EM-helten forbløffet alle med storspill, men hvem er han egentlig?

Keeperen storspilte da Norge slo Kroatia 34-31.Da Norge gikk til pause ett mål bak håndballstormakten Kroatia tok det norske trenerteamet grep. De byttet inn Espen Christensen i andre omgang, og keeperen fra Sola storspilte i thrilleren der Norge til slutt gikk seirende ut.


– Det var deilig å komme inn og starte med så mange redninger. Det var en del bonusredninger der som ga energi, sa han til TV2 etter kampen.

Men hvem er egentlig Espen Christensen?


 


 1. Sola-gutt som følger en lang og god keepertradisjon


  (FOTO: Berit Roald / NTB Scanpix)

  Halvor Dahl, Ole Reidar Bruseth, Steinar Ege, Espen Karlsen og nå Ole Erevik og Espen Christensen. Navnene på listen har alle voktet buret iført landslagsdrakten. Felles for dem alle er at de er fra eller har spilt i Stavanger.

  Hvordan har det seg at oljebyen er Norges keepermetropol?

  – Det er et godt spørsmål, men det har vel gjerne noe med keepermiljøet og den kompetansen som har blitt bygd opp med årene, sier tidligere landslagskeeper Espen Karlsen til Rogalands Avis.


 2.  Slo gjennom sent, men med et smell


  Det er kanskje bare de mest ihuga håndballsupporterne som kjenner til Espen Christiansen. For selv om han har spilt håndball i en årrekke så er det ikke alt for lenge siden han virkelig har slått gjennom.


  - Noe løsnet da jeg var 25-26 år. Jeg trente mye og brukte mer tid på restitusjon. Thomas Axnér, treneren i Lugi hadde tro på meg og bakket meg opp, noe som gjorde at jeg utviklet meg mye, sier keeperen til Aftenbladet.

  For det var i klubben Lugi HF, i Lund i Sverige, at Christensen etablerte seg som en av de beste målvaktene i den svenske eliteserien. Da tiden var inne for nye utfordringer gikk turen til Danmark og toårskontrakt for det tidligere storlaget GOG Svendborg.

  - Målet denne sesongen er å havne blant topp fire. Men på sikt er det igjen å etablere seg som en av Danmarks beste klubber, forklarer Christensen.


 3. Roses opp i skyene av lagkameratene


  (FOTO: Vidar Ruud / NTB Scanpix)

  Da det ble blåst i fløyten som signaliserte at kampen var over styrtet hele det norske laget ned til Christiansens mål og omfavnet keeperen.

  – Det han gjør er fantastisk. Og så tar han den siste straffen i tillegg. Vi har snakket om at målforskjellen blir viktig i EM, og at hvert mål teller, og så tar han den. At Espen bidrar så mye som han gjør, er utrolig kult, sier lagkamerat, og Norges høyreback, Harald Reinkind til VG.


 4. En uortodoks håndballkeeper


  Christian O'Sullivan sier til Aftenposten at det ikke er lett å score på Christensen under trening, og at hans uortodokse stil og teknikk gjør at han minner litt om en fotballkeeper.

  Han er heller ikke gnien på skrytet når han beskriver romkameraten sin:

  – Det er ikke overraskende at han spiller så godt. Han har det høyeste redningssnittet i den danske ligaen, og han var veldig god også da vi møtte Lugi, der han sto før han dro til Danmark, sier Kristianstad-spiller O'Sullivan til avisen.


 5. Høy score på spillerbørsene


  (FOTO: Vidar Ruud / NTB Scanpix)

  - Det var bare å spille med masse inspirasjon og energi, sa Christensen til Dagbladet etter kampen.

  Tok fire av de fem første etter pause, og stengte igjen på tampen. Strålende kontringsassist til Bjørnsen, skrev Aftenposten og gav keeperen 7 på sin spillerbørs.


  Kommer inn i 2.omgang og har en fantomåpning. Viser også verdensklasse mot slutten, var VGs vurdering og gav ham 8 på sin børs. 6. Sørget for seier i hver sin ende av banen


  Da Norge tok sin første mesterskapsseier mot et av verdens beste håndballag for første gang på mer enn ti år, var det to profiler som stakk seg ut.

  Christiansen reddet 45 prosent av alle skuddene på mål i det dramatiske oppgjøret, hele ti av 22 skudd. I den andre enden av banen fyrte Norges toppscorer, Kristian Bjørnsen, av sju fulltreffere, skriver TV2.


Legg til sol_no på SnapChat