Sør-Korea

Skyter opp sin første «spionsatellitt»

Får hjelp av USA.

Sør-Korea får hjelp av amerikanske SpaceX. Her er skytes selskapets Falcon Heavy-rakett opp. Foto: AP Photo/John Raoux/NTB
Sør-Korea får hjelp av amerikanske SpaceX. Her er skytes selskapets Falcon Heavy-rakett opp. Foto: AP Photo/John Raoux/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som at Nord-Korea uten hell skal ha forsøkt å få skutt opp sin første «spionsatellitt» to ganger - gjør nabolandet seg klar for å gjøre det samme.

Sør-Korea har inngått en avtale med Elon Musk-eide SpaceX, og skal skyte opp sin aller første spionsatellitt, også kalt rekognoseringssatellitt, 30. november.

Det har en talsmann for landets forsvarsdepartement sagt, ifølge ABC News.

Styrker forsvaret

Sør-Korea er ventet å skyte opp fire spionsatellitter til innen 2025. Årsaken skal være et ønske om å få bedre oversikt over Nord-Korea, som stadig blir en større trussel.

Satellitten er ventet å bli skutt opp fra amerikansk jord, nærmere bestemt Vandenberg-basen i California i USA, skriver AP.

Her har Nord-Korea invadert Sør-Korea og dette er et fullskala angrep. Det er scenarioet 2500 soldater trener på nær grensa til Nord-Korea. Video: Reuters. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Sør-Korea har ingen egne rekogniseringssatellitter, som er grunnen til at de er helt avhengig av utenlandsk hjelp til prosjektet. Landet har imidlertid så sent som i fjor skutt opp en egen rakett i bane rundt jorda, som verdens 10. land til å gjøre dette med egen teknologi.

Hvilket land som blir først av Nord eller Sør-Korea til å skyte opp sin respektive spionsatellitt, er derimot uvisst.

Overvåking i sanntid

Det var ventet at Nord-Korea skulle gjøre et tredje forsøk på å skyte opp sin satellitt i slutten av oktober, men dette forsøket skal tilsynelatende ikke ha skjedd.

Årsaken til dette er uvisst.

Mens Sør-Korea lener seg på USA for hjelp, er det forventet at Nord-Korea mottar russisk hjelp.

Hvem som blir først, er derimot ikke kjempenøye. Hvis Sør-Koreas oppskytning lykkes, vil det gi landet muligheten til å overvåke nabolandet i nesten sanntid - og det vil bidra til å styrke Sør-Koreas forsvar betraktelig, ifølge ABC.