den amerikanske ambassaden og NATOs hovedkvarter i Kabul.

– Eksplosjonen har drept minst tre mennesker, tvitrer journalisten Frud Bezhan, som er korrespondent for Radio Free Europe / Radio Liberty i Afghanistan.

Verken afghanske myndigheter eller NATO har bekreftet at noen ble drept i angrepet.

Ingen har tatt på seg ansvaret for tirsdagens to angrep i Afghanistan, der det skal holdes presidentvalg 28. september.

Taliban-trusler
Taliban har tidligere truet med å angripe valgmøter og valglokaler.

USA og Taliban ble etter lange forhandlinger nylig enige om utkast til en plan som innebar delvis amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan mot at opprørerne trappet ned voldsbruken og bidro til hindre internasjonale terrorgrupper å opererer i landet.

Representanter for regjeringen i Kabul og Taliban skulle deretter ha kommet til Oslo og forhandlet om våpenhvile og maktdeling, men dette ble det ikke noe av.

9. september avlyste president Donald Trump et møte med Taliban-representanter, og han erklærte samtidig samtalene med opprørsgruppa for «døde».

(©NTB)

Steinar André Danielsen

Propanlekkasje i Kristiansund sentrum:

Har opprettet sikkerhetssone på 300 meter.

(NTB).

Trond Alsvik

352 Felleskjøpet-ansatte ut i streik:

Spekter og ansatte i Felleskjøpet Agri møttes mandag hos Riksmekleren, som klokka 3 natt til tirsdag konstaterte at partene står for langt fra hverandre.

Dermed blir det streik fra tirsdag morgen, som omfatter 352 ansatte ved 37 avdelinger av Felleskjøpet Agri, samt Grønt Maskin, i hele landet.

– I meklingen mellom YS Spekter og Spekter konstaterte riksmekler Mats W. Ruland at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var mulig å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, heter det i meldingen klokka 3.06 natt til tirsdag.

Felleskjøpet Agri har ikke kommentert bruddet i forhandlingene på sosiale medier eller sendt ut pressemelding.

Til NTB opplyser kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter at meklingen ble avsluttet klokka 2.50, nesten tre timer på overtid.

– Det er uforståelig at et lønnsoppgjør som ble akseptert av alle de andre fagforeningene i Felleskjøpet ikke er godt nok for Negotia/YS. De velger i stedet å ta sine medlemmer ut i en streik som vil ramme både Felleskjøpet og kundene kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Streiken vil berøre butikker, salgsapparat, logistikk og fabrikken på Kambo.

Det er oppnådd enighet med samtlige andre fagforeninger gjennom ordinære forhandlinger, med et resultat som er i tråd med normen fra frontfaget.

Negotia/YS representerer i underkant av 20 prosent av de ansatte. De fremmet i forhandlingene lønnskrav på rundt 12 prosent.

– Det er nesten fire ganger så høyt som det andre arbeidstakere i Norge kan regne med å få i år, sier Bratten.

(©NTB)

Synne Elise Solli Sanderud

Mann påført stikkskader i Oslo:

En mann i slutten av 20-årene er sendt til sykehus etter å ha blitt stukket med en knivlignende gjenstand på Grønland i Oslo. Politiet jakter en gjerningsmann.

Den fornærmede mannen har fått stikkskader. Tilstanden hans beskrives som stabil.

Han var ved bevissthet etter hendelsen, opplyser operasjonsleder Line Skott til NTB.

Politiet leter etter en mistenkt gjerningsmann. Han løp fra stedet etter hendelsen og beskrives som mørk i håret, med rød caps og mørke klær.

Det er uklart om de to kjente hverandre fra før, og politiet jobber nå med å finne ut foranledningen til hendelsen.

De har ikke kontroll på stikkvåpenet, men vitner på stedet har beskrevet det som en knivlignende gjenstand.

Hendelsen skjedde utenfor kiosken Deli de Luca på Grønland Torg. Den fornærmede gikk inn i kiosken etter at han ble stukket, og personer der meldte fra til politiet.

Politiet avhører nå vitner på stedet og skal gå gjennom bilder fra overvåkingskameraer i området. Kriminalvakten er på stedet og sikrer spor.

(©NTB)

Synne Elise Solli Sanderud

Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen:

En mann i 70-årene ble mandag ettermiddag funnet klemt under en traktor som sto noen meter ute i sjøen i Sundsstraumen i Bø i Vesterålen.

Mannen ble erklært død av lege etter at han ble hentet opp av sjøen, opplyser politiet i Nordland.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 16.20 mandag. Traktoren ble brukt til å sette ut en båt.

– Det var Ingen vitner til hendelsen, så hva som skjedd her, får etterforskningen vise, sier operasjonsleder Yngvar Fredriksen i Nordland politidistrikt til NTB.

(©NTB)