Nederland:

Trakk seg fra politikken - nå fyrer hun løs

Europa mister flere høytstående kvinnelige politikere. Nederlands visestatsminister advarer.

Nederlands visestatsminister tar ikke gjenvalg. Nå tar hun et oppgjør med hetsen hun har opplevd. Foto: Remko de Waal / ANP / AFP / NTB
Nederlands visestatsminister tar ikke gjenvalg. Nå tar hun et oppgjør med hetsen hun har opplevd. Foto: Remko de Waal / ANP / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I august meldte Nederlands visestatsminister og finansminister Sigrid Kaag (62) at hun ikke kommer til å ta gjenvalg etter landets neste valg.

Den gang begrunnet hun beslutningen med at hun ønsket å skåne familien sin for de mange truslene mot henne, ifølge Reuters.

I et intervju med The Guardian snakker hun nå om det hun mener er en økt trend, der høytstående kvinnelige politikere blir bortimot presset ut fra stillingene sine.

Selv skylder hun på netthets gjennom sosiale medier og «ekstreme krefter fra høyre», som hun tror kan sette politikken flere tiår tilbake i tid når det kommer til politisk deltakelse for kvinner og folk med farge.

- Det er helt ærlig ganske sykt, forteller hun til avisen.

Under en konferanse om energipolitikk i New Dehli i India begynte publikum i salen å le av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Video: AP. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Bekymret for demokratiet

- Sosiale medier er en plattform for de mest forferdelige overgrepene mot kvinner, kvinnehat, sexisme og trusler om vold mot kvinner som tør å mene ting, fortsetter hun.

Kaag advarer mot at dagens holdinger, og tror det kan svekke demokratiet. Dette er i tråd med IDEAs årlige rapport som kom tidligere denne uken, der det ble konkludert at demokratiet faktisk svekkes - også i vestlige land.

- De hindrer folk som er på vei opp, folk av kaliber, kvinner generelt og folk av farge til å være villige til å delta i en politiske arenaen. Og hva betyr det for demokratiets fremtid?, spør hun.

Har fått nok

62-åringen har de siste årene hatt stor sikkerhet rundt seg. Hun får ikke åpne posten sin selv, og har et konstant vakthold rundt eiendommen.

Hatet, krenkelsene og truslene har ifølge Kaag vært en stor belastning på henne og familien. Derfor trekker hun seg snart ut av politikken.

REAGERTE: New Zealands statsminister Jacinda Ardern reagerte kraftig på et av spørsmålene hun og Finlands statsminister Sanna Marin fikk på en felles pressekonferanse. Video: Newshub Vis mer

- Jeg kunne bare ikke gjøre det mot dem igjen.

I tillegg til Kaag, har også andre høytstående kvinner meldt sin avgang i år. Finlands tidligere statsminister Sanna Marin (37) gikk av i vår, og noen måneder tidligere gikk Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon (53) av uten forvarsel.

Sturgeon begrunnet valget med at rollen har vært en belastning over tid, ifølge Politico.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer