Spår første «dollartrillionær» innen kort tid

Verdens rikeste har doblet formuene på tre år.

Elon Musk er for øyeblikket verdens rikeste mann. Foto: Leon Neal/Pool/Reuters/NTB
Elon Musk er for øyeblikket verdens rikeste mann. Foto: Leon Neal/Pool/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Verdens fem rikeste har mer enn doblet formuene sine på tre år, viser en rapport fra den internasjonale organisasjonen Oxfam, ifølge The Guardian.

Til sammen har de fem rikeste på tidspunktet rapporten ble skrevet - Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison og Mark Zuckerberg - en samlet formue på 869 milliarder dollar.

I norske kroner tilsvarer det 8981 milliarder. Oxfam spår nå en lys fremtid for samtlige milliardærer, og mener én av dem vil nå historisk milepæl innen få år.

Første dollartrillionær

Samlet mangler de som er nevnt ovenfor fortsatt i overkant av 131 milliarder dollar for å nå det som på engelsk kalles én trillion - altså 1000 milliarder dollar - hvis man tar utgangspunkt i rapportens tall.

Listen over de rikeste er riktignok noe endret per dags dato. Ellison er for eksempel verdens 8. rikeste, mens Bill Gates er oppe blant topp 5. Samlet står de fem rikeste 15. januar 2024 med en samlet formue på 822 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindex.

Poenget i Oxfams rapport står altså til tross for at listen er noe endret: de rikeste er blitt mye rikere. Oxfam mener nemlig at det ikke er lenge før én av de fem alene kan kalle seg dollartrillionær.

I NORGE: Da Elon Musk ankom Stavanger i anledning energimessen, sa han at han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

«Oxfam spår at verdens kan få sin første trillionær noensinne innen bare et tiår, mens det kan ta mer enn to århundrer å ende fattigdom», skriver de i rapporten.

For mens 60 prosent av verdens fattigste de siste tre årene har tapt penger, har eksempelvis Musk hatt noen knallår økonomisk. Alene står han oppført med en formue på 206 milliarder dollar.

- Et tiår med splittelse

Amitabh Behar, administrerende direktør i Oxfam, mener det ikke er tilfeldig at de rikeste blir rikere.

- Vi er vitne til begynnelsen av et tiår med splittelse, med milliarder av mennesker som bærer de økonomiske konsekvensene av pandemi, inflasjon og krig, mens milliardærers formuer skyter i været, sier han og fortsetter:

- Denne ulikheten er ingen tilfeldighet; milliardærklassen sikrer at selskaper leverer mer rikdom til dem på bekostning av alle andre, sier han.

Mandag 15. januar møtes topplederne av de største bedriftene i verde under World Economic Forum i sveitsiske Davos. Det inkluderer flere av verdens rikeste, ettersom syv av ti av verdens største selskaper ledes eller eies av en milliardær, ifølge Oxfam-rapporten.