Sverige:

Stort utbrudd: 40 000 må avlives

Område er sperret av for å hindre spredning.

Flere svenske kommuner klassifiseres nå som risikoområder for fugleinfluensa. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Flere svenske kommuner klassifiseres nå som risikoområder for fugleinfluensa. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

I Sjöbo kommune sør i Sverige har et område rundt en hønsegård blitt sperret av, som følge av et større utbrudd av fugleinfluensa, skriver Aftonbladet.

Ifølge det svenske jordbruksverket regnes utbruddet som sesongens første av tamfugl. Som en konsekvens og for å hindre spredning av viruset, må 40 000 høns avlives, skriver avisen.

Allerede én uke inn i nytt år øker utbruddet av omfang i Sverige, der kommuner som Skåne og Blekinge blir klassifisert som høyrisikoområder for fugleinfluensa.

Fugleinfluensa er blitt et plagsomt problem for fuglnæringen i Sverige. Bare i sesongen 2020-2021 måtte flere millioner fjærkre avlives. Dette var riktignok det verste influensaåret noensinne.

DØR: Etter at flere ulike fugler har dødd i Holmestrand er det mistanke om fugleinfluensa. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) rammer fugleinfluensa hovedsakelig fugl, og smitter sjelden over til mennesker. Influensatypen har aldri blitt påvist hos et menneske i Norge.

Mens fugleinfluensaen regnes som et stort problem blant fjærkre i Sverige, har det bare vært mindre utbrudd de siste årene i Norge, ifølge FHI. Mattilsynet skriver at det sirkulerer fugleinfluensa blant ville fugler i store deler av landet.