Svensk diplomat risikerer dødsstraff

Står overfor en av Irans alvorligste anklager.

Johan Floderus i Iran 10. desember. Foto: Amir-abbas Ghasemi/Mizan/Wana/NTB
Johan Floderus i Iran 10. desember. Foto: Amir-abbas Ghasemi/Mizan/Wana/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus har sittet i varetekt i Iran i over 600 dager. Nå anklages han for å ha spionert på landet på vegne av Israel, samt «korrupsjon på jorden», ifølge The Guardian.

Sistnevnte er blant det mest alvorlige man kan anklages for i Iran, og straffes i verste fall med døden.

Mandag formiddag krevde Svergies statsminister Ulf Kristersson at Floderus løslates umiddelbart. Han opplyste samtidig at det pågår intense forhandlinger for å få han frigjort, skriver avisen.

Mener han spionerte

Floderus sitter fengslet i Evin-fengslet i den iranske hovedstaden Teheran. Der har han sittet siden han ble arrestert på en flyplass i Iran, etter å ha ankommet landet 17. april i 2022.

Påtalemyndigheten hevder at den svenske diplomaten blant annet har samlet informasjon om Irans atomprogrammer. Han skal også ha utført «subversive prosjekter» til fordel for Israel og etablert et nettverk av «agenter fra den svenske etterretningstjenesten».

Det er ikke satt noen dato for en rettssak ennå, men familien mener den kommer snart.

IRAN: Et forlovet par ble 29. januar dømt til10,5 års fengsel etter å ha publisert dansevideo på Instagram. Reporter: Anabelle Bruun, Dagbladet TV. Video: Instagram, @zhatiis / NTB Vis mer

- Vi har grunn til å tro at rettssaken kommer snart, at den vil være i desember, har hans far Matts Floderus tidligere fortalt til avisen.

- Har ikke gjort noe galt

Familien har hele veien sagt at Floderus er uskyldig fengslet. Det samme mener sjefen for EUs utenrikstjenester og Sveriges utenriksminister.

- Vi er dypt bekymret og sier dette om og om igjen. Han er vilkårlig varetektsfengslet. Han har ikke gjort noe galt og bør frigjøres og få lov til å forlate landet, har faren fortalt.