Adam Yates vant første etappe - slo tvillingbroren i spurten

Adam Yates vant den første etappen av årets Tour de France og får dermed bære den gule trøya på søndagens etappe.

Adam Yates vant åpningsetappen i Tour de France. Foto: Daniel Cole / AP Photo / NTB
Adam Yates vant åpningsetappen i Tour de France. Foto: Daniel Cole / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

For andre gang i historien gikk «Le grand depart» i Spania. Det var ingen tempoetappe eller flat spurtetappe som sparket årets ritt i gang, men isteden en tøff ferd rundt den baskiske storbyen Bilbao.

Med fem kategoriserte stigninger og en finale i motbakke, var det klatrerne og bruddrytterne som var favorittene på lørdagens åpningsetappe.

Med tre mil igjen ble det kjørt knallhardt i feltet og flere ryttere måtte slippe.

I motbakkene inne i Bilbaos gater var det Adam Yates (UAE) som var sterkest og som tok seieren. På oppløpet slo han tvillingbroren Simon (Jayco). Dermed får han æren av å ikle seg den gule trøya på søndagens 2. etappe til San Sebástian.

Tobias Halland Johannessen hang lenge med og syklet i mål som nummer 30, 33 sekunder bak vinneren.

Sammenlagtkanonene Enric Mas (Movistar) og Richard Carapaz (EF Education-Easypost) gikk stygt i bakken med to mil igjen. Carapaz kom seg tilbake på sykkelen, mens Mas måtte gi seg allerede på åpningsetappen.

Gregaard i brudd

Uno-X-rytteren Jonas Gregaard kom seg med i morgenbruddet og tok også de første poengene i årets klatrekonkurranse. Bruddet ble hentet inn med fem mil igjen.

Morgenbruddet forsøkte å skaffe seg en solid luke, men Tim Declercq (Soudal – Quick Step) ledet an hovedfeltet og holdt dem i en stram line.

Etter å ha vært førstemann over den første kategoriserte stigningen, greide ikke Gregaard å være blant de to første over 3.-kategorien Côte de San Juan de Gaztelugatxe, og han tapte dermed ledelsen i klatrekonkurransen til nederlandske Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny).

Med tre kategoriserte stigninger igjen, og fem mil igjen til mål, ble bruddet hentet inn av hovedfeltet. Gregaard fikk dermed være med å lede an etappen i 13 mil.

Powless tok klatretrøya

Uno-X-rytteren Jonas Abrahamsen var først over 4.-kategorien Col de Morga med i underkant av fem mil igjen til mål.

Opp 2.-kategorien Côte de Vivero ble det kjørt knallhardt i feltet og flere ryttere måtte gi slipp. Neilson Powless (EF Education-Easypost) var først over toppen og sikret seg dermed retten til å bære klatretrøya på søndagens etappe.

Allerede på første etappe var sammenlagtkanonene i fronten av feltet og både Tadej Pogacar (UAE) og Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) viste seg fram i fronten på den siste milen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer