Slik flykter vernepliktige fra Ukraina

- Ikke alle er krigere, har én uttalt.

Unge vernepliktige ukrainere flykter landet for ikke å måtte delta i krigen. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB
Unge vernepliktige ukrainere flykter landet for ikke å måtte delta i krigen. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina ser ingen ende, og nærmere en halv million ukrainere og russere skal være drept eller skadet i krigen så langt. Mange er unge vernepliktige menn, som fra en alder av 18 blir innkalt til militærtjeneste.

Det er derimot ikke alle som føler på viljen til å gå ut i krig, og av den grunn tyr flere til ulovlige metoder for å komme seg ut av landet.

Det skriver BBC, som har undersøkt hvordan vernepliktige menn i Ukraina flykter fra det krigsrammede landet.

Desperasjon og korrupsjon

For å slippe å tjenestegjøre i krigen i Ukraina, må vernepliktige menn enten ha gyldig erklæring på at de ikke egner seg, være omsorgspersoner eller fedre til minst tre barn.

Ifølge BBC har 19740 vernepliktige menn ulovlig krysset grensen til Romania, Moldova, Polen, Ungarn og Slovakia siden krigen brøt ut og frem til august i år.

I tillegg har 21113 blitt tatt i gjøre det.

I en video publisert av det russiske forsvaret viser de fram en taktikk for å kommunisere ved fronten i Ukraina. Video: Det russiske forsvaret. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Data hentet inn fra de som ble tatt, viser at én tredjedel forsøkte å rømme landet ved hjelp av offisielle papirer som oppgir falsk sykdom. De andre skal ha forsøkt å gå eller svømme over grensen.

Straffen for å bli tatt i å rømme fra Ukraina, er bøter fra 92 til 230 dollar og fengsel i opp til åtte år, ifølge BBC.

Svømte over elv

En ukrainsk mann som har lyktes i å flykte fra det krigsherjede hjemlandet, forteller at han først fikk tak i gyldige papirer om fritak. Grensevaktene skal derimot ikke ha tatt papirene seriøst.

Som flere tusen andre har gjort, bestemte han seg derfor for å ulovlig ta seg ut av landet, og la på svøm over Tisa-elven mot Romania. Flere har mistet livet etter å ha druknet, i et forsøk på å gjøre det samme.

Den ukrainske mannen mener at det ikke er så enkelt som å møte opp på grensen med gyldig erklæring på at du ikke må tjene i krigen.

- Jeg trodde at det ikke funket fordi jeg kom til en vanskelig sluse. Men så dro jeg til en annen, og enda en etter det. De lo av meg og sendte meg hjem. Jeg innså da at denne «tillatelsen» er meningsløs for grensevaktene. De bryr seg ikke i det hele tatt, forteller han til kanalen.

Slår ned på korrupsjon

Enkelte vernepliktige er villige til å betale opp mot 4200 dollar, tilsvarende 46 000 norske kroner, for en falsk legeerklæring. Det viser undersøkelser gjort av BBC.

Slike tjenester blir blant annet tilbudt via Telegram. Der tilbys det forfalskede legeerklæringer og å legge til ekstra familiemedlemmer, for å nevne noe.

Men de ukrainske myndighetene ser en økning i offisielle papirer på falske sykdommer. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj slo i august hardt ned på det kan kalte de «korrupte avgjørelsene» som ble tatt av landets medisinske militærkommisærer.

President Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB
President Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Zelenskyj anslo en tidobling av medisinske unntak siden Russland invaderte landet 24. februar 2022. Mer enn 30 personer var ifølge Zelenskyj siktet, og en rekke andre fjernet fra stillingene sine.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer