Fem grunner til at Magnus Carlsen beholder VM-tittelen

Hvorfor er Magnus Carlsen favoritt?

Det er kun dager igjen til Magnus Carlsens VM-kamp mot Viswanathan Anand i Sotsji. De aller fleste sjakkeksperter er enige om at 23-åringen er klar favoritt til å beholde tittelen. Men hva gjør at nordmannen nok en gang er favoritt?
Her er de fem viktige grunner.

1. En bedre sjakkspiller

23-åringen fra Lommedalen har spilt på et nivå som ingen andre sjakkspillere har vært i nærheten av de siste fire årene. Han har satt rekord med tidenes høyeste ratingtall på 2882 og er på siste liste 71 ratingpoeng foran inderen. Siden januar 2009, har sjakkstjernen vunnet hele 18 av de 34 turneringene han har deltatt i. Da er ikke turneringer med kort betenkningstid eller VM-kampen i fjor medregnet. Anand på sin side har hatt flere nedturer og svake resultater. 44-åringen har riktignok løftet seg med seire i to turneringer dette året, men er nede på sjette plass på verdensrankingen. En av verdens fremste sjakkommentatorer, den russiske stormesteren Sergey Shipov er sikker på at Carlsen vinner klart igjen. - Magnus vinner igjen, og det med komfortabel margin. Fordi han er bedre. Og fordi det er nødvendig. Da vil vi se en mye mer interessant kamp mellom Carlsen og Caruana.

2. Uten tap på fire år

I løpet av de fire siste årene, har 23-åringen spilt 22 partier med lang betenkningstid mot Anand.  Det har ikke blitt et eneste tap for inderen siden London i desember 2010. Fem seire og 17 remiser er fasiten i løpet av den perioden. - Carlsen er klar favoritt i matchen fordi Anand alltid har hatt vanskeligheter mentalt mot ham, sa Levon Aronian, nummer fem på verdensrankingen til chess.com. I VM-kampen i India i fjor vant Carlsen tre partier og det ble også seier i to partier i 2012 og 2013. Selv om Anands nok vet at han kan slå verdensmesteren om han spiller på topp, må det være en klar ulempe rent psykologisk å spille mot en man sliter så mye med å slå.

3. En vinnerskalle med enorm selvtillit

Det er få sjakkspillere i verden som vil vinne så mye som Magnus Carlsen. En av hans største styrker er evnen til å spille i timesvis i stillinger der mange andre ville vært fornøyd med remis. Og han hater å tape, ikke bare i sjakk, men i andre spill også. - Jeg blir alltid irritert når jeg taper i Monopol, sa Carlsen til New York Times i 2008. I boken «Norske vinnerskaller» trekkes sjakkverdensmesteren frem. - Etter nederlag vil jeg slå tilbake med en gang, for å gjenopprette tingenes naturlige tilstand, har Carlsen tidligere sagt. Et annet eksempel er da han i en fotballkamp i Aserbadsjan taklet den 76-år gamle dommeren i turneringen han deltok i. - Det eneste jeg vet er at Magnus nesten drepte hoveddommeren, sa en av deltakerne i turneringen om episoden. Magnus må hjelpe den 76-årige dommeren opp etter en litt tøff takling. Foto: Evgeny SurovMagnus må hjelpe den 76-årige dommeren opp etter en litt tøff takling. Foto: Evgeny Surov

4. Aldersforskjellen

Anand er 44 år gammel, Carlsen er 23. Mens Anand er på tampen av sin karriere og allerede har spilt fem VM-matcher, har den regjerende verdensmesteren minst 15-20 år igjen i toppen. – Hadde Anand vært på samme alder som Magnus, hadde dette nok blitt jevnere styrkemessig. Ting går kjappere i hodet til Carlsen, sa stormester Leif Erlend Johannessen til NRK tidligere i år. Tidligere verdensmester Alexander Khalifman tror også alderen spiller inn. - Jeg har stor respekt og beundring for Anand, men 45 er ikke akkurat den perfekte alderen for å spille en tittelkamp. Eks-verdensmester Anatolij Karpov mener motivasjon er en viktig faktor. - Aldersforskjellen og utfallet av den forrige VM-kampen gjør at alt er forutbestemt. Det handler ikke engang om Anands fysisk form, men hans ambisjoner. Han har vunnet mange turneringer, VM, og han er en av de mest populære menneskene i landet sitt. Kort fortalt: han har allerede alt. Carlsen på den annen side, har både ambisjoner og drivet om å være nummer 1. Magnus Carlsen ved ankomst Sotsji. Foto: Artur Lebedev, APMagnus Carlsen ved ankomst Sotsji. Foto: Artur Lebedev, AP Under VM-kampen i fjor ble det mer og mer tydelig at Anand slet med selvtilliten og ikke selv hadde troen på at det var mulig å holde på tittelen. I kritiske varianter valgte inderen det trygge alternativet fremfor å gå inn i kritiske varianter der vinstsjansene var større. - Jeg regner meg selv som favoritt hvis jeg spiller på topp, sa Carlsen til norske journalister da han ankom Sotsji. Den norske 23-åringen er på sin side så selvsikker at han har vært beskyldt for å være arrogant.

5. Fysikken

Å spille 12 sjakkpartier som kan vare i 7-8 timer i tre uker i strekk kan være fysisk krevende. Man sitter i dyp konsentrasjon og en liten feil kan være avgjørende og ødelegge alt. Det er en av grunnene til at fysisk aktivitet har vært en viktigere faktor for Carlsen gjennom hele livet, også under selve turneringene. Etter ankomst i den russiske OL-byen, har Carlsen blant annet ladet opp med basketball. Bildene av en atletisk Carlsen fra treningsleiren i Kragerø før fjorårets VM-kamp ga for første gang en god pekepinn på hvor godt trent sjakkspilleren faktisk er. Der er 23-åringen flere hakk over Anand. Hvem tror du vinner VM-kampen i sjakk? Si din mening i kommentarfeltet!