SOL livestudio

Synne Elise Solli Sanderud

Mann dømt til fengsel for incest:

En mann i 50-årene er i Indre Finnmark tingrett dømt til fem års fengsel for å ha hatt seksuell omgang med sin datter i tenårene.

Mannen var tiltalt etter straffelovens paragraf 295 for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av tillitsforhold eller ved å utnytte noens psykiske utviklingshemming og etter straffelovens paragraf 312 for å ha hatt seksuell omgang med slektning i nedstigende linje.

Forholdene mannen nå er dømt for, skjedde gjentatte ganger i 2016 og 2017 på en hytte i Finnmark.

Den tiltalte erklærte seg skyldig etter tiltalen da rettssaken startet 2. september. I dommen heter det at tiltalte avga en uforbeholden i tilståelse i retten ved at han bekreftet fornærmedes forklaring,

Dommen var i samsvar med aktors påstand. I tillegg er mannen ilagt forbud mot å kontakte datteren i to år, og han må betale henne en oppreisningserstatning på 180.000 kroner.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Fotgjenger påkjørt i Kristiansand:

Politiet i Agder melder om en fotgjenger som er påkjørt av personbil. Ulykken har skjedd på E 18 ved Ronakrysset, i vestgående retning. Fotgjengeren er ved bevissthet, og nødetater ble tilkalt, melder Politiet på Twitter.

Senere opplyser politiet at hendelsen har funnet sted i et påkjøringsfelt til E18 da fotgjengeren skulle krysse veien. Vedkommende fremstår ikke som alvorlig skadet.

En mann siktet for drap i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt:

Tre av de fire mennene som lørdag ble siktet i drapssaken i Hov i Søndre Land, er løslatt. Den fjerde er siktet for drap og blir begjært varetektsfengslet.

Fengslingsmøtet blir avholdt som kontorforretning mandag uten partene til stede. De fire er blitt avhørt i løpet av helgen.

Politiet fikk melding om den alvorlige voldshendelsen fredag kveld klokka 21.24. Hendelsen skjedde i en institusjonsbolig for pasienter med rus- og psykiatrilidelser i Hov. 34 år gamle Roar Engelund døde, og saken etterforskes som drap.

Etterforskningen pågår for fullt, og det har blitt gjennomført flere undersøkelser og avhør i løpet av helgen, opplyser Innlandet politidistrikt søndag kveld.

– Konflikt under pokerlag
Advokat Jannike Kotai, som er forsvarer for en av de siktede, sier at siktede har forklart at det i utgangspunktet dreide seg om et hyggelig vennelag der det etter hvert oppsto en konflikt mellom to av dem.

– Avdøde ble stukket med en kniv, min klient ringte til ambulanse mens en annen gikk ut for å finne folk som kunne hjelpe. Det ble forsøkt livredding og så kom ambulansen, sier Kotai til NRK.

Ifølge Oppland Arbeiderblad skal det ha blitt drukket alkohol rett forut for voldshendelsen som skjedde i forbindelse med et pokerlag.

Drapsetterforskning
– Vi er i gang med drapsetterforskningen, og store mannskaper har jobbet både gjennom natten og i hele dag, sa etterforskningsleder John Eivind Melbye i Innlandet politidistrikt på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Politiet arbeider ut ifra flere hypoteser om hva som kan ha skjedd

– Det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet. Det er det vi forsøker å skaffe oss oversikt over nå, samt rollen til alle de siktede, sa Melbye.

De fire som ble siktet, er voksne menn, som ikke er ansatt ved institusjonen, men har en tilknytning til den. Avdøde var bosatt på institusjonen.

Omfattende etterforskning
Området ved institusjonen ble sperret av og undersøkt av politiet gjennom helgen. Ingen ansatte i den døgnbemannede boligen kom til skade i hendelsen, har politiet opplyst til Oppland Arbeiderblad.

Den avdøde er sendt til obduksjon, som vil blir foretatt i løpet av de nærmeste dagene. Kommunen har etablert kriseteam, og de pårørende er ivaretatt.

– Vi har også avhørt aktuelle vitner, og det er planlagt ytterligere vitneavhør fremover, sier etterforskningslederen til NTB.


(©NTB)

Forsøkte å kjøre ned kvinne på E6 - dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk:

En 21 år gammel mann er dømt til seks år og ni måneders fengsel for å ha forsøkt å drepe en kvinne ved å frontkollidere med bilen han kjørte på E6.

I tillegg mister han retten til å kjøre bil for alltid og må betale 150.000 kroner i oppreisning, fremgår det av dommen fra Eidsivating lagmannsrett.

I Nedre Romerike tingrett ble han i juni i fjor dømt til 3 år og 6 måneders fengsel. Påtalemyndigheten anket dommen fordi tingretten mente forholdet var grov kroppsskade og ikke et drapsforsøk.

Kollisjonen fant sted på motorveien mellom Kløfta og Arteid Bru om natten i mai 2018. 21-åringen la sin BMW over i motgående kjørefelt og frontkolliderte med en Audi kvinnen kjørte. Han hadde da tilbakelagt nesten 3 kilometer i feil kjøreretning på E6.

Som følge av kollisjonen, fikk hun skader på tarmsystemet og lever samt brudd i to ryggvirvler, men overlevde. Kvinnen var sykmeldt i sju uker. Selv fikk 21-åringen brudd i beinet.

Mannen er også dømt for å ha truet og slått flere politimenn og en lege og for å ha vært påvirket av hasj da han kjørte bilen ulykkesnatten.

(©NTB)

Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken:

Politiet har ikke lenger betenkeligheter med at familien til Anne-Elisabeth Hagen skal bruke dusør for å få opplysninger.

De har tidligere frarådet dette, men spørsmålet var på nytt tema i et møte familien hadde med politiet før jul i fjor.

– Etter politiets oppfatning er det noen betenkeligheter når det gjelder å utbetale dusør, og vi har vært rådgiver overfor familien vedrørende dette. Dusør har på nytt vært tema, og vi har gjort nye konkrete vurderinger. Slik saken står nå, har politiet ikke innvendinger til at familien eventuelt velger å bruke dusør som et mulig virkemiddel, sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt til Nettavisen.

Brøske sier at motforestillingene ved å utlove en dusør blant annet går på hvilke motiv personer kan ha og hvor troverdig opplysningene er.

– På den annen side kan det føre til at informasjon som ikke ellers hadde kommet fram, blir kjent. Dette har vi også tidligere gitt uttrykk for til familien, sier politiinspektøren.

Politiet intensiverer nå søket etter den 69 år gamle kvinnen.

– Det har gått fjorten måneder uten at vi har fått noen livstegn. Det er ingen endring i vår hovedhypotese om at vi mener vi står overfor en drapshandling. Det er viktig å finne henne. Det sitter blant annet også en familie som har behov for å få noen svar, sier Brøske.

Han sier at de både vil søke utendørs og innendørs, i ulikt omfang.

– Vi utelukker heller ikke søk i utlandet. Med kunnskapen og erfaringen vi har om nærområdet, er det naturlig at det er ett av områdene vi kommer til å lete, sier politiinspektør Tommy Brøske.

(©NTB)

Brann i kjemibygget på Blindern:

Nødetatene har rykket ut til Universitetet i Oslo på Blindern etter melding om kraftig røykutvikling. Det brenner i kjemibygget, opplyser politiet.

Det er meldt om røyk fra et tak i Sem Sælandsvei, opplyser Oslo politidistrikt på Twitter.

– Det brenner inne i kjemibygget på universitetsområdet og på taket. Alle nødetater er på vei, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til VG.

(©NTB)

Jente falt fra skiheis:

En jente har falt ned fra en skiheis i Ådneram skitrekk i Sirdal. Jenta var bevisstløs, men er nå bevisst.

Trolig dreier det seg om et sykdomstilfelle, opplyser Sørvest politidistrikt.

Jenta ivaretas av helsepersonell.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 13.12.

(©NTB)

Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo:

En mann ble søndag morgen knivstukket i magen i Brugata i Oslo sentrum. En mistenkt gjerningsmann ble pågrepet noen kvartaler unna tre kvarter etter hendelsen.

Politiet opplyser at mannen var ved bevissthet da politiet kom til stedet og han er sendt i ambulanse til Ullevål sykehus.

Politiet fikk melding om saken via AMK klokken 4.47 og en patrulje var raskt på stedet.

– Vi fikk en beskrivelse av en gjerningsperson og søkte i området med flere patruljer. En mann ble pågrepet ved 5.30-tiden, noen kvartaler fra åstedet. Han har erkjent de faktiske forhold, og vi har funnet kniven som ble brukt, sier operasjonsleder Magne Olsvoll i Oslo politidistrikt til NTB.

(©NTB)

Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen:

Minst 60 soldater er drept i et rakettangrep mot en militærbase i Jemen, ifølge den saudiarabiske statlige TV-kanalen Al Ekhbariya.

Den sjiamuslimske Houthi-bevegelsen sto bak, ifølge opplyser myndighetene i landet

Rundt ti ble såret i angrepet, som skjedde i Marib-provinsen sentralt i landet. Det fryktes at dødstallet kan stige. Flere er brakt til sykehus med brannskader.

Ifølge kanalen Al Ekhbariya ble det brukt ballistiske roboter og droner i angrepet, skriver Reuters.

Houthi-angrepet mot militærleiren kommer mens regjeringsstyrker, som støttes av Saudi-Arabia, bombarderer opprørere øst for Sana. Minst 22 er drept i disse angrepene, med ofre fordelt på begge sider i konflikten.

Kampene markerer en kraftig opptrapping i de østlige forstedene til Jemens hovedstad, etter at det har vært rolig i flere måneder.

(©NTB)

Eriksen Søreide: IS-siktet kvinne må betale egne utgifter:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at den IS-siktede kvinnen som er hentet hjem fra Syria, må betale sine egne utgifter for reisen.

Hun sier at Utenriksdepartementet foreløpig ikke har oversikt over hva hjemhentingen har kostet.

– Men slik det alltid er i konsulære saker, så dekker den som har fått bistand sine egne utgifter. Og så har UD selvfølgelig også sine utgifter, sier hun til NRK.

Kvinnen blir avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste søndag. 29-åringen og hennes to barn er nå på Ullevål sykehus i Oslo sammen med politiet.

Hun er siktet for deltakelse i terrororganisasjoner og risikerer opptil seks år fengsel.

– Jeg tror det er viktig å ta utgangspunkt i at situasjonen fra UD og regjeringens side har vært å kunne hjelpe et antatt sykt barn. Den eneste måten som etter hvert viste seg mulig, var også å bringe mor tilbake. Det var ikke noe ønske fra noen av regjeringspartiene og dette viser noe av dilemmaene, sier Eriksen Søreide.

(©NTB)

Tunnel i Måløy stengt på grunn av brann:

Skåratunnelen på fylkesvei 617 i Kinn kommune i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av en brann på utsiden av tunnelen.

– Det er ikke kontroll på brannen. Det er en del røyk i området, og vi stenger nå Skåratunnelen, sier operasjonsleder Per Algerøy i Vest politidistrikt til NRK.

Kinn kommune ble opprettet ved årsskiftet og består av de tidligere kommunene Flora i Sunnfjord og Vågsøy i Nordfjord i det tidligere fylket Sogn og Fjordane.

Politiet fikk melding om brannen lørdag ettermiddag klokka 15.06.

(©NTB)