Da norske klubber sjokkerte fotball-Europa

- Sjette beste fotballag i verden.

(upublisert) Opprettet
I kveld starter gruppespillet i Champions League. Også i år foregår Europas gjeveste klubbturnering uten norske klubber i manesjen. Sviende nederlag for europeiske klubber man knapt har hørt om, er blitt normalen for norske lag. I historien finnes unntakene. Her er noen av dem (i tilfeldig rekkefølge):

Dortmund - Rosenborg 0-3

Turnering: Champions League Når: 19. oktober 1999 Bortebane mot serielederen i Tyskland. Det skulle være en umulig oppgave for en norsk lilleputt. Men kampen forløp nærmest som en parademarsj for RBK, og tyskerne ble tidvis rundspilt i det som kanskje er den beste kampen av et norsk klubblag noensinne. Etter kampen så CNN og World Soccers ranking over verdens beste lag slik ut: 1. Lazio 2. Manchester United 3. Barcelona 4 . Bayern München 5. Juventus 6. Rosenborg. John Carew runder Jürgen Kohler i 3-0-sensasjonen. (Foto: Scanpix)John Carew runder Jürgen Kohler i 3-0-sensasjonen. (Foto: Scanpix)

 Viking - Chelsea 4-2

Turnering: UEFA-cupen Når: 3. oktober 2002 Viking hadde tapt 2-1 i London, og få lemnet siddisene de store sjansene i returoppgjøret i Stavanger. Da tre minutter gjensto av kampen, ledet Viking 3-2. Et glimrende resultat, men Chelsea var videre på bortemål. Plutselig dukket Erik Nevland opp, og satte ballen i nettet. Sensasjonen var et faktum idet John Terry, Frank Lampard og Gianfranco Zola gikk slukøret av banen.  Benny Lennartsson ledet Viking til seier mot Chelsea. Foto: Hugo Bergsaker/ScanpixBenny Lennartsson ledet Viking til seier mot Chelsea. Foto: Hugo Bergsaker/Scanpix

Milan - Rosenborg 1-2

Turnering: Champions League Når: 4. desember 1996 Resultatet i seg selv er vanvittig. Mindre utrolig blir det ikke om en tar omstendighetene i betraktning: Milan ville avansert med uavgjort, RBK måtte vinne. Da Vegard Heggem sendte trønderne i føringen 18 minutter før slutt, kløp et samlet fotball-Europa seg i armen. Rosenborg hadde tatt seg videre på bekostning av den italienske storheten.

Besiktas - Vålerenga 3-3

Turnering: Cupvinner-cupen Når: 5. november 1998 Vålerenga hadde vunnet 1-0 i Oslo, men alle vet hvor vanskelig det er å spille i Tyrkia. Og spådommene om en svært tøff bortekamp så ut til å innfri. Etter 40 spilte minutter ledet Besiktas 3-0. Så startet Drillos VIF en av tidenes norske opphentinger i Europa. Da John Carew utlignet til 3-3, var Oslo-klubben klar for kvatfinale i cupvinner-cupen. Hva er ditt beste minne om norske klubbers prestasjoner i Europa?    

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.