Raser mot myndighetene: - De trenger svar nå

Ser etter muligheter for et søksmål mot staten.

Tusenvis av briter går julen i måte med stor usikkerhet på hva det nye året bringer for dem og familien. Foto: Kin Cheung/AP Photo/NTB
Tusenvis av briter går julen i måte med stor usikkerhet på hva det nye året bringer for dem og familien. Foto: Kin Cheung/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

- De trenger svar nå – ikke neste uke eller neste år, sier Caroline Combs, medstifter og administrerende direktør i den frivillige organisasjonen Reunite Families, til The Guardian.

Kravet kommer som følge av nye regler i Storbritannia, der britiske statsborgere fra nyåret av må tjene 38 700 britiske pund i året, over 532 000 norske kroner, for å få lov å bo i Storbritannia sammen med kjæreste og barn som ikke har statsborgerskap.

Den britiske regjeringen har lenge sett på grep mot å innskrenke immigrasjonen til landet. Å heve inntektsgrensen for familiegjenforening er ett av dem.

Folk er opprørt

En rekke familier har derfor blitt varslet om at de til neste år ikke vil kunne bo sammen - selv familier som allerede bor sammen i Storbritannia kan risikere å måtte splittes opp.

Innenriksdepartementet har sagt at de «vil bekrefte flere detaljer etter hvert». Ifølge Combs trenger derimot folk mer forutsigbarhet enn det den britiske regjeringen nå har gitt dem.

Innenriksminister James Cleverly har sagt at de nye reglene skal treffe folk som prøver å utnytte immigrasjonssystemet til Storbritannia. Foto: Maria UNGER/PRU/AFP/NTB
Innenriksminister James Cleverly har sagt at de nye reglene skal treffe folk som prøver å utnytte immigrasjonssystemet til Storbritannia. Foto: Maria UNGER/PRU/AFP/NTB Vis mer

- Jeg har aldri sett samfunnet vårt så opprørt. Bestemmelsene er et grusomt sjokk for titusenvis av britiske borgere og deres kjære. Å erklære det rett før jul og etterlate folk uten detaljer, er bare helt grusomt, sier hun til The Guardian.

Det brøt ut sterke reaksjoner da regjeringen kunngjorde regelendringen 4. desember. Inntektsgrensen øker fra 247 000 til over det dobbelte.

I praksis vil det bety at over 60 prosent av britiske borgere ikke vil kunne bo med partneren sin fra utlandet med mindre de er gift, viser nye analyser. Verst rammes nordøstlige England, der folk tjener minst.

Ser etter rettslig utvei

Reunite Families skal på vegne av mange familier som rammes, ha kontaktet et advokatfirma for å se på mulighetene for hvordan man rettslig kan utfordre staten på de nye reglene.

The Guardian peker på flere punkter staten kan utfordres på, som hvordan regjeringen jobbet med konsekvensutredninger, spørsmål om hvordan inntektsgrensen ble satt eller om regelen bryter med den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Der har man nemlig rett til familieliv når man er under 70 år.

Som nevnt har de nye reglene skapt mye sinne, der noen mener overfor avisen at staten «straffer forelskelser». Andre mener lovendringen er «grusom og umenneskelig», mens en annen familie har hevdet at de vil miste sjansene til å få barn som følge av det hele.