USA:

Utvekslingsstudent funnet i telt etter «cyber-kidnapping»

Studenten fra Kina ble meldt savnet av skolen.

Kai Zhuang skal ha vært svært kald da politiet fant ham etter tre døgn. Foto: Riverdale Police Department/AFP/NTB
Kai Zhuang skal ha vært svært kald da politiet fant ham etter tre døgn. Foto: Riverdale Police Department/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Søndag ble 17 år gamle Kai Zhuang funnet i livet, etter at politiet fant ham i et telt i et skogsområde i delstaten Utah i USA.

Zhuang er i landet som utvekslingsstudent fra Kina, og skal ha blitt utsatt for en såkalt cyber-kidnapping, ifølge politiet i Riverdale. ABC News er blant mediene som har omtalt saken.

Funnet i kalde omgivelser

- Offeret var lettet over å se politiet. Offeret hadde ingen varmekilde inne i teltet, annet enn et pledd, en sovepose, begrenset med mat og vann, samt flere mobiler som ble antatt å bli brukt til å utføre cyber-kidnappingen, har politiet uttalt.

17-åringen ble meldt savnet av skolen han går på torsdag, etter at foreldrene hans hjemme i Kina hadde mottatt bilder fra Zhuangs antatte kidnappere, som indikerte at han var tatt til fange.

Foreldrene skal ha blitt tvunget til å overføre store summer til kinesiske bankkontoer som følge av gjentatte trusler mot sønnen. Guttens vertsfamilie skal imidlertid ikke ha visst at han var savnet, ifølge nettstedet.

I dette teltet gjemte 17-åringen seg. Foto: Riverdale Police Department/AFP/NTB
I dette teltet gjemte 17-åringen seg. Foto: Riverdale Police Department/AFP/NTB Vis mer

Politiet fikk bistand av FBI i saken, samtidig som at den amerikanske ambassaden i Kina og kinesiske tjenestemenn forsøkte å finne ut hvor han befant seg.

Han ble omsider funnet i et skogholt ved en fjellsiden utenfor Brigham City.

- Veldig kald og redd

Allerede før jul skal Zhuang ha kjøpt campingutstyr og forsøkt å ta seg til Provo sør for Riverdale. 20. desember skal lokalt politi derimot ha sett ham og blitt bekymret for sikkerheten hans, i og med at det var svært kaldt.

De sørget deretter for trygg transport tilbake til vertsfamilien, har politiet fortalt.

Zhuang fortalte aldri om utpressingen.

Da politiet omsider fant ham inne i et telt i skogen 31. desember, skal gutten «ha vært i livet, men veldig kald og redd».

KIDNAPPET: Politiet deler video som skal vise sønnen til en trøndersk artist bli kidnappet av det politiet mistenker er Foxtrot-nettverket. Video: Politiet. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Med klar oppfordring

Cyber-kidnapping er en type utpressing som har en tendens til å skje mot utenlandske utvekslingsstudenter, der ofrene bes om å isolere seg og få det til å se ut som at de blir holdt fanget, forteller politiet.

Dette gjøres i et forsøk på å kreve ofrenes familier mot løsepenger. Ofrene gjør ofte som de blir fortalt, i frykt for at familien deres skal bli skadet.

Politiet i Riverdale oppfordrer derfor sterkt til å ta kontakt med politiet dersom man opplever slike trusler.