Storbritannia:

- Tornadoer er mulig

Stormen Isha traff Storbritannia søndag.

Vindkast opp mot orkan styrke har herjet i Storbritannia natt til mandag. Foto: Niall Carson/Pa Photos/NTB
Vindkast opp mot orkan styrke har herjet i Storbritannia natt til mandag. Foto: Niall Carson/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Søndag meldte stormen Isha sin ankomst i Storbritannia, og sørget for at tusenvis av husstander har fått strømbrudd. Store nedbørsmengder og enda mer vind herjet natt til mandag, med stengte veier og forsinket flytrafikk som konsekvens.

Stormen fortsetter utover formiddagen mandag, der store deler av Storbritannia har fått gult farevarsel, skriver Sky News.

Avtar mandag

Det meldes at en rekke flyavganger er blitt innstilt og at togene har problemer i flere områder av Storbritannia. I Skottland ble det på det verste målt vind opp i 40 meter i sekundet, som i Norge blir omtalt som orkan styrke.

Her meldes det at togene ikke er ventet å gå igjen før mandag ettermiddag, ifølge The Guardian. Årsaken er at det har vært «en vill natt», med trær som har falt over toglinjene og oversvømmelser.

På en togstasjon i Edinburgh opplyses reisende om en rekke innstilte og forsinkede tog. Foto: Lesley Martin/Reuters/NTB
På en togstasjon i Edinburgh opplyses reisende om en rekke innstilte og forsinkede tog. Foto: Lesley Martin/Reuters/NTB Vis mer

Men, enda verre skal det ha vært nord for New Castle i England, der det ifølge britiske meteorologer ble målt 44 sekundmeter.

Den verste stormen har i morgentimene avtatt, men det er de nordlige delene av Storbritannia som vil føle mest på vindkastene utover dagen.

Tidlig mandag så det likevel ut til at også dagen i dag skulle bli svært stormfull. TORRO, et britisk forskningssenter for tornadoaktivitet, utelukket nemlig ikke «en eller to tornadoer» i England og Wales, ifølge Sky News.

Vindkast over 35 sekundmeter kan nemlig resultere i det de omtaler som «isolerte tornadoer».

Stormen har kastet ting over ende også i Irland. Her fra Galway. Foto: Niall Carson/Pa Photos/NTB
Stormen har kastet ting over ende også i Irland. Her fra Galway. Foto: Niall Carson/Pa Photos/NTB Vis mer

I Irland har stormen avtatt, men satt igjen spor. Mandag morgen meldes det at 230 000 husstandet er uten strøm, ifølge ESB.

Det er de nordvestlige delene av Storbritannia som er hardest rammet av strømbruddet, men også tusenvis i England og andre områder er strømløse.

Fly erklærte nødstilfelle

Flytrafikken har som nevnt blitt sterkt påvirket av stormen Isha. En EasyJet-flyvning som i utgangspunktet skulle til Bristol måtte omdirigeres til Birmingham på grunn av sterk vind.

En av passasjerene om bord på flyet omtaler det som «den skumleste landingen noensinne», ifølge Sky News.

Politiet har frigitt en video der en bil gjør en forbikjøring og mister kontrollen på vinterføret. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Et annet fly, en TUI-flyvning fra Sharm El Sheikh til Glasgow, erklærte nødstilfelle da det etter hvert begynte å gå tom for drivstoff etter flere mislykkede landingsforsøk i Glasgow.

Flyet ble omdirigert til Manchester.