Undersøker populær diabetes- og slankemedisin

Alvorlige bivirkninger etterforskes.

Novo nordisk leverer ulike medisiner, også Ozempic og Wegovy. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/NTB
Novo nordisk leverer ulike medisiner, også Ozempic og Wegovy. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Det amerikanske legemiddelbyrået FDA opplyser i en ny rapport av 2024 at de undersøker diabetesmedisinen Ozempic og slankemedisinen Wegovy for flere bivirkninger, skriver B.T.

Det skal være snakk om bivirkninger som hårtap, selvmordstanker og aspirasjon. Ved sistnevnte bivirkning kan man ende opp med å inhalere mat og drikke til lungene, som kan være livstruende.

Det opplyses overfor avisen at også det europeiske legemiddelbyrået (EMA) undersøker legemidlene.

Forskjellige bivirkninger

EMA har tidligere slått fast hårtap som mulig bivirkning, men etterforsker nå om selvmordstanker kan ha en sammenheng med medikamentet.

FDA og EMA opererer med forskjellige bivirkninger på sine pakningsvedlegg. FDA regner blant annet akutt stans i tarmpassasjen som en mulig bivirkning, mens man i Europa fortsatt undersøker hvorvidt det har en sammenheng med medisinene.

Har du medisiner liggende som er gått ut på dato, er det nok lett å tenke at man kaster dem i søpla - men det bør man derimot ikke. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Også denne tilstanden kan være livstruende.

At legemidlene undersøkes, betyr imidlertid ikke at det er en sammenheng mellom de innrapporterte bivirkningene og det gjeldende legemidlet.

Omstridt

Novo Nordisk skriver til B.T. at selskapet jobber tett med myndighetene for å garantere pasientsikkerheten. De skriver at såkalte GLP-1-medisiner, som bruker til behandling av diabetes type 2, har blitt brukt til å behandle diabetes i over 15 år og alvorlig fedme i åtte år.

«Semaglutid (Wegovy,journ.anm.) har blitt grundig undersøkt i omfattende kliniske utviklingsprogrammer, store bevisstudier fra den virkelige verden og har kumulativt over 12 millioner pasientår med eksponering», opplyses det videre.

Medisinene har skapt debatt de siste årene, særlig Ozempic, som har vist seg å være effektiv mot slanking. Også her til lands foreskrives den til nevnt bruk, til tross for at det er en medisin for diabetes type 2.

Det svenske legemiddelverket oppfordret i desember leger til ikke å foreskrive Ozempic til andre årsaker enn det er ment for, meldte Aftonbladet.

- Det svenske legemiddelverket ser svært alvorlig på at kronisk syke pasienter blir stående uten medisiner på grunn av en omfattende resept utenom godkjent indikasjon, sa Veronica Arthurson, direktør for det svenske legemiddelverket.