Storbritannia:

Rystende avsløringer: - improviserte gruppevoldtekt

Dramastudenter i England forteller om «nakenklasser», bøtter med spy og uønsket seksuell oppmerksomhet fra lærere.

Veien til teaterscenen eller lerretet er ofte lang. Nå kommer dramastudenter med rystende historier fra Englands dramaskoler. Foto: Juice/REX/NTB
Veien til teaterscenen eller lerretet er ofte lang. Nå kommer dramastudenter med rystende historier fra Englands dramaskoler. Foto: Juice/REX/NTB Vis mer
Publisert

«Klassekamerater ble bedt av lærere om å improvisere gruppevoldtekt mot meg opp mot et tre».

Det forteller en elev ved en av Storbritannias mange eliteskoler for kommende skuespillere. Britiske Sky News har snakket med 50 dramastudenter, som alle kan fortelle om trakassering fra lærere og medstudenter.

Ut fra hensyn til varslerne, har nettstedet valgt å holde dem anonymisert. På grunn av sakens alvorlighetsgrad, velger Sol å gjengi historiene. Dere kan lese en av skolenes respons til anklagene, nederst i saken.

Måtte lukte spy og sperm

Veien til suksess som skuespiller ofte lang - og studenter forteller at de blir «trent opp» til å bli ja-mennesker og til å gå ekstreme lengder for å bli best.

Én av skolene som blir omtalt av Sky News, er East 15 Acting School ved Universitetet i Essex. Dette regnes som en av Storbritannias største spesialiserte teaterskoler.

«Exit»-Tobias Santelmann forteller hvordan han egentlig snakker, ukjent hobby og det største offeret han gjør som skuespiller. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

En tidligere elev ved skolen hevder overfor Sky News å ha opplevd ubehagelige ting, i en time der elevene skulle bli kjent med sansene sine.

Elevene skal ha blitt bedt om å lukke øynene og få kjenne på en rekke ulike lukter. Studenten skal da ha blitt tvunget til å lukte en bøtte med spy. Ved et annet tilfelle hevdes det at elevene ble tvunget til å lukte i en bokser med sperm.

«Ingenting av det var trygt eller samtykket til, fordi man kan ikke samtykke til å bli behandlet på den måten», mener hun.

Uønsket seksuell oppmerksomhet

En annen elev, som Sky News også har valgt å anonymisere, forteller om uønsket seksuell oppmerksomhet ved en annen dramaskole - som ikke er navngitt i artikkelen.

Der skal en lærer blant annet ha spurt henne om «holdningene hennes kom fra kjønnsorganene» hennes. Læreren skal deretter ha strøket henne over lysken og sagt «styrken din kommer herfra».

Denne eleven, som flere andre, følte derimot at hun var heldig som i det hele tatt hadde en plass ved de gjeldende skolene. Sett i ettertid, synes hun mange av øvelsene de gjorde ved studiet var unødvendig.

- Er det bare en unnskyldning for å ha en arena for seksuell trakassering?, spør hun.

Rystet over historiene

Dette er bare noen få av historiene som har kommet frem av Sky News. Andre elever forteller at de ble tvunget til å delta i «nakenklasser», improvisere voldtektsscener og andre forteller at de måtte ri på en dildo foran hele klassen mens folk lo.

Også en lærer som Sky News har snakket med, mener at «flere ledende institusjoner misbruker gråsonene rundt studentenes grenser».

Noen av disse historiene som er blitt fortalt, strekker seg tilbake til 2014, altså før Metoo-bølgen traff verdens institusjoner.

Skuespiller Angela Bassetts reaksjon på Jamie Lee Curtis’ Oscar-seier har vakt oppsikt. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

I en uttalelse til nettstedet skriver Universitetet i Essex, som blir navngitt i artikkelen som et av stedene elever har opplevd ubehag, at de er «rystet over problemene som er ført frem i lyset».

Skolen har startet en etterforskning av forholdene, og forteller at de i 2021 oppdaterte retningslinjene sine om oppførsel og samtykke.

«Vi tolererer ikke trakassering og mobbing av noe slag. Vi oppfordrer elever aktivt om å si ifra hvis de har noen problemer eller ønsker å rapportere hendelser direkte, slik at vi kan handle passende deretter», fortsetter skolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer