Tusenvis får ikke hjelp: - Fullstendig skandale

Det ropes varsko på vegne av britiske kvinner.

Nye tall bekymrer britene. Foto: Dave Rushen/SOPA Images/Shutterstock/NTB
Nye tall bekymrer britene. Foto: Dave Rushen/SOPA Images/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Nesten 19 000 britiske kvinner som sliter med mentale problemer etter graviditet og fødsel, får ikke hjelpen de ber om. Det avslører The Guardian.

Tall fra det statlige helsevesenet i Storbritannia (NHS) viser at 11 507 av disse kvinnene i fjor fikk avslag på psykisk helsehjelp etter å ha søkt om det. Dette er tall hentet fra 34 helseforetak.

Viktig med hjelp

20 andre helseforetak nektet å dele dataene sine. Derfor estimeres det at rundt 19 000 britiske kvinner i løpet av 2021 ble nektet hjelp, forteller Dr. Rosena Allin-Khan, som tidligere har vært talsmann for mental helse for det britiske partiet Labour.

Allin-Khan forteller til avisen at de 1000 første dagene av et barns liv er svært viktig, og at svikt i støtten gitt til mødre i denne perioden vil kunne få en «ufattelig menneskelig kostnad».

- Det er en fullstendig skandale at nybakte mødre møter lange ventetider for psykisk helsehjelp og alt for ofte ender opp med å bli avslått. Ingen mor bør etterlates til å lide i stillhet, sier hun til The Guardian.

Flere kjendiser dukker i kveld opp på årets Elle-galla. Marte Bratberg tok med seg en ekstra overraskende gjest! Vis mer

Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet, er de første leveårene til et barn kritisk for hvordan livet utspiller seg.

Det slås fast at «påkjenninger i løpet av de første årene, som mangel på nærhet, kjærlighet og et trygt forhold til foreldrene, omsorgssvikt, vold eller andre alvorlige trusler kan svekke grunnlaget for god psykisk helse permanent».

Mangler personale

Ifølge The Guardian utviklet en fjerdedel av britiske mødre psykiske problemer som følge av fødsel. Det kan være på grunn av traumer eller tap av barn, og kan vises i form av fødselsdepresjon, angst, psykose og posttraumatisk stresslidelse, for å nevne noe.

For de som får tilbud om hjelp i Storbritannia, viser undersøkelser at de enkelte steder må vente i 19 måneder før de får hjelp.

Alain Gregoire, øverste sjef av Maternal Mental Health Alliance, sier det dreier seg om mangel på helsepersonell.

- Personalet jobber så godt de kan, men kan ikke levere den mengden omsorg de bør gi. Så de må ta kliniske beslutninger om hvem som skal prioriteres. Ingen sier «ikke se denne kvinnen». De har rett og slett ikke kapasitet til å gjøre det, forteller han til The Guardian, og fortsetter:

- Det er rasjonering av omsorg på klinisk nivå, fordi det rett og slett ikke er kapasitet til å levere den omsorgen, hovedsakelig fordi det ikke er nok personale.