Danmark:

Vil bryte tradisjon: - Det er naturlig

Søndag 14. januar får Danmark et nytt kongepar.

Kronprins Frederik lever sine siste dager som kronprins. Snart tar han over tronen etter sin mor dronning Margrethe. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger/Reuters/NTB
Kronprins Frederik lever sine siste dager som kronprins. Snart tar han over tronen etter sin mor dronning Margrethe. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Søndag 14. januar skjer det som ikke har skjedd i Danmark på 900 år. Dronning Margrethe abdiserer og overlater dermed tronen til sin sønn kronprins Frederik og hans kone kronprinsesse Mary.

Det kunngjorde dronningen selv i nyttårstalen sin 31. desember. Hun er med det landets lengstsittende monark, og skal nyte sine siste leveår uten ansvar for å holde kongehuset gående.

Statsminister Mette Frederiksen er ventet å utrope den nye regenten. Stemmer innad i Danmark presser imidlertid mot endring, skriver B.T.

Tradisjoner brytes

Siden dronning Margrethe allerede har tatt det ukonvensjonelle valget i å tre av før sin bortgang, mener leder av det danske partiet Dansk Folkeparti at man også må kunne bryte tradisjoner på andre områder.

I podkasten «Slotsholmen» sier Morten Messerschmidt at dronningen selv bør være den som utroper kronprins Frederik til konge av Danmark.

Dronning Margrethe av Danmark svarte på spørsmål fra pressen onsdag 1. november. Men dette spørsmålet fikk flere til å reagere. Video: Anthon Unger/ Ritzau Scanpix. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg synes at det er naturlig at man bryter tradisjonen og benytter denne gledelige omstendigheten der dronningen fortsatt er blant oss, til å la henne stå for utropelsen av kong Frederik 10., skal han ha sagt, ifølge B.T.

Det er ikke nedfelt i noen lov at statsministeren skal gjøre dette. Det er derimot tradisjon, men Messerschmidt mener det vil bidra til å hedre dronning Margrethe ved å gjøre et slikt unntak.

Støtten er derimot lav i det danske politiske landskapet.

Blir historisk

Det er mye symbolikk som ligger i at dronning Margrethe går av som dronning mens hun fortsatt er i livet. Som nevnt er det 900 år siden sist noen abdiserte i Danmark, og hun er den lengstsittende monarken i landets historie.

Det var en tittel hun kunne smykke seg med fra og med juli i 2023.

Men det er mer historie som blir skrevet når kronprinsparet tar over og blir kongepar. Kronprinsesse Mary er nemlig født i Australia, og blir derfor den første dronningen fra Australia.