Vil legge strømkabel fra Norge

Ser på mulighetene for en strømkabel fra Norge.

Norsk havvind er attraktivt i utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Norsk havvind er attraktivt i utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Belgiske Elia er i samtaler med Statnett om muligheter for en strømkabel mellom Norge og Belgia, melder Elia i en pressemelding torsdag, ifølge Nieuwsblad.

Selskapet, som er overføringssystemoperatør for høyspentelektrisitet i landet, sier at det er diskusjoner om en kabel som skal koble sammen høyspentnettene i landene, og integrere norske havvindparker.

Vindkraft fra Nordsjøen og internasjonale samarbeid omtales som «en kritisk faktor i Belgias framtidige energiforsyning», ifølge selskapet.

Belgia har hittil fått størsteparten av strømforsyningen fra kjernekraft, men har bestemt at det skal fases ut. Allerede i fjor vinter ble Norge og Belgia enige om et energisamarbeid.

Landets statsminister uttalte da at han så for seg en strømkabel mellom landene på sikt, ifølge Energi og Klima.

KAN BLI DYRT: Temperaturen faller og det blir mørkere ute. Med dette kommer behovet for mer strøm for å varme opp hjemmet ditt. Slik unngår du å bruke en formue på strøm. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Det er imidlertid ikke bestemt at en kabel skal legges til Belgia. Ifølge Nieuwsblad er samtalene mellom Elia og Statnett fortsatt basert på utredelser, som skal være ferdig innen utgangen av 2024.

Det er splittede meninger i Stortinget om hvorvidt kraften fra havvindparker i Nordsjøen kun skal sendes internt i Norge, eller om man også skal eksportere.

I sommer ba likevel regjeringen Statnett om å utrede nettforbindelser for havvind til Norge og Europa, ifølge Statnett. Neste runde med utlysning av områder for havvind er planlagt i 2025.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer