Ukrainske Margarita adoptert av Putin-alliert

Skal være én av 20 000 babyer som ble tatt av russiske styrker etter invasjonen i 2022.

Margarita bor i dag i Russland, under en ny identitet. Foto: BBC
Margarita bor i dag i Russland, under en ny identitet. Foto: BBC Vis mer
Publisert

Margarita (2) var ett av 48 barn som forsvant fra et barnehjem i Ukraina, etter at russiske styrker tok kontroll over byen Kherson i 2022.

Mye mye tyder på at hun har blitt adoptert av den russiske politikeren Sergey Mironov, som regnes å være en alliert av landets president Putin.

Det skriver BBC.

- Alle var redde

Margarita var 10 måneder gammel da hun ble tatt fra barnehjemmet, som den yngste blant barna der.

En kvinne som introduserte seg som «lederen for barnerelaterte saker i Moskva» skal ha møtt opp på Khersons barnehospital i 2022 - der Margarita på tidspunktet ble behandlet for bronkitt.

Kort tid etter at hun kom tilbake til barnehjemmet, skal ansatte ha blitt bedt om å forberede seg på reisen hennes.

HIMARS: Den russiske sangeren og skuespilleren Polina Mensjik døde under bombing i russiskokkuperte Donbas. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Vi var redde, alle var redde, har Lyubov Sayko, ansatt ved barnehjemmet, uttalt til BBC.

Russiske menn iført kamuflasjeklær skal ha kommet og hentet Margarita på barnehjemmet. Syv uker senere kom de tilbake, og deporterte de resterende barna.

- De tok de fra armene våre og bar dem ut, sier Sayko.

Den samme kvinnen som besøkte barnehospitalet, skal være gift med nevnte Mironov. BBC har identifisert henne som Inna Varlamova.

Ifølge dokumenter kanalen har tilgang på står Mironov og konas navn på adopsjonspapirene. I tillegg kommer det frem at jentas identitet ble endret etter at hun ankom Russland.

Hun skal nå gå under navnet Marina.

OVERRASKENDE FUNN: Ukrainas forsvarsdepartement gjorde et overraskende funn i en russisk drone. Video: Ukrainas forsvarsdepartement. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Arrestordre mot Putin

Rundt 20 000 barn har forsvunnet fra Ukraina etter invasjonen i februar 2022. Det har vekket sterke reaksjoner, også fra internasjonale domstoler.

Tidligere i år sendte Den internasjonale krigsforbryterdomstolen ut en arrestordre mot president Vladimir Putin og Maria Lvova-Belova, hans kommisær for barns rettigheter.

Arrestordren var basert på angivelig ulovlige deportasjoner av ukrainske barn til Russisk-kontrollerte territorier, med intensjonen om å permanent fjerne dem fra sitt eget land.

Margaritas historie er bare en av mange BBC har forsøkt å gå opp sømmene på. Verken Sergey Mironov eller russiske myndigheter har kommentert saken.