Storbritannia:

Skoler må ikke ta hensyn til kjønnsidentitet

Det sier nye retningslinjer i Storbritannia.

Skolen og deres ansatte beskyttes i nye nasjonale retningslinjer i Storbritannia. Foto: Danny Lawson/Pa Photos/NTB
Skolen og deres ansatte beskyttes i nye nasjonale retningslinjer i Storbritannia. Foto: Danny Lawson/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Tirsdag ble nye retningslinjer publisert i Storbritannia. De skal veilede skoler om elever som stiller spørsmål ved kjønnet sitt.

Der kommer det frem at foreldre skal orienteres hvis elever ønsker å skifte kjønnsidentitet sosialt. Det står også skrevet at skoler ikke må omtale elever «med deres valgte pronomen» og skoler må ikke ha kjønnsnøytrale toaletter og garderober, ifølge The Telegraph.

Hvis en lærer omtaler en elev med et annet pronomen enn eleven selv bruker, skal det ikke få konsekvenser.

- Komplekst og sensetivt

Skolene oppfordres derimot til å opptre med varsomhet overfor barn og unge som ønsker å omstille seg sosialt i form av eksempelvis nye pronomen.

En kilde fra regjeringen har fortalt til The Telegraph at retningslinjene er høyst nødvendig, da de beskytter lærere og elever. De trenger ikke lenger å føle seg tvunget til å bruke pronomen de ikke er komfortable med, i frykt for å bli straffet, mener kilden som ikke navngis.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak på en barneskole i nordlige London tidligere i desember. Foto: Richard Pohle/Pool/Reuters/NTB
Storbritannias statsminister Rishi Sunak på en barneskole i nordlige London tidligere i desember. Foto: Richard Pohle/Pool/Reuters/NTB Vis mer

- Det er et komplekst og sensetivt tema, men vi har brukt god tid på å finne en fin balanse, sier kilden til avisen.

Bes om å vurdere alvorlighetsgrad

Retningslinjene forholder seg mye til det sosiale aspektet ved å skifte kjønn. Flere omtaler seg selv med et annet pronomen og kler seg som det kjønnet de selv identifiserer seg som, uten å nødvendigvis ha skiftet kjønn juridisk eller gjennom genital kjønnskonvertering.

Skoler i Storbritannia oppfordres likevel til å «vurdere alvorlighetsgraden» i forespørsler fra elever som ønsker å skifte kjønn sosialt, skriver The Guardian.

Lærere oppfordres til å prøve å forstå hvor barnet kommer fra, om det har blitt inspirert av for eksempel sosiale medier eller om det ikke føler en tilhørighet til stereotypier knyttet til kjønnet deres.

Stor økning

Retningslinjene som ble presentert tirsdag har vært ventet siden 2018. På grunn av uenigheter om hvordan man best skal løse ting, har det tatt fem år.

KLAR TALE: Caitlyn Jenner om det kontroversielle lovforslaget som forbyr transbarn i å delta i idrett med kjønnet de identifiserer seg med. Video: NTB, TMZ, Dagbladet TV. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes, File Vis mer

- Denne veiledningen er ment å gi lærere og skoleledere større tillit, når de håndterer et problem som er blitt kapret av aktivister som gir en feilaktig fremstilling av loven, har likestillingsminister Kemi Badenoch uttalt, ifølge The Guardian.

I løpet av de siste årene har Storbritannia sett en stor økning i antall unge som stiller spørsmål ved eget kjønn. Fra 2021 til 2022 fikk det statlige helsevesenet i Storbritannia (NHS) over 5000 henvisninger, ifølge The Telegraph.

Et tiår tidligere skal tallet ha ligget på på 250.