Saksøker Nederland for klimakrisen i Karibia

Mener landet driver med ansvarsfraskriving.

Kralendijk, hovedstaden på den nederlandske øya Bonaire i Karibia. Foto: Shutterstock/NTB
Kralendijk, hovedstaden på den nederlandske øya Bonaire i Karibia. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Sammen med Greenpeace Nederland har en gruppe på åtte personer fra Bonaire i Karibia saksøkt Nederland, med anklager om at landet krenker menneskerettighetene deres ved ikke å gjøre nok for å beskytte dem mot klimakrisen.

Det skriver The Guardian.

Krever raskere handling

Bonaire er en øy sør i Karibia som er å regne som en nederlandsk kommune med særstatus. Øya har med noen få unntak vært underlagt nederlansk styre i flere hundre år.

Nederlandske øybeboere mener derimot ikke at landet tar vare på verken øya eller innbyggerne der.

Torsdag ble et søksmål levert i Haag i Nederland, der det bes om at landet pålegges å kutte klimagassutslipp i et mye raskere tempo, og hjelpe de mest sårbare territoriene med å tilpasse seg klimaforandringene.

De fleste som har levert søksmålet har nederlandsk statsborgerskap og bor fortsatt på Bonaire.

KRASJ: To båter krasjer under Superyacht Challenge i Antigua i Karibia, og det ender galt for flere passasjerer. Video: Adventures of a sailor girl, Bård Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Målet med søksmålet er å presse Nederland til å trappe opp kampen mot klimakrisen, slik at også de bidrar til å holde temperaturen under 1,5-gradersmålet.

Vil ha en solid plan

De krever solide planer fra regjeringens side, med innspill fra øybeboerne. Slik ønsker de å bevare Bonaires fremtid, slik at de som bor der i dag kan fortsette å bevare kulturarven og senere se til at også nye generasjoner får oppleve øya.

Flere rapporter peker mot at klimakrisen er særlig dårlig nytt for flere øyer i Karibia, også de nederlandske.

Gårdsarbeidere forteller om vanskeligere dyrkningsforhold, da temperaturen har økt og det kommer mer og kraftigere nedbør.

Vrije Universiteit Amsterdam har også forsket på øya, riktignok på oppdrag fra nevnte Greenpeace. I rapporten konkluderes det med at klimakrisen, i tillegg til å øke havnivåene, innebærer en helserisiko for øybeboerne som bidrar til å true hele kulturarven og turismen.

Bonaire har et rikt liv, med korallrev som tiltrekker dykkere fra hele verden. Foto: John A. Anderson/Shutterstock/NTB
Bonaire har et rikt liv, med korallrev som tiltrekker dykkere fra hele verden. Foto: John A. Anderson/Shutterstock/NTB Vis mer

Advarte staten

Greenpeace varslet den nederlandske staten allerede i mai, i håp om at ting kan endres uten rettslige steg.

I oktober kom finansminister Alexandra Carla van Huffelen med et offisielt svar.

Der slo hun fast at myndighetene delte de samme bekymringene, men at de mener at klimapolitikken deres er passende, og minnet samtidig på at Nederland strammet inn klimapolitikken sin sist sommer, ifølge The Guardian.