Gratulerer med dagen, Petter! Her er øyeblikkene vi aldri glemmer

Jubileum for skikongen!Onsdag 6. januar er det 30 år siden Petter Northug Jr. kom til verden, og om drøye to uker er det ti år siden han gikk seg inn Norges hjerter da han som junior slo hele norgeseliten på Kongsberg.

Han har siden den gang vært fast leverandør av fantastiske skiøyeblikk og vil stå skrevet i langrennshistorien som en av, om ikke den, aller største og beste.

SOL har samlet noen av øyeblikkene vi aldri kommer til å glemme:


 


 1. Gjennombruddet på Kongsberg


  (FOTO: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix)

  Northug ble norgesmester på 30 km skiathlon etter å ha slått Frode Estil i spurten, og dagen etter sikret han gullet foran Tore Ruud Hofstad på NM-stafetten. Dette var første gangen i historien at en juniorløper vant en NM-øvelse.


 2. Hans første mesterskap


  (FOTO: Kay Nietfeld, DPA / NTB Scanpix)

  Under ski-VM i Sapporo så vi for første gang Northug-rykket i et internasjonalt mesterskap da han suste fra Anders Södergren på den siste langsiden før oppløpet på skistadion i Sapporo.


 3. Alle ankeretappene


  (FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix)

  Sitt første VM-gull som senior vant Northug som ankermann på stafetten 2007, og det var her uttrykket «barneskirenn» ble etablert som noe man sier om ting som er alt for enkelt. Siden den gang har han vært sikker som banken som siste mann ut for Norge.


 4. Kongen av Kollen


  (FOTO: Line Møller, VG / NTB Scanpix)

  På hjemmebane i nasjonen storstue i Holmenkollen fikk vi se hvor bra Northug klarer å gjennomføre når han først har satt seg et mål.


 5. «Noll-thug», grisen og svenskekranglene


  (FOTO: Ned Alley / NTB Scanpix)

  Du kan elske eller hate det, men ingen kan nekte for at munnhuggeriet og sleivsparkene mot "söta bror" har vært med på krydre langrennsirkuset.


 6. VM i Falun


  (FOTO: Martin Slottemo Lyngstad, Aftenposten / NTB Scanpix)

  Det var nok å glede seg over, og la seg røre av under mesterskapet hos våre naboer i øst. sprinten, tårene og 5-mila for å nevne noen. Gåeshudøyeblikkene kom som perler på en snor.


 7. Historiske Northug


  (FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

  herresiden er fire gull i et VM rekord, og med sine seiere i mesterskapet har Northug gull i alle langrennsøvelser, både indviduelt og i lagøvelser.

  Dette gjør at han er en av de mestvinnende langrennsutøverne i skihistorien.


 8. Har gått alt og vunnet mest i Tour de Ski


  (FOTO: Alessandro Garofalo, Reuters / NTB Scanpix)

  Northug har ikke bare deltatt i og fullført alle etappene i Tour de Skis historie, men han står med 13 etappeseirere noe som er flest av alle på herresiden. Det eneste som mangler er å stå øverst på pallen etter tourens siste øvelse.


Legg til sol_no på SnapChat