Rekordvarme skaper problemer: - Uutholdelig

Melder om temperaturer opp mot 52 grader.

En mann kjøler seg ned i en fontene i Rio De Janeiro 14. november. Foto: Pilar Olivares/Reuters/NTB
En mann kjøler seg ned i en fontene i Rio De Janeiro 14. november. Foto: Pilar Olivares/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Mens den nordlige halvkule er på vei mot vinter, er det motsatt i sør. I Brasil har det blitt sendt ut rødt farevarsel om ekstremvarme til nesten 3000 tettsteder og byer, skriver BBC.

I og rundt Rio de Janeiro har det ifølge kanalen blitt satt varmerekorder, og temperaturer helt opp i 52,5 grader skal ha blitt målt.

- Det er hardt

En 60 år gammel kvinne ved navn Dora holder til i Sao Paulo. Der var gjennomsnittstemperaturen på 37,3 grader tirsdag, ifølge kanalen. Overfor nyhetsbyrået AFP omtaler hun ekstremvarmen som «uutholdelig».

En 22 år gammel kvinne sier på sin side at hun blir sliten.

USAs president Joe Biden om klimaendringer og hetebølger. Video: Reuters. Vis mer

- Det er hardt. Når jeg kommer hjem, må jeg ha kaldt vann. Hvis ikke klarer jeg ikke holde meg oppe, fordi jeg er så trøtt. Det er til og med vanskelig å sove, sier hun til AFP.

Varmen er ventet å vare ut store deler av uken, med temperaturer opp mot fem grader over det som er vanlig på denne tiden. Landets meteorologiske institutt har sagt at det i verste fall er fare for liv.

Skyldes globalt fenomen

De økte temperaturene blir begrunnet med det globale fenomenet El Niño. Det er en tilstand med uvanlig høye overflatetemperaturer, og værforskere ser at den starter tidligere enn normalt.

Ifølge Meteoroligisk institutt starter El Niño vanligvis rundt oktober og november. I år oppsto fenomenet tre måneder tidligere enn normalt.

For Brasil sin del, er dette fjerde måneden på rad at det blir satt varmerekorder. Det viser en undersøkelse landets meteorologiske institutt (Inmet) delte forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer