7 ting du helst ikke vil vite før den viktige Norge-kampen

Norge er favoritter mot Ungarn, men vi bør ha lave forventninger.
 1. Går "alltid" galt i avgjørende kvalik-kamper


  (Foto: Bjørn S. Delebekk / VG / NTB scanpix)

  Husker du playoff-tapet mot Spania i 2003? Tapet mot Tsjekkia i 2005? Håkon Opdals tabber i den livsviktige Tyrkia-kampen i 2007? Eller det sure 2-0-tapet mot Danmark i 2011 - i en kamp som ville sikret oss en fot i EM-sluttspillet?

  Norges vei mot sluttspill har endt i nedtur etter nedtur på 2000-tallet, oppsummerer NRK.


 2. Denne midtbanespilleren er toppscorer


  (Foto: Bjørn S. Delebekk / VG / NTB scanpix)

  Norges defensive midtbanespiller, Alexander Tettey, er lagets toppscorer i EM-kvaliken med tre mål på ni kamper. Dét sier litt om scoringsformen til landslaget ...

  - Haha, det er skandale at jeg er toppscorer. Men sånn har det blitt. Jeg har ingen forklaring på det, sier Tettey til Dagbladet (krever innlogging).


 3. November-skrekktall på Ullevaal


  (FOTO: Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix)

  VG har dykket ned i arkivet og funnet ut at Norge har spilt seks kamper på hjemmebane i november i løpet av fotballhistorien. Fasiten: Seks tap og ett fattig mål.


 4. Norges førstekeeper sliter benken


  (FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

  Etter alt å dømme vokter Ørjan Håskjold Nyland målet for Norge i kveld. Men keeperen har ikke spilt A-lagsfotball siden Norge tapte mot Italia 13. oktober.

  Nyland sliter benken i Bundesliga-klubben Ingolstadt, mens Rune Almenning Jarstein - Norges andrekeeper - spiller fast for toppklubben Hertha Berlin.


 5. Ungarn har "joggebukse-joker" i mål


  (FOTO: Laszlo Balogh / Reuters / NTB scanpix)

  Gábor Király (39) er mer enn bare "han gærne i grå joggebukse". Ungarn-keeperen har blitt en matchvinner, og hadde kun sluppet inn fem mål på ni kvalik-kamper før stortapet mot Hellas i siste gruppespillskamp.

  - Han er den typen keeper som kan gjøre ekstraordinære redninger. Han gjorde noen tullete feil da han var yngre, men nå som han er eldre er han mer pålitelig, sier sportsjournalist Matyas Szeli til Aftenposten.


 6. Anonymt lag uten profiler - hvem skal ta ansvar?


  (FOTO: Bjørn S. Delebekk / VG / NTB scanpix)

  For noen år tilbake hadde Norge store stjerner og enere som kunne stå frem i viktige kamper. Nå vil mange si at landslaget er blottet for store profiler. Blant dem er Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen.

  – Det er blitt litt profilløst. Eller ligner alle veldig på hverandre. Før hadde vi «Telegrafstolpen og Tilhenger’n», når ser alle ut som en Skoda Octavia, sier PR-mannen med glimt i øyet til VG.


 7. Midtbane-elegant i dårlig form


  (FOTO: Max Rossi / Reuters / NTB scanpix)

  Celtic-spiller Stefan Johansen har fått hard medfart i skotske aviser den siste tiden. Grunnen? Spillet hans har vært langt dårligere enn forventet. Det er dårlig nytt for Norge.

  – Jeg hører at mange skriver at formen er helt for j..... Jeg føler ikke det samme selv. Jeg syns det er på bedringens vei. Tidligere i år så har det ikke vært helt på nivået jeg skal, men kroppen begynner å fungere bra og jeg syns jeg blir bedre og bedre, sier Johansen til NRK.


PS! Fortvil ikke - det finnes også flere gode grunner til å håpe på Norge-seier: Norge er ubeseiret i de 10 siste kampene mot Ungarn, og bør klare å sikre en etterlengtet EM-billett.