Sjokolade-gigant i hardt vær

Nye avsløringer strider mot selskapets egne etiske retningslinjer.

Mars, Snickers og Twix eies alle av Mars Inc. Foto: Alex Lentati/Evening Standard/REX/NTB
Mars, Snickers og Twix eies alle av Mars Inc. Foto: Alex Lentati/Evening Standard/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Familieselskapet Mars Inc. regnes som ett av USAs største privateide aktører, og står bak sjokolader som Snickers, Mars og Twix - som alle selges i norske butikkhyller.

Undersøkelser gjort av CBS News viser at barn ned i femårsalderen jobber på plantasjer i Ghana som leverer kakaobønner til selskapets fabrikker.

Det er stikk i strid med det selskapet selv har sagt at de jobber for.

- Jeg er trist

Mars har nemlig som mål å utrydde alt barnearbeid på sine plantasjer innen 2025. De har hevdet å ha robuste systemer som skal sørge for at barn går på skole i stedet for å jobbe på plantasjene.

Lister som skal vise navn på barn som har startet på skole, har blitt faktasjekket av kanalen. Noen navn har blitt oppsøkt, og det viser seg at flere ikke går skole, slik papirene hevder - men fortsatt jobber på plantasjen.

Ett av disse barna er 15 år gamle Munira. Hun har jobbet på plantasjen siden hun var fem år gammel, og ble oppsøkt av Mars Inc. da de besøkte Ghana i fjor.

Ved hjelp av machete høstes kakaofrukt, som videre kuttes opp. Dette bildet er ikke fra Ghana, men Elfenbenskysten. Foto: Sia Kambou/AFP/NTB
Ved hjelp av machete høstes kakaofrukt, som videre kuttes opp. Dette bildet er ikke fra Ghana, men Elfenbenskysten. Foto: Sia Kambou/AFP/NTB Vis mer

Da fikk hun en ryggsekk med skolebøker, der det sto «Jeg er et barn, jeg leker, jeg går på skole».

Muniras familie har derimot ikke råd til å sende henne på skolen, og ingen har heller sett til at hun faktisk går på skolen, forteller familien hennes til CBS News.

- Jeg er trist. Jeg vil bli lege, men familien min har ikke råd til skole, sier Munira til kanalen.

Du kan lese Mars Inc. sitt svar på anklagen nederst i saken.

Fabrikkerte data

Barnearbeid er i utgangspunktet ulovlig i Ghana, der man må være 15 år for å kunne bli ansatt. Som 13-åring kan man likevel ta på seg lettere arbeidsoppgaver.

I praksis er det annerledes.

En som fører tilsyn på kakaoplantasjene forteller at han selv har vært med å forfalske lister med navn over barn som går skole. Han forteller til kanalen at «nesten all data» i disse papirene «er fabrikkerte eller uriktige».

Ifølge mannen, som ønsker å være anonym, verifiserer selskaper sjelden innholdet i papirene.

PRANK: Denne pranken på den biritske bokseren Charlie Edwards har fått mye oppmerksomhet på internett. Vis mer

CBS skal ha pratet med nærmere et dusin barn som sto oppført på en liste. Blant disse jobbet alle på kakaoplantasjer i stedet for å gå på skole. På en skole kanalen besøkte, var bare en tredjedel av de 300 registrerte elevene på skolen.

Alle elevene kunne dessuten fortelle at de jobbet på kakaoplantasjen enten før eller etter skoletid. Med seg på skolen bar de masjete, som de bruker til å kutte opp kakaoplantene med når de jobber.

Dette svarer selskapet

I en uttalelse til CBS News, skriver Mars at de fordømmer bruken av barnearbeid. De skriver videre at de ikke har kunnet ettergå eller undersøke kanalens avsløringer, da de ikke ble varslet om funnene lenge før publisering.

«Vi behandler hver påstand om uredelig drift i forsyningskjeden vår seriøst, og vi vil undersøke grundig når vi har den nødvendige informasjonen og iverksetter passende tiltak», skriver de videre.

Mars forteller at kakaoleverandørene deres i Ghana har inngått en avtale med selskaper, der de pliktes å følge deres «robuste leverandørkodeks». Selskapet mener de har vært klare på at barnearbeid må utryddes, samt at et et utbedringssystem skal være på plass innen 2025.

Selskapet skriver at over 65 prosent av kakaoforsyningen deres i Vest-Afrika er dekket av Child Labour Monitoring and Remediation Systems (CLMRS), en organisasjon som jobber mot barnearbeid.

DOLLARGLISET: Et overvåkingskamera fanget sikkerhetsvakten som stapper i seg. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Revisjoner blir også utført av sertifiseringsorganer som en del av Rainforest Alliance og Fairtrades sertifiseringskrav, skriver de videre.

«For å være tydelig, fordømmer vi bruken av barnearbeid. Den har ingen plass i forsyningskjeden vår, og vi er forpliktet til å hjelpe til med å utrydde den, og det er grunnen til at vi har en robust handlingsplan for beskyttelse av barn på plass som støttes av en betydelig økonomisk investering. Vi er også transparente når vi sier at vi vet at mer må gjøres, og vi fortsetter å jobbe flittig med parter på tvers av kakaosektoren for ytterligere å bidra til å fremme respekten for menneskerettighetene i kakaoforsyningskjeden».