Tente på alle plugger: anklaget for «terrorromantikk»

Det gikk hett for seg under en debatt mellom partiene i Sverige onsdag.

Partileder for Socialdemokraterna Magdalena Andersson ble fly forbanna under en partilederdebatt onsdag.Foto: Christine Olsson/TT / NTB
Partileder for Socialdemokraterna Magdalena Andersson ble fly forbanna under en partilederdebatt onsdag.Foto: Christine Olsson/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anklager, tårer og kjeft er bare få stikkord som beskriver en partilederdebatt i Sverige onsdag. Særlig opphetet ble det i salen da statsminister Ulf Kristersson anklaget Socialdemokraterna for å drive med «terrorromantikk».

Det skriver Expressen.

Sterke anklager

Bakgrunnen for anklagen kom som følge at av Jamal El-Haj i Socialdemokraterna skal ha deltatt på en Palestina-konferanse der Hamasmedlemmer skal ha vært til stede.

El-Haj er medlem av den svenske Riksdagen, men vervet ble tidligere i år satt på pause som følge av hans deltakelse på konferansen i Malmö, skriver Aftonbladet.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson holdt ikke tilbake under partilederdebatten. Foto: James Veysey/Shutterstock/NTB
Sveriges statsminister Ulf Kristersson holdt ikke tilbake under partilederdebatten. Foto: James Veysey/Shutterstock/NTB Vis mer

– Personen som Magdalena Andersson sier har viet livet sitt til å bekjempe Hamas, var der og deltok. Er ikke det oppsiktsvekkende?, spurte statsministeren fra talerstolen onsdag formiddag.

Deretter kom han med anklagen:

- Jeg mener det finnes en terrorromantikk innenfor visse kretser i Socialdemokraterna, som burde plage lederen, sa han.

Tok til tårene

Reaksjonen fra Andersson, leder av partiet, var eksplosiv.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj for å være en terrorromantiker? Hans svigerdatters familie ble utslettet for noen dager siden. 36 personer, i denne forferdelige krigen. Du mener at han er en terrorromantiker som stiller seg bak Hamas, det er en forferdelig anklage, svarer Andersson.

Partilederen skal ha tatt til tårene, noe som vekker flere reaksjoner blant medlemmer av Riksdagen. Noen påpekte blant annet at man ikke kan unngå å svare på tøffe spørsmål ved å gråte.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier at Sverige aldri har sett noe liknende da han snakker om voldsbølgen i landet. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Andersson har sagt seg enig i det, og påpekte i etterkant at hun ikke akkurat sto gråtkvalt på talerstolen, men faktisk svarte på spørsmål hun fikk fra statsministeren.

- Jamal El-Haj har tatt avstand fra Hamas og angrepet deres. Han har tatt avstand fra menneskene som ledet angrepet, hva mer kan man spørre om?, sa Andersson etter partilederdebatten.

El-Haj har ikke selv kommentert Kristerssons anklager, men har tidligere forklart at partiet satte han i en posisjon som tvang ham til å velge mellom partiet og hans «folk og familie».

«Jeg beklager at partiet mitt velger å gi etter for press utenfra», skrev han blant annet den gang, ifølge Expressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer