Sverige:

Tar grep i svensk område: - Alle villsvin skal avlives

Mattilsynet ønsker også at grep gjøres i Norge.

I september ble nordens første tilfelle av Afrikansk svinepest oppdaget. Foto: Kyrre Lien / NTB
I september ble nordens første tilfelle av Afrikansk svinepest oppdaget. Foto: Kyrre Lien / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag har det svenske jordbruksverket bestemt at alle villsvin i kjerneområdet rundt Fagersta må avlives og antallet må kraftig reduseres i den andre infiserte sonen i Västmanland, skriver P4 Västmanland.

I september opplyste det svenske veterinærinstituttet at det var påvist et tilfelle av afrikansk svinepest på et dødt villsvin i Fagersta sør i Sverige. Siden da har en rekke tilfelles blitt påvist.

Det norske veterinærinstituttet så alvorlig på funnet - og Mattilsynet varslet at de ønsket at alle villsvin som krysser grensen skal avlives, ifølge NRK.

Smitteområdet i Sverige ligger rundt 30 mil fra grensen til Norge.

– Afrikansk svinepest er en av de absolutt mest alvorlige svinesykdommene som finnes i verden, sa veterinær Carl Andreas Grøntvedt til kanalen.

Snowboardere fikk et skremmende møte med et villsvin i Japan. Video: Mons Ringstad / Dagbladet TV-Sporten, KameraOne, WKYC Channel 3 Vis mer

Veterinærinstituttet har oppfordret nordmenn til å melde fra om skadde, syke eller døde villsvin de ser.

I slutten av oktober skrev svenske Jakt og Jagare om 49 tilfeller av pesten i Fagersta. Den gang ble det sagt at smitten var blitt observert i et område med diameter på fem til seks kilometer.

Ifølge Mattilsynet smitter ikke sykdommen over til mennesker, men er en av de mest tapsbringene sykdommene for dyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer