Vis mer

Elsket og hatet: Derfor kommer vi til å savne Kowalczyk

Den polske klassiskspesialisten ser mot de lengre løpene i Ski Classics.

(upublisert) Opprettet


Justyna Kowalczyk har vært en del av langrennsirkuset i mer enn ti år, og kan vise til en merittliste som kun overgås av vår egen Marit Bjørgen.

Hun har ikke fått det til å stemme helt i sporet de siste sesongene, og hun har sagt at årets Tour de Ski var hennes siste og at problemer med kneet når hun skøyter er hovedårsaken til dette.

Hun skal også stå over flere verdenscuprenn denne sesongen og heller ha fokus på langløp, skriver Dagbladet, og det kan se ut som at hun vil forsvinne mer og mer vekk fra verdenscupsirkuset.

SOL har samlet sju grunner til at vi blir å savne det polske langrennsesset fra verdenscupen:


 


 1. Hun har gjort verdenscupen spennende


  (FOTO: Lise Åserud / NTB Scanpix)

  De norske langrennsjentene er per dags dato overlegne sine konkurrenter, men det er jo når faren for at gullet kan ryke man sitter ytterst på sofaputen og roper til TV-skjermen. Og her har Kowalczyk vært viktig.

  – Norge trenger «David»-er for å øke spenningen og ha noen å vinne over, men David kan bare vinne ett slag av gangen og ikke en krig. Det blir best når denne rivalen har en fargerik personlighet, så i denne sammenhengen er jeg en ideell fiende, har Kowalczyk skrevet i sin egen spalte for den polske avisen Gazeta, i følge NRK.


 2. Hun er en vanvittig god langrennsløper


  Tall lyver sjelden, og når det kommer til Kowalczyks resultater er tallene imponerende. I verdenscupsammenheng har hun vært 102 ganger på podiet, og 49 av de gangene sto hun øverst. Hun har også fem bronsje, fire sølv og fire gull fra OL og VM på ski.

  Når det gjelder Tour de Ski er det ingen annen kvinne som er i nærheten av å ha like mye suksess. Hun har vunnet konkurransen fire ganger, mer enn noen andre, og har hele 14 etappeseiere.


 3. Hun byr på seg selv, og er dønn ærlig selv om vonde ting i hennes privatliv


  (FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG / NTB Scanpix)

  – Jeg har flere ganger vært så langt nede at jeg har vurdert å avslutte hele karrieren, sa Justyna Kowalczyk i et stort intervju med den polske avisen Gazeta, gjengitt av NRK i juni for to år siden.

  Dagen etter kom det frem at årsaken var at hun hadde en spontanabort under en treningsleir, og at hun hadde holdt det hemmelig, selv for sine nærmeste, skrev Dagbladet.


 4. Hun viser følelser


  – Jeg hadde en følelse av at de hadde lyst til å bære meg frem. Jeg fikk tårer i øynene og det var et fantastisk farvel til Tour de Ski. Jeg ble virkelig rørt, fortalte den polske skidronningen til til den polske TV-kanalen TVP etter å ha fullført sin siste Tour de Ski, skriver NRK

  Og enten man liker eller misliker henne så må man erkjenne at en epoke er over. Kowalczyk har vært den beste kvinnelige langrennsløperen i Tour de Ski-sammenheng, og hun kan fort ha rett i at det vil gå lang tid før vi se noen vinne touren fire ganger.


 5. Hun har økt interessen for sporten


  (FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix)

  Det internasjonale skiforbundet, FIS, har snakket om og planlagt å gjøre grep for å svekke den norske langrennsdominansen. Mye av grunnen til bekymringen er at interessen for langrenn har blitt betraktelig mindre i land som Tyskland og Polen.

  Tiltak er en én ting, men det beste botemiddelet for lav interesse har vært og vil alltid være at andre nasjoner gjør det bra, og på dette området har Kowalczyk vært uvurderlig.


 6. Hun sier det hun mener - på godt og vondt


  Det kan muligens oppleves som sutring og klaging, men Kowalczyk har aldri vært redd for å si hva hun mener.

  – Jeg og mange andre skiløpere mener at hun burde blitt straffet, sa Kowalczyk til NRK etter at Johaug hadde vært i møte med FIS-juryen etter "skøytetakene i Oberstdorf".


 7. Men hun forsvinner heldigvis ikke helt


  (FOTO: Ulf Palm, TT / NTB Scanpix)

  Kowalczyk signerte i forkant av årets sesong en kontrakt med det norske langløplaget Team Santader, og har pekt ut tre renn i årets Ski Classics.

  – Jeg skal gå minst tre renn, Marcialonga, Birkebeineren og Årefjellsloppet, sier den polske stjernen til TV 2.

  Teamets manager, Nils Marius Otterstad, kan fortelle at kontrakten vil gjelde ut året, men at de ønsker å ha henne på laget frem til 2018. Så det er gode muligheter for at vi fortsatt får se Justyna i sporet, bare ikke like mye i verdenscupsammenheng.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.