Ser dobling i angrepille-bruk

Amerikanerne ser en oppsiktsvekkende utvikling.

Salget av nødprevensjon har skutt i været. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Salget av nødprevensjon har skutt i været. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

22,3 prosent av tenåringsjenter i USA har brukt nødprevensjon etter samleie. Det viser en undersøkelse publisert av den amerikanske føderale etaten Centers for Disease Control and Prevention, ifølge CBS.

Det er en økning på 13,7 prosent fra forrige undersøkelse, som ble publisert i 2010.

Tallene er hentet ut fra en større spørreundersøkelse fra 2019, som undersøkte vaner rundt sex og prevensjon blant tenåringer og kvinner mellom 15 og 44 år.

Nødprevensjon, blant annet i form av angrepille, ble gjort reseptfritt i landet i 2006. Etter dette så man en økt etterspørsel.

Bruken av spiral øker

Samme undersøkelse viser også at bruken av spiral som prevensjon har økt betraktelig siden sist dette ble undersøkt på samme nivå. I 2010 oppga 7,7 prosent av de spurte kvinnene at de brukte den nevnte prevensjonsmetoden.

ABORT: I en tale fredag kveld raste USAs president Joe Biden mot høyesteretts avgjørelse om å fjerne den føderale retten til selvbestemt abort. I talen peker han på spesielt én hendelse som rystet ham. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

I de ferske resultatene kommer det frem at over én femtedel nå har spiral som foretrukket prevensjonsmetode.

Spiral er en type prevensjon som settes inn i kvinnens livmorhule, med en varighet på tre til seks år, avhengig av hvilken type spiral man velger, ifølge Helsenorge.

Vil utvide til uke 18

Resultatene fra den amerikanske undersøkelsen kom samme sag som at et abortutvalg leverte sitt forslag om ny abortlov til helseminister Ingvild Kjerkol (AP) .

Der foreslår de blant annet å utvide grensen til selvbestemt abort til uke 18. Nå ligger grensen på 12 uker. Samtidig anbefales det at det forskes mer på abort i sin helhet.

Utvalgsleder Kari Sønderland har tro på at kvinner selv er kapable til å ta et valg.

– Det er ingenting som tyder på at kvinnene tar lett på valget. Det er en etisk vurdering den enkelte gravide gjør med stort alvor, sier Sønderland torsdag, ifølge VG.

Flere kjendiser dukker i kveld opp på årets Elle-galla. Marte Bratberg tok med seg en ekstra overraskende gjest! Vis mer

I USA hadde alle amerikanske kvinner rett til selvbestemt abort, inntil i fjor. Da bestemte Høyesterett seg for å oppheve en dom som sørget for abortfriheten - og lot det være opp til hver enkelt delstat.

Det har ført til at flere delstater har lagt ned et forbud mot selvbestemt abort.