Fina snur etter kritikk – nekter russere og hviterussere å delta i svømme-VM

Det internasjonale svømmeforbundet (Fina) gir etter for presset og vil ikke tillate russiske og hviterussiske utøvere i VM i svømming i Budapest.

Svømme-VM i sommer går uten russiske og hviterussiske deltakere. Her under fjorårets EM i Duna Arena, samme sted som VM avholdes. Foto: Tamas Kovacs / EPA / NTB
Svømme-VM i sommer går uten russiske og hviterussiske deltakere. Her under fjorårets EM i Duna Arena, samme sted som VM avholdes. Foto: Tamas Kovacs / EPA / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det ble bestemt i et møte onsdag.

I tillegg ble det også besluttet å fjerne en rekke arrangementer som er planlagt i Russland. Det største er kortbane-VM i Kazan i desember som skal arrangeres et annet sted.

Fina opplyser også i en pressemelding at OL-gullvinneren Jevgenij Rylov etterforskes for brudd på det internasjonale forbundets regler. Han deltok på et prorussisk show med blant andre president Vladimir Putin sist uke. Rylov har allerede mistet sin sponsor Speedo etter deltakelse på det arrangementet.

Press

Norge er en av nasjonene som har lagt press på Fina. De har sagt at de ikke stiller med svømmere i mesterskapsperioden 18. juni til 3. juli om Russland og Hviterussland slipper til med utøvere. Årsaken er Russlands invasjon av Ukraina.

Der mange andre internasjonale særforbund for lengst har stengt døra for russere og hviterussere, har det drøyd for Fina å lande på samme konklusjon. Fram til onsdag var holdningen at disse utøvere kunne stille under nøytralt flagg.

Sverige og Danmark har inntatt samme holdning som Norge, og det har også nasjoner som Tyskland, Polen og Sveits. Det blir jobbet med å komme fram til en felles nordisk erklæring.

– Passiv holdning

Trusselen om boikott var reell om ikke Fina inntok et nytt standpunkt.

PIKANT: David Eriksen og kjæresten Hedvig poserte i en hotellseng i Ibiza. Det ble det kunst av - men ikke alle får se. Video: Rød Løper/TV 2 Play Vis mer

– Da stiller Norge ikke med noen utøvere til VM. Dette er en konsekvens av den russiske aggresjonen mot Ukraina. I likhet med våre nordiske naboer ønsker vi at Fina skal endre sitt standpunkt. Vi opplever at vi har forståelse for dette fra våre utøvere. Vi tror og håper at Fina har forståelse for vår holdning, og at det ikke er noen farbar vei å kjøre den passive holdningen de så langt har ligget på, sa svømmepresident Cato Bratbakk til NTB mandag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer