5 grunner til at du må få med deg langrennshelgen i Kollen

Det er duket for folkefest når verdenscupen gjester Holmenkollen for 29. gang.Skirenn i Norge ikke som skirenn ute på kontinentet. Folk ferdes ut i løypene for å heie frem nasjonens beste skiløpere i større skala enn på noen andre renn. Det er folkefest og mesterskapsstemning når det arrangeres skiløp her i lille Norge.

Og det skulle jo bare mangel. Det var jo vi som fant opp sporten!


Men det er ikke bare én årsak til at stemningen og størrelsen er så bra når eliten kommer for å gå på ski i Norges storstue. Det er summen av flere ting.

Les også: Alt du trenger å vite om helgens skirenn i Holmenkollen

Fem grunner til at stemningen blir magisk, og for at du bør få med det rennene 6. og 7. februar:


 


 1. Den fantastiske stemningen langs løypa


  Kunne ikke laste instagram  "Publikum er så entusiastiske (og noe beruset) og de sover i telt langst skiløypene! Noen tar toget opp og slår leir ved sporet bare for dagen, mens de ivrigste heiagjengene holder det gående hele helgen!", skrev den amerikanske skiyndlingen Jessica Diggins på bloggen sin etter fjorårets skifest.


 2. Verdens hardeste 5-mil


  Distansen omtales ofte som "verdens hardeste 5-mil", en betegnelse som ikke akkurat er ufortjent. Val di Fiemme forsøkte å kuppe tronen da de laget en tøffere løype for verdenscuputøverne etter VM i Oslo i 2011, men da tok Holmenkoll-arrangørene affære, meldte Aftenposten i oktober i fjor.

  - Vi har lagt på 200 høydemeter totalt, og økt antall høydemeter til det maksimale, som er 2000. Det betyr at ingen andre arrangører kan gå forbi oss, fortalte daglig leder i Holmenkollen skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, til avisa.


 3. Folkefesten i skogen


  Kunne ikke laste instagram  Det har alltid vært populært blant mange å ta meg seg teltet, vennegjengen og provianter for å overnatte i marka helgen det arrangeres skifest i Holmenkollen.

  Nytt av året er at arrangøren Holmenkollen Skifestival legger til rette for "skicamp" for alle og enhver, både vennegjenger og barnefamilier.

  De stiller også med mat- og drikkeservering på Frognerseteren, der det blir nattåpent pølse- og burgersalg.


 4. To nordmenn kan bli historiske


  Ingen skiløpere har noensinne vunnet 5-mila i kollen to ganger i ulik stilart. Det betyr at både Petter Northug (vinner i 2010 og 2011) og Sjur Røthe (vinner i 2015) kan bli historiske dersom de vinner årets renn, skriver FIS.com.


 5. Elsket og fryktet av utøverene


  (FOTO: Terje Pedersen / NTB Scanpix)

  – Den femmila farer litt meg. Jeg har både andre- og tredjeplass, men har sviktet når det gjelder som mest. Jeg har vært nære før, så nå har jeg utrolig lyst til å vinne på det som kanskje er den råeste arenaen å konkurrere på for oss langrennsløpere, sier Sundby til NRK.

  En annen nordmann, som ser ut som at har funnet godformen etter stakeseieren på sprinten i Drammen, vet hva som venter han på det norske nasjonalanlegget for langrenn.

  – Vi får se hvem som har forberedt seg best og er sterkest. Det blir avgjort på de to siste rundene. Da blir det et helvete. Det blir satt fart. Utfordringen blir å finne gode ski på lørdag når det slår om fra minus- til plussgrader. Det er utfordrende. Det kan bli avgjørende, men det viser seg ofte at de beste er best i slike situasjoner også, sier Northug til statskanalen.


Legg til sol_no på SnapChat