Slår alarm om drikke på plastflaske

Forskere har presentert urovekkende funn.

En gruppe forskere har studert drikke i plastflasker. Funnet vekker oppsikt. Foto: Richard Vogel/AP Photo/NTB
En gruppe forskere har studert drikke i plastflasker. Funnet vekker oppsikt. Foto: Richard Vogel/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Mandag denne uken ble forskningsbladet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) utgitt. Der kommer det blant annet frem i en artikkel at forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn av plastpartikler i flaskevann.

De nye funnene tyder på at plastflasker gir fra seg opp mot 100 ganger mer plastpartikler enn man tidligere har estimert, skriver Le Monde.

Helseskadelig

En gruppe fra Columbia University i USA testet flasker fra tre forskjellige selskaper, som de ikke oppgir navn på. Årsaken til anonymiseringen er at de mener dette gjelder alle plastflasker.

Forskerne fant i gjennomsnitt 240 000 plastbiter per liter vann. Flesteparten skal være såkalt nanoplast, som er i underkant av én mikrometer. Til sammenligning er det mindre enn en syttidel av et menneskehår, ifølge The New York Times.

Nanoplast har vært omdiskutert de siste årene, da mennesker og dyr får det i seg i bekymringsverdige mengder. På grunn av partiklenes størrelse, kan de trenge seg inn i blodårene og derfor også inn i organene.

FARLIG FYRING: Brenner du avfall som plastikk og papir, aviser og impregnert treverk i vedovn, avgis en suppe av komponenter og kjemikalier til røykgassene. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det har også blitt gjort mye forskning på mikroplast, som er noe større enn nanoplast. Mikroplasten har de funnet ut at finnes nesten over alt.

- Hva enn mikroplast gjør mot menneskenes helse, vil jeg si at nanoplast utgjør en enda større trussel, sier kjemiprofessor Wei Min, en av forfatterne bak artikkelen.

Komplisert forskning

Forskergruppen kom frem til plastfunnet via en ny metode med bruk av lasere. Professor Sherri Mason ved Penn State Erie kaller det hele for «banebrytende».

Mason forteller at det er svært vanskelig å se en sammenheng mellom mikroplast og helseproblemer hos mennesker, da det er tusenvis av plasttyper.

Hun er likevel klar på at myndighetene må se på mulighetene for at små plastpartikler, både i luften vi puster inn, i vannet vi drikker og i klær vi har på oss, kan ha seriøse og farlige konsekvenser.

- Mange folk er overbevist om at flaskevann er bedre, på grunn av reklamer. Men dette er det du drikker i tillegg til vannet, sier hun om plastmengdene som er oppdaget.