Vis mer

Tre Tour-seiere på tre år: Derfor er Sundby så overlegen

SOL gratulerer "Maskinen" fra Røa med gull i Tour de Ski!

(upublisert) Opprettet


– Jeg skal kjøre hardt fra bånn til de bratteste bakkene, og så er det bare å skru på den mentale killeren jeg har gjort før, sa Martin Johnsrud Sundby til NRK i går.

Ikke at han trengte det. "Maskinen" fra Røa i Oslo startet hele 2 minutter og 51 sekunder foran Northug på andreplass i sammendraget, og kunne lagt opp løpet på en helt annen måte om han ville.

Men han vil ikke, og det er det som har gjort Sundby til den beste langrennsløperen de siste to sesongene, og forklarer hvorfor han har vunnet tre utgaver av Tour de Ski.

SOL har samlet seks ekspertuttalelser som forklarer hvordan han har blitt verdens beste mannlige langrennsløper:


 


 1. Mer stabil en noen andre


  (FOTO: Giuseppe Cacace, Afp / NTB Scanpix)

  Norges mesterskapskonge, og mannen som har vært nærmest Sundby i sammendraget under årets Tour de Ski, hyller lagkameratens prestasjoner i skisporet som det mest overlegne man har sett i en verdenscupsesong:

  – Ja, jeg tror det er det mest stabile en langrennsløper har gjort på herresiden noensinne. I hvert fall med tanke på at verdenscupprogrammet inneholder flere ting enn det gjorde før. Hvis du ser allsidig på det, så tror jeg det er det mest stabile noen har gjort, sier Petter Northug til VG.


 2. Et utrolig fokus på detaljer


  (FOTO: Heiko Junge / NTB Scanpix)

  Landslagstrener Trond Nystad trekker frem at når Martin hadde bestemt seg for å bli verdens beste skiløper så innebar det å være god på både korte og lange distanser. Han satte seg høye mål og jobbet knallhard for å nå dem. Han jobber med alle detaljene og er veldig perfeksjonist.

  - Man kan sammenligne ham med Ole Einar Bjørndalen, som ikke lar små detaljer ligge og skurre. Han jobber til han får det til, sier han til NRK.


 3. Vil hele tiden trene mer og utvikle seg


  (FOTO: Terje Pedersen / NTB Scanpix)

  TV2s langrennsekspert, Odd-Bjørn Hjelmeset, vil ikke utpeke Sundby til tidenes beste langrennsløper, men at han er i selskap med tidligere skikonger. Men han påpeker samtidig at Sundbys treningsmengde, utvikling og det at han hele tiden skal bli bedre er noe man ikke har sett tidligere.

  – Med hensyn til jaget etter å skru seg selv fra hverandre, for så å skru seg sammen igjen og gjøre de rette tingene, tror jeg ikke vi har sett noen bedre, forklarer Hjelmeset til NTB.


 4. Sterkere enn alle andre


  (FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG / NTB Scanpix)

  Dario Cologna har også latt seg imponere av nordmannen, og tror ikke noen annen utøver har vært like sterk de siste årene. Han peker på at Sundby har vært god over tid, og at han for øyeblikket ligger et hestehode foran konkurrentene og har tatt distanserenn til et nytt nivå.

  – Når du vinner alle løpene på herresiden, så holder du veldig høyt nivå. Han er veldig sterk, så alt han gjør er veldig imponerende. Det gjelde hele sesongen, også før touren, sier sveitseren til VG.no.


 5. Kapteinen på landslaget


  (FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix)

  Tidligere langrennsjef Åge Skinstad uttalte allerede i juli 2014 at Martin var blitt en bauta i norsk herrelangren, og pekte på at han var flink til å stille krav til både seg selv, lagkamerater og støtteapparatet. Noe som var med på at alle, uansett hvilken oppgave de hadde i landslaget, utviklet seg.

  - Hans holdninger til alt fra trening til kosthold og restitusjon og ikke minst endringsdyktighet gjør han til et forbilde og en lederskikkelse i norsk herrelangrenn, sa langrennssjefen den gang til aftenposten.no.


 6. Betaler fra egen lomme for å utvikle seg
  I forkant av fjorårets sesong tok Sundby, og lillebror og personlig trener Sondre, i bruk fotoceller for å måle spurt under trening. Utstyret kjøpte han selv ettersom han var ute etter å vite hvor han burde legge fokus i spurttreningen, og hvilke områder det var viktig å terpe teknikken.

  - Det er gull verdt på alle måter. Økter som i dag, der jeg går i halvannen time for så å kjøre endel hurtighetsdrag, blir som å tåle akkurat det samme som det som skjer i en konkurranse. Jeg må tåle at det kommer en spurt for så å fortsette etterpå, fortalte Sundby til Dagbladet.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.