- Vi har ordre om å bombe. Du har to timer

En sivil tannlege fikk et livsviktig oppdrag av «israelsk etterretning».

Palestinere går i ruinene etter bombing i al-Zahra på Gaza. Foto: AP Photo/Ali Mahmoud/NTB
Palestinere går i ruinene etter bombing i al-Zahra på Gaza. Foto: AP Photo/Ali Mahmoud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 06:30 19. oktober får den palestinske tannlegen Mahmoud Shaheen en telefon han sent vil glemme. På andre siden av linjen presenterer personen seg som «israelsk etterretning».

Vedkommende har en viktig beskjed:

- Vi har odre om å bombe. Du har to timer.

Shaheen forteller om hendelsen til BBC, som ikke kan bekrefte alle detaljer. Undersøkelser kanalen har gjort og dens resultater, stemmer imidlertid over ens med Shaheens historie.

Ansvarlig for liv og død

Shaheen er en palestinsk tannlege, som frem til for tre uker siden bodde i en leilighet i til da uberørte al-Zahra nord på Gazastripen. Den nevnte morgenen hørte han folk rope at han måtte flykte.

Like etter å ha gått ut av leiligheten og krysset veien, kom den skremmende telefonen, forteller han til BBC.

GAZA: Videoklipp publisert av Hamas viser hvordan soldater kommer ut fra tunneler og angriper israelske militærkjøretøy til fots. Reporter: Edward Stenlund. Video: RT / HAMAS Vis mer

- Han fortalte meg at han ønsket å bombe tre bygninger, og beordret meg om å evakuere området rundt, forteller han.

Shaheen vet fortsatt ikke hvorfor de kontaket akkurat ham - men forteller at han gjorde alt i sin makt for å gjøre som mannen sa, i tillegg til at han forsøkte å oppholde ham og kjøpe seg ekstra tid til å få folk i trygghet.

Foto: Et helt nabolag ble lagt i grus etter angrepet mot Mahmoud Shaheens nabolag. Foto: Belal Alsabbagh/AFP/NTB
Foto: Et helt nabolag ble lagt i grus etter angrepet mot Mahmoud Shaheens nabolag. Foto: Belal Alsabbagh/AFP/NTB Vis mer

Hevdet han ikke ville drepe

Dette er ikke første gangen det blir fortalt historier om sivile på Gaza, som blir advart før angrep fra det israelske militæret (IDF).

Selv var Shaheen først skeptisk til om det faktisk var israelsk etterretning som var på tråden med ham. Derfor ba han dem om å skyte opp to varselskudd - noe de gjorde.

- Jeg sa til ham: «Ikke bedra oss ved å bombe mens folk fortsatt evakuerer».

Personen skal ha svart at han skulle gi ham tid, og forsikret om at han ikke ønsket at noen skulle dø.

Krever humanitær pause

10328 skal ha blitt drept på Gazastripen siden krigens start 7. oktober i år. I tillegg skal 164 ha blitt drept på den okkuperte Vestbredden, mens er drept 1405 i Israel, ifølge Al Jazeera.

I tillegg skal 33656 være såret etter krigshandlingene.

Den israelske hæren (IDF) hevder å ha avslørt et nettverk av tunneler tilhørende Hamas under og ved siden av et sykehus i det nordlige Gaza, skriver Reuters. Video: IDF. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Shaheen fikk evakuert folk til Universitetet i Palestina, etter å ha fått klarsignal om dette over telefonen med etterretningspersonen. Der skal folk ha hørt drønninger fra bomberegnet.

Etterretningen ringte Shaheen flere ganger i løpet av dagen, for å advare om når nye angrep traff.

Onsdag formiddag sluttet G7-landene seg opp om USAs forslag og ber om en humanitær pause - slik at nødhjelp kan gjennomføres på en trygg måte.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er 16 hjelpearbeidere drept på jobb på Gazastripen siden krigen brøt ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer