Storbritannia:

Tar kreft-grep på offentlige toaletter

Prøver ut ny metode for å oppdage kreft i tidlig stadie.

Menn er målgruppen, når det statlige helsevesenet i Storbritannia kjører ut ny kampanje. Foto: Paul Brown/REX/NTB
Menn er målgruppen, når det statlige helsevesenet i Storbritannia kjører ut ny kampanje. Foto: Paul Brown/REX/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Det statlige helsevesenet i Storbritannia (NHS) har tatt flere grep for å få menn til å sjekke seg for henholdsvis prostata-, blære- og nyrekreft.

Gjennom et offentlig stunt, som blir synlig på pubber, restauranter, butikker, hoteller og sportsstadioner, håper de å oppdage flere krefttilfeller tidlig i løpet.

Slik tenker de å redde liv, skriver Sky News.

Ber menn kontakte lege

Ifølge nettstedet er det snakk om en kampanje på toalettene som oppfordrer menn å være oppmerksomme på blod i egen urin. «Blod i tissen din? Kontakt fastlegen din» står det skrevet flere steder.

- Kreftoverlevelsesraten er historisk høy, og vi ønsker å oppdage flere krefttilfeller enn noensinne på et tidlig stadie. Dette partnetskapet med P-wave er bare en av mange måter vi hjelper folk med å bli bevisste på mulige kreftsymptomer, forteller Peter Johnson i NHS.

Han sier at selv et ettgangstilfelle av blodig urin bør tas alvorlig.

- Det kan være et tegn på kreft, så det trengs å sjekkes ut, sier han videre.

Flest menn

Ifølge Prostate Cancer UK blir over 52 000 briter hvert år diagnostisert med prostatakreft. Mer enn 12 000 menn dør av kreftformen hvert år. Det er også flest menn som får påvist blærekreft.

I Storbritannia er forekomsten av blærekreft rundt 10 000 i året, uavhengig av kjønn, ifølge NHS. Når det gjelder nyrekreft, som kampanjen også ønsker å oppdage tidligere, blir 13 000 briter diagnostisert årlig - også her flesteparten menn, ifølge The Urology Foundation.

Johnson mener kampanjen fra NHS har et tydelig budskap, og oppfordrer selv folk til å ta den seriøst.

- Vær så snill, se etter forandringer som kan være uvanlige for deg og få det sjekket ut tidlig. Det kan redde livet ditt, konstaterer han overfor Sky News.