SOL livestudio

Synne Elise Solli Sanderud

Mann dømt til fengsel for incest:

En mann i 50-årene er i Indre Finnmark tingrett dømt til fem års fengsel for å ha hatt seksuell omgang med sin datter i tenårene.

Mannen var tiltalt etter straffelovens paragraf 295 for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av tillitsforhold eller ved å utnytte noens psykiske utviklingshemming og etter straffelovens paragraf 312 for å ha hatt seksuell omgang med slektning i nedstigende linje.

Forholdene mannen nå er dømt for, skjedde gjentatte ganger i 2016 og 2017 på en hytte i Finnmark.

Den tiltalte erklærte seg skyldig etter tiltalen da rettssaken startet 2. september. I dommen heter det at tiltalte avga en uforbeholden i tilståelse i retten ved at han bekreftet fornærmedes forklaring,

Dommen var i samsvar med aktors påstand. I tillegg er mannen ilagt forbud mot å kontakte datteren i to år, og han må betale henne en oppreisningserstatning på 180.000 kroner.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Katharina Mortensen

Seks nye meldinger om syke hunder:

Siden fredag har Mattilsynet mottatt seks nye meldinger om hunder med blodig diaré. Tilfellene er fra Oslo, Nordland og Finnmark.

Mattilsynet har fått direkte melding om de seks syke hundene, og ikke som tilbakemelding via spørreundersøkelsen som er sendt ut til veterinærer, opplyser de i en pressemelding.

Ifølge spørreundersøkelsen har det siden 1. august vært minst 173 tilfeller med blodig diaré av varierende alvorlighetsgrad hos hunder. Anslagsvis er 43 hunder med lignende sykdomssymptomer døde.

Kartleggingen viser at nær 90 forskjellige hunderaser har hatt blodig diaré i perioden.

Før helgen opplyste Veterinærinstituttet at deres undersøkelser tyder på at antallet nye tilfeller av den akutte hundesykdommen går noe ned, og at vurderingen om at sykdommen ikke er sterkt smittsom fra hund til hund er styrket.

(©NTB)

Katharina Mortensen

Thomas Cook-ansatte reagerer med raseri:

De ansatte i Thomas Cook reagerer med raseri etter konkursen i reiseselskapet og mener den britiske regjeringen burde ha kommet dem til unnsetning.

Thomas Cooks 21.000 ansatte i 16 land fikk mandag beskjed om at de ikke lenger har noen jobb å gå til. Fagforeningene reagerer sterkt.

– De ansatte er uten å nøle stukket ned bakfra, sier lederen for British Airline Pilots' Association, Brian Strutton.

Flygernes fagforening vil nå gjøre sitt beste for å bistå medlemmer som har mistet jobben i Thomas Cook Airlines, med å finne ny jobb i andre selskap.

Mange ansatte i reiseselskapet er også organisert i Transport Salaried Staffs Association, og lederen for fagforeningen mener konkursen kunne ha vært unngått.

– Regjeringen hadde rikelig mulighet til å hjelpe Thomas Cook, men har svart med ideologiske dogmer i stedet for å redde tusenvis av arbeidsplasser, sier Manuel Cortes.

Storbritannias konservative statsminister Boris Johnson avslo reiseselskapets bønn om kriselån. Han hevdet at det ville ha skapt farlig presedens og forventninger om tilsvarende støtte fra andre selskap som går konkurs.

(©NTB)

Katharina Mortensen

85.000 nordmenn har bestilt reise med Ving:

Drøyt 85.000 personer har booket reiser med Ving Norge det neste året. Selskapet er nå rammet av konkursen i Thomas Cook.

Ving Norge opplyser til NTB at de for tiden har 9.101 reisende ute på tur. Det omfatter 8.555 personer på charterreise og 546 som har reist med rutefly.

Fra 1. oktober i år og fram til slutten av september neste år er det booket reiser for 85.345 personer. Av disse er det 74.532 charterturister og 10.813 som skal reise med rutefly.

Katharina Mortensen

Reiseforsikring gjelder ikke ved konkurs:

Nordmenn som er på ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av konkursen i eierselskapet Thomas Cook.

Det opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i Gjensidige forsikring til NTB.

– Forsikringsmessig er det unntak for konkurs. Det er bransjestandard, så det vil gjelde alle norske passasjerer, sier Berge.

Han påpeker imidlertid at de som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.

(©NTB)

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland:

o personer slapp fra det med skrekken da seilbåten de var om bord i begynte å ta inn vann og synke i Boknafjorden i Rogaland søndag.

– De fremstår som uskadd, men har vært veldig redde selvfølgelig, sier operasjonsleder Helene Strand i Sørvest politidistrikt til VG.

Da hadde redningshelikopter, ambulansebåt, politibåt og andre fartøyer deltatt i redningsaksjonen: «En seilbåt med to personer om bord er i ferd med å gå ned, like vest for Mortavika. Redningshelikopter er på stedet. Politibåten er på vei», skrev politiet på Twitter.

Relativt kort tid etterpå kunne operasjonssentralen melde at de to om bord tilsynelatende var i god behold og at brannvesenet forsøkte å få lenset båten for vann.

Båten kan ha gått på et skjær, men dette er ikke bekreftet, ifølge Strand.

(©NTB)

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal:

gjennom lufta da han skulle gå over et fotgjengerfelt i Lyngdal søndag.

Mannen er fraktet til sykehus med mulige bruddskader, opplyser operasjonsleder Ronny Aateigen Andersen ved Agder politidistrikt til NTB.

– Han var ved bevissthet, men hadde smerter i hofteregionen etter ulykken, sier han.

Mannen var en del av et følge som krysset veien ved Kvåvikveien i Lyngdal, da han ble truffet av en bil og slengt flere meter gjennom luften. Han var den eneste i følget som ble truffet av bilen.

Andersen forteller at politiet har gjort undersøkelser på stedet. De er i kontakt med føreren av bilen.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 18.02 søndag.

Tarjei Joten Svensen

Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas:

Minst fem mennesker er skutt på en swingersklubb i Kansas City, opplyser politiet.

Sheriffen i Jackson County melder på Twitter at minst fem personer er kjørt til sykehus med skuddskader etter skytingen på The Spot Social and Swingers Club, som fant sted i 3.30-tiden natt til søndag.

Tilstanden til de sårede er ikke kjent, og det er heller ikke kjent hvem gjerningspersonen eller personene er.

(©NTB)

Tarjei Joten Svensen

22 omkom i bussulykke i Pakistan:

22 mennesker omkom og 15 ble skadd da en buss kjørte utfor en bratt og svingete vei i fjellene nordvest i Pakistan søndag.

Bussen var på vei fra Skardu til Rawalpindi rett sør for Islamabad da ulykken skjedde i Chilas-distriktet, opplyser en talsmann for pakistansk politi.

Bussen skal ha mistet bremsene på den bratte og svingete veien og raste deretter utfor.

Store trafikkulykker er ikke uvanlig i Pakistan, der standarden på veier og kjøretøy er dårlig, og mange sjåfører har liten respekt for trafikkregler og kjører hensynsløst.

I forrige måned omkom 24 mennesker da en buss kjørte utfor veien og havnet i en elv nordvest i landet.

(©NTB)

Ofre etter busstragedien i Pakistan behandles på et lokalt sykehus. Foto: NTB scanpix / AP
Pernille Elene Bjørtomt Hunes

MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg:

En mann i 20-årene er fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus med ukjent skadeomfang etter en trafikkulykke i Spydeberg.

Ulykken har skjedd mellom Lysernveien og Hesleveien. Øst politidistrikt skriver på Twitter at motorsykkelen har truffet en lyktestolpe.

Mannens skadeomfang er ukjent.

Politiet meldte først at det var en ulykke mellom en motorsykkel og en personbil, men meldte senere at bare ett kjøretøy var involvert i ulykken.

(©NTB)

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa:

En mann er bekreftet omkommet etter at han sent fredag kveld ble berget opp av sjøen ved Halsa i Møre og Romsdal.

– Han ble reddet opp av sjøen og fraktet fra stedet, men ble like etter bekreftet død, sier operasjonsleder Sindre Molnes i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB klokken 0.25.

Politiet fikk meldingen om ulykken klokken like før klokka 21.

Mannen har trolig falt ut av båten sin. Det er ifølge Molnes ingenting som tyder på at det har vært andre personer i båten.

Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser.

Det jobbes natt til lørdag med å varsle pårørende.

(©NTB)