Frankrike:

Vil forby røyking på stranda

Ny røykelov i Frankrike kan også ramme nordmenn.

Her fra stranda i Nice, Frankrike. Foto: Eric Gaillard/Reuters/NTB
Her fra stranda i Nice, Frankrike. Foto: Eric Gaillard/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frankrikes regjering foreslår å forby røyking på stranda, i parker, i skogen og på flere andre offentlige steder.

Tobakksprodukter forårsaker om lag 75.000 dødsfall i Frankrike per år, og tiltakene skal redusere dette antallet, opplyste helseminister Aurélien Rousseau til TV-kanalen BFM tirsdag.

Den nye tobakksloven skal etter planen være på plass fra nyttår. Da vil røyking på en rekke offentlige steder utendørs kunne føre til bot.

Vil hjelpe folk å slutte

– Strender, parker og rundt skoler, det er mange steder som har startet disse forsøkene, og nå er vi på vei mot en generell regel for å vise vår besluttsomhet, sier Rousseau.

Det er også planer om å forby e-sigaretter til engangsbruk.

Snart blir ikke dette lenger lov. Foto: Pascal Pochard-Casabianca / AFP / NTB
Snart blir ikke dette lenger lov. Foto: Pascal Pochard-Casabianca / AFP / NTB Vis mer

Frankrike er blant landene der røyking er mest utbredt blant befolkningen. Tall fra Statista viser at 25,3 prosent av den voksne befolkningen røyker. Det har flere ganger blitt forsøkt å innføre en mer omfattende røykelov i landet, men forslagene har til nå blitt stemt ned.

Den franske regjeringen ønsker nå å hjelpe folk å slutte, og har derfor lansert en fireårsplan mot tobakk, skriver The Local.

Landets nye røykelov er ventet å tre i kraft innen første halvår av 2024, der også prisene på tobakk er ventet å stige.

Flere tar grep

Det er ikke bare på franske strender man risikerer en bot hvis man tenner på en sigarett. Flere andre steder har tatt grep mot folks tobakkvaner.

Tidligere i år innførte myndighetene på Balearene, som blant annet omfatter de fire øyene Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera, forbud mot røyking på en rekke populære strender, ifølge Diario de Mallorca.

Fra og med 1. juli 2022 ble det også forbudt å røyke på strendene i Barcelona - i tillegg til at en rekke andre strender i Spania har samme praksis.